K2 Freestyle Park Opening 2011

V tomto reportu, jehož součástí je také fotogalerie od Honzy Kasla a dvě videa od Sentrala, se vracíme k oficiálnímu openingu K2 Freestyle Parku v Peci pod Sněžkou, který proběhl v neděli 9.1.2011 na sjezdovce Javor. Materiál se nám do redakce dostal sice až nyní, ale rozhodně by byla škoda ho neuveřejnit. Takže kdo se s námi chce podívat do Pece, jdeme na to...

Fousáče Krakonoše, který celý týden bičoval krkonošské kopce poctivejma lijákama, jsme museli uplácet do sobotní noci na báru nejednou sklenkou ohnivý vody, ale nakonec k radosti všech zúčastněných se investice do metly lidstva v tekuté formě vyplatila. Chudák pán hor vlivem dehydratace spojené s kocovinou nakonec vodu z nebe pošetřil pro zahnání vlastního sušáka a poslal do Pece konečně normální počasí.

Snowpark v Peci je na Krakonošově nemalé zahrádce, a proto vyladit ho do provozuschopného stavu vyžaduje pořádnou dávku potu stříkajícího z hlav našich shaperů. Takže díky moc Migimu, Radkovi Kutíkovi, Víťovi Linhartovi, Šimonovi, Doktorovi a také vládci všech kladkostrojů, rolbaři Ráďovi Švarcovi. Podle slov Migiho si klucí shaperský pohrávají s myšlenkou zmrtvýchvstání místní U-​rampy, jejíž provoz zažili snowboardisti, kteří pamatují Kuvajtu napadení.

Jako první prošla zimním gruntem horní část, kde vznikla parta povedených spotů s hromadou překážek svolných k zimním taškařicím. Poté se parta chasníků vrhla s pomocí nejednoho sněhového kanónu na spodní část parku, kde se tak postupem času nasněžily na hliněné základy dvě platformy, každá o dvou kopnách do nebe volajících.

Závěrečnou fází příprav, které trvaly téměř 14 dní, pak završilo usazení nové překážky, zakončující Tour de Javor. Překážka, které dali život klucí z Fly Parks, dorazila den před nedělním openingem a to k radosti všech zúčastněných. Počáteční euforie však opadla po pár metrech, kdy banda čítající bajvočko patnáct kulturistů musela asi tunovou konstrukci dostat na to správné místo. Jakmile byla překážka bezpečně usazena, musela být přirozeně „odpaněna“, což svým objektivem zachytil náš stálý spolupracovník, kameraman Zdenda SENTRAL Sopůšek a jeho kolega fotografický to talent Honza Kasl při večerním foto a video shootingu. Vzhledem k hrubým rozměrům bylo potřeba přítlačných sil krotících nadzvukovou rychlost, kterou nabral nejeden prznič nové kovové krásky. A měla to za sebou, ani to nebolelo.

Nutno podotknout, že vzhledem k rozměrům by se na překážku neměl vrhat hnedle každý plantážník, natož pak polský lyžník jedoucí ve formaci vajíčka, nejbrž by mu po dopadu na záda mohl aj ten knírek klesnout.

Popis set-​upu parku nám poslal reportér, topič a K2 team rider v jedné osobě Martin Kolařík. "Park se skládá z první jibbový zóny, kde najdete dvě lajny po čtyřech překážkách. Na pravý straně mini butter, pod ním rovný rail a dále wallride. Na levý straně mini box, rainbow, lomená bedna, bongovací barell. Dále jedete shredy do slopestyle zóny, kde jsou připraveny napravo delší bedýnka ve speedu a nalevo od ní krátký, ale vysoký jekl. Poté máte možnost volby dvou kickerů, větší a menší. Pokud stompnete trick, čeká vás big air a vedle něj smaller kicker. Po absolvování těchto překážek je nejníže postaven set-​up rail napravo, mezi 15 stairs a nalevo bedna. Set-​up parku je hodně ovlivněný počtem překážek a délkou parku. Díky sérce x překážek v lajně máte po dojetí úspěšně zvládnutý sérky dobrej feeling a bolavý nohy, vzhledem k tomu, že se tak dlouhej park v českých končinách zas tak často nevidí."

Opening samotný byl naplánován na neděli, kde se po nutné registraci mohli všichni vrhnout na řádnej pojezd. Nejdříve proběhl v horní části snowparku foto a video shooting opět pod taktovkou Sentrala, Jennyho Kasla a samozřejně všech zúčastněných fellas, natěšených na řádnej shreding. Na programu byly díky štědrému dealu s vedením areálu v Peci také dva cash contesty o kapříky na ruku, takže vše co se vybralo na startovném, jehož součástí byla i permice, bylo také rozdáno. Inu národ, teda vlastně fellas, sobě…

Vzhledem k uctivému počtu kolem 60 registrovaných riders bylo vybráno téměř 17táců. Ty jsme pak postupně rozdali jezdcům, kteří nasadili a čistě odjeli nějakou kvalitku, lahodících oku našich judges. Inu za kvalitu se platí, a tak si nejeden účastník vydělal slušný peníz třeba na alimenty, těm méně našláplým bohužel zbylo jen na brambůrky. Ať tak nebo tak, pocit jakéhokoliv dobře odjetého triku je přeci k nezaplacení! Nejdřív jsme si tedy dali hodinové dostaveníčko na kickerech a pak jsme se přesunuli na konec snowparku zajiskřit na železech.

A co že nám padalo za motanice při air cash jamu? Částečný výčet jezdců a triků byl následující. Tak třeba Boris Čičman namotal na horní platformě fs 360, bs 360 a na spodní bs 720, bs 540 a fs 540 z přední hrany. Pepa Samek na horním odpališti vyslal cab 540, fs 540 a na spodním Bajkonuru zavdal bs 720, bs 360. Lukáš Tomšů na horním skoku cab 540, switch 180 a dole pak bs 720, bs 540. Honza Koukol na horním kickeru fs 540 z přední hrany a dole backflip tail grab, bs 540, bs rodeo 540, Majkl Biša fs 720, bs 540. Za zmínku stojí ještě killer, kterej sázel triky na běžkách, takže respekt. Samozřejmě riders a triků bylo mraky, ale hlava děravá s okem rudým má přeci jen omezenou kapacitu operační paměti, že?

Po letcích následoval jib cash jam a že jiskry a občas prdeláče padaly. Každej úspěšně odjetej trik byl pak vyplácen na dřevo. Tak třeba Štěpán Rokos vysmrknul bluntslide to noseslide, cab 3 over stairs, fs bluntslide 27, Martin Kolařík fs boardslide to nosepress bs out, bs 27in cab 2 out, ss fs bluntslide 27, fs blunt 27, nose lipslide bonk fs out, Jakub Petr bs lipslide, lipslide, fs boardslide to noseslide, Michal Bíša na boxu fs 27in cab 27 out a na railu ss bluntslide 27, fs blunt to normal a Jan Havlíček fs boardslide. Opět mi při výčtu jezdců a triků tak nějak krátkodobá paměť hapruje, ale hlavně, že bylo veselo a banda se bavila.

Na závěr děkuji kromě zmiňovaných shapers převelice Skiareálu Pec p. Sněžkou, především pak Jirkovi Karlíkovi, kterej výrazně podporuje aktivity ve snowparku, dále pak Happy Hill Sochor potažmo Jirkovi Matějů mimo jiné za novou překážku, K2 snowboarding, SUB IndustriesDakine.

Tak lidi, mějte se fajn, užívejte zimy a snowboardingu na plný kule!!! Marvin K2

Sobotní Night Shooting by Sentral

Nedělní Opening by Sentral

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!