Impromat 4x4 Český pohár 2011 - Špindlerův Mlýn

O poslední lednové sobotě patřil Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně závodnímu snowboardingu. Svou zastávku zde měl úvodní kontest letošního ročníku Impromat 4x4 – Českého snowboardového poháru...

Impromat 4x4 - Český freestylový pohár, neboli “čtyřikrátčtyřka”, patří k českým kopcům už pěknou řádku let a za tu dobu se zde ukázala pořádná parta jezdců. Letošní ročník nebude určitě výjimkou. Důvodů je hned několik. Od víc než slušných prizemoney až po možnost nominace těch nejlepších na Mistrovství světa ve snowboardingu (ne to opravdu není to FISové), které se pojede příští rok v norském Oslo.

Jak už stojí v titulce, letošní ročník startoval ve Špindlerově Mlýně. Hned na začátku tak na jezdce čekala náročná trať. Ta začínala rampou, po níž měli jezdci na výběr mezi speed railem nebo rovnou bednou, a pak už se každý řítil vstříc skokům v průseku. Ty letos poněkud nakynuly, takže velký má hned osmnáctimetrovou plošinu a i ten střední je poctivý kicker. Už při pátečním warm-​upu se dalo tušit, že se v závodě budou dít velké věci. Copak rampa, tam se bohužel žádná pekla neodehrávala, ale na kickeru to začala parta mlaďasů roztáčet ve velkém stylu. Pojďme se rovnou přesunout do sobotního závodu.

Na rozdíl od předchozího ročníku, a v důsledku zrušení Rookie Cupu, bylo startovní pole opět rozděleno do tří věkových kategorií. V té dětské si určitě zaslouží zmínit Adam Paulíček. Desetiletý brácha Dana Paulíčka se slušně rozjezdil a když na středním skoku dal bs 3, patřilo mu třetí místo. Před ním pak skončil Tomáš Císař na druhém místě. Vítěz dětské kategorie Miky Pajer létal v rampě o poznání víc nad hranu než jeho kolegové a na středním skoku odjel bs 3.

Mezi juniory se ve slušné fazóně vrátil do 4x4 Michal Biša (loni si v Rejdicích si těsně před závodem zlomil klíční kost) a to rovnou na první místo mezi juniory. Kromě bůra v rampě jako jeden z mála juniorů skákal i velký skok. Na velkém kickeru létal i druhý Jakub Vambera s dlouhou trojkou a třetí místo obsadil Honza Lohyňský, který si na středním skoku dopřával fs 5. Mezi holkami se hodně počítalo s Luckou Zábranskou, které se ale příliš nedařilo na skocích a skončila tak na třetím místě za Bóďou Šebestou. Oběma kámoškám pak vypálila rybník teprve čtrnáctiletá Katka Vojáčková, která po slušné jízdně v rampě odpálila na středním skoku backflip a ostatní holky se mohly jít klouzat.

A jsme u kategorie mužů. V ní se představila celá řada známých jmen (Mikyska, Horák, Samek, Tuzar, Gutwirth, Dlauhý, Matoušek, Vyroubal...atd.) a nejenom oni. Pojďme se ale podívat na ty nejlepší. Dan Paulíček se ještě trochu srovnává s odraženou patou z BEO, ale i tak si dojel pro páté místo. O stupeň výše vystoupal lokál z Neklidu Martin Matoušek, který zajel slušnou jízdu v rampě a na skoku roztáčel cab 7. Martin Mikyska je hodně našlápnutý, v rampě poletoval slušně vysoko a kdyby odjel čistěji svou bs 9, možná by dopadl i lépe než na třetím místě. 

Pepé Samek si se špindlerovskou rampou vyloženě rozumí a jeho airy byly rozhodně nejvyšší ze všech, co jsme v sobotu viděli. Když k tomu Pepé přidal ještě vysokou a čistě odjetou fs 7, mohl se radovat z druhého místa. A jsme u vítěze. Jak asi tušíte jde o Petra Horáka, který to tam letos práská v nehorázném stylu. Rampa slušná, rail hodně dobrej, ale pak vytáhl eso z rukávu, na které se čekalo. Petr totiž už v pátek dvakrát odjel bs 1080 double cork, a když tento na české hory neuvěřitelný trik čistě odjel i ve finále, bylo vymalováno. Petr pak svůj double zopakoval i ve Skateshop.cz Best Tricku a je snad jasné, že i tam zvítězil. Je neuvěřitelné, jaký progres zažívá český snowboarding v posledních letech a neustále stoupající úroveň Českého poháru je toho důkazem. Kdo by si ještě před dvěma lety představil, že se na českých závodech budou točit doublecorky. A poznámka na závěr. V Best Tricku roztočil doublecork i Dušan Kříž a i když ho neodjel, moc mu nechybělo. To aby bylo jasné o jaké úrovni že to mluvím...

Tolik úvodní závod letošní Impromat 4x4. Příští se jede už tuto sobotu ve Skateshop.cz Snowparku Paprsek v Jeseníkách, takže doražte. Určitě to bude stát za to!

Kompletní výsledky najdete ZDE a pro nejlepší představu naše Freeride.cz video by Filip Jäschke tady:

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.