Jak sa majů na Slovensku aneb finále SK poháru

19. března se na Slovensku v nejlepším parku sezóny na Donovalech odjel finálový závod Nokia Freestyle Tour 2011. Nebylo to ovšem jednoduché, a tak čtěte dále a dozvíte se, jak to nakonec všechno proběhlo, kolik bylo mrtvých, kdo to zabil atd.

Slovenský pohár letos utrpěl velkou ztrátu u sponzorů, na vině byla samozřejmě finanční trapná už mnohokrát omílaná krize. To ale samozřejmě nezabránilo slovenským riderům, aby se pokojně sešli a porovnali své rotační síly. Celkem se odjely čtyři pretěky a my byli svědky toho posledního, co se konal na Donovalech.

Termín finálového závodu se v sobotní den nakonec nenaplnil. Na vině byl silný vítr, a tak se velká většina riderů rozhodla navštívit lokální závod v cca 70km vzdáleném Zuberci. Pro ridery byl připravený jeden skok menších rozměrů, a tak začal souboj o to, kdo dá hezčí 720. Závodu se zúčastnilo i několik českých riderů, kteří nezůstali pozadu. Pavel Vyroubal točil fs 720 a sw bs 540, Pavel Šálek bs 720 a cab 540, Martin Kaňůrek bs 720 a Tomáš Král taktéž bs 720 v super stylu, za což si vysloužil první místo. Druhý skončil Dušan Bízik, který motal fs 720 a těsně za ním doplachtil jediný slovenský pretěkár tělem i duší Maťo Matys se svou bs 720. Zajímavostí tohoto závodu byla jistě velká účast riderů, prize money v hodnotě 1000 EUR a velmi přátelská početná divácká kulisa, přesněji řečeno - snad každý třetí člověk ve velmi velké náladě he, he…

Na sobotní večer se opět celá smečka riderů přesídlila na Donovaly, kde už na ně čekala plánovaná after party, která se tentokrát proměnila v totální nemilosrdnou before party! Kalilo se, tančilo se a všichni jako šamani zaklínali počasí druhého dne. Bohužel, světe div se, bylo to málo!!!

Nedělní den začal v podstatě stejně jako sobotní, jen jsme si vytančili aspoň to sluníčko navíc. Bohužel silný nárazový vítr příliš neustával, a tak luxusní slopestylová trať zůstávala dlouho ležet ladem. Zlomový moment nastal, když Rado Dubový poslal z ničeho nic fs cork 720 na největším skoku a ještě si přitom zpíval „la, la, la, láááá!!!“ Bylo tedy rozhodnuto, že skákat jde aspoň poslední skok (jinak by to byla platforma se dvěma bednami speed a kink, dál velký skok table cca 13 metrů a poslední kicker s tablem cca 14m), a tak vítr-​nevítr, ti nejodvážnější šli do toho a ti hloupí zůstali sedět… nebo to bylo naopak? He, he…

Bohužel nedalo se nic dělat, počasí je nevyzpytatelný jev a nejlépe si s ním poradila jen hrstka riderů, což nám bylo samozřejmě velmi líto. Závod se tedy odstartoval hodinovým jamem, ve kterém nejvíce vynikal jezdec a bavič Maťo Dolník. Zasloužil si to hlavně svým rotováním hlavou dolů, poslal pěkné bs rodeo 540, frontflip superman, k tomu přidal i pár rotací kolem své osy a bylo z toho třetí místo. Druhé místo obsadil český jezdec Pavel Vyroubal, který předvedl např. hezký fs 360 indy a fs 540 shifty. První místo nakonec „nečekaně“ zabral Maťo Matys, ale nutno podotknout, že se aspoň vyhecoval a ukázal slovenským riderům, kdo je tady stále pánem a jediným pravým závodníkem. K backsidu 720 přidal např. i fs 720, cab 540 a dokonce bs 9! Tímto závodem se rozhodlo o jeho celkovém vítězství ve Slovenském poháru 2011. 

Nakonec se tedy vyplatilo zkontrolovat slovenskou scénu a v porovnání s námi je určitě o něco málo pozadu, ale co se týká nadšení, stavby parků a kamarádství, mohli bychom se i od nich učit… he, he.

Celkové výsledky:
1. Matej Matys (SVK)

2. Pavel Vyroubal (CZE)

3. Matej Dolník (SVK)

4. Maťo Blaško (SVK)

5. Dušan Bízik (SVK)

6. Pavel Šálek (CZE)

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!