Kačka Vojáčková vyhrála World Rookie Finals!

Další letošní úspěch českých snowboardových barev zaznamenali naši junioři na World Rookie Finals v rakouském Ischglu, kdy Kačka Vojáčková vyhrála kategorii Girl Rookies a Dušan Kříž získal 6. místo v Boys Rookies.

World Rookie Finals jsou tradičním vyvrcholením několikadílné série World Rookie Tour organizované pod hlavičkou World Snowboard Federation. Právě z těhto závodů vzešla v podstatě většina současných hvězd snowboardingu včetně jmen jako Peetu Piiroinen, Christian Haller, Ulrik Badertscher, Gjermund Braaten, Yuki Kadono, Staale Sandbech, Seppe Smits, Roope Tonteri nebo naše Šárka Pančochová. Tradičně se těchto akcí zúčastňuje i české juniorská reprezentace a my jsme byli moc zvědaví jak si kluci a holky povedou ve finále v Ischglu letos.

Po kvalifikaci, která se odjela během lehkého sněžení, se do rakouského Ischglu na finálový den vrátilo slunce, a tak se mohl odjet pro některé nezapomenutelný závod. Jonas Bösinger přerušil skandinávskou nadvládu a vrátil Švýcarsku titul World Rookie Champion. Nás ohromně těší výsledek starší holčičí kategorie, kde za sebou všechny nechala naše Kačka Vojáčková!

Perfektně upravený snowpark v Ischglu hostil parádní vyvrcholení juniorské sezóny, kdy opět byla k vidění velmi vysoká úroveň ježdění ve všech kategoriích. Jezdci se pushovali od ranních tréninků až po odpolední superfinálek čim dál větším výkonům. K vidění byly kombinace doublů, corků, obřích backside rodeí a nejnáročnějších jibových kombinací. Rozhodcování probíhalo formou overall impression, kdy každý jezdec měl tři jízdy a nejlepší se počítala do finálního rankingu.

Naše Kačka Vojáčková vybojovala zlato za obří Backside i Frontside 360, 50-​50 Indy na pole kickeru, Backside Air na hipu, Backside Boardslide a Frontside Tailslide to Fakie na poslední jib překážce. Druhá skončila Lea Djukic a třetí Celia Petrig, obě ze Švýcarska. Další naše přihlášená riderka Diana Augustinová se na start nepostavila.

V kategorii "Male Rookies" vyhrál Švýcar Jonas Bösinger díky jízdě obsahující triky Back 1080 Double Cork, Frontside 720, 50-​50 Backside 360 out na pole kickeru, obří Method na hipu, Backside Boardslide a Frontside 50-​50 Front 360 out na multi jib překážce. Velmi dobrý výsledek pro české barvy vyjel Dušan Kříž, když obsadil 6.místo z 35 startujících, nicméně se mu podařilo odjet luxusní jízdu Cab Double Cork 900, Frontside Double Cork 1080, Grind Method Out, Method na hipu, Noseslide 270 Out a Frontside 180 to Sw 50-50.

V mladší "Male Grom" kategorii vyhrál Nor Isak UlsteinBackside 720, Frontside 720, Backside Rodeo 540, Halfcab Mute, 50-​50 to Backside Noseblunt a Frontside 50-​50 to Frontside 360 Out. V kategorii "Female Grom" zvítzila Taelor Mattingley z USA za Stalefish, Backside 360, Method, Frontside Air na Hipu, 50-​50 a 50-​50 Noseslide.

“V dnešním finále jsem viděl neuvěřitelnou úroveň ježdění. Věděl jsem, že rookies jsou hodně dobří, ale stejně jsem neočekával tak vysoký level!” řekl při předávání cen zakladatel Air & Style Andrew Hourmont. “Někteří rookies už jezdí jako profíci,” dodal Andrew.

Během předávání cen byli ti nejlepší odměnění cenami v celkové hodnotě 15 000 EUR - 2 all-​inclusive zájezdy na 2013 Australian Rookie Fest v Thredbo, divoká karta na příští Air & Style, divoká karta na nadcházející Red Bull Innsnowation ve Val Senales, filming session s Pirate Movie Productions, pozvánky na Onboard Sand Session photoshooting, spoustu pozvánek na 2014 World Rookie Tour events v Livignu, Monte Bondone a Ischglu, a spousty dalších cen od sponzorů akce, kterými byly firmy Völkl, Pieps, Ischgl a Blue-Tomato.

2013 VOLKL WORLD ROOKIE FINALS - FINAL RANKING 

GROM BOYS
1. Isak Ulstein (NOR)
2. Maximilian Preissinger (GER)
3. Vladislav Khadarin (RUS)
4. Stefan Perchla (NOR)
5. Colin Cummin (USA)
...
13. Daniel Kašpar (CZE)
15. Lukáš Pobořil (CZE)
24. Jan Rovenský (CZE)
27. Kristián Salač (CZE)

GROM GIRLS
1. Taelor Mattingley (USA)
2. Reira Iwabuchi (JPN)
3. Kaja Verdnik (SLO)

ROOKIE GIRLS
1. Kateřina Vojáčková (CZE)

2. Lea Djukic (SUI)
3. Celia Petrig (SUI)
4. Yuri Yoshika (JPN)
5. Karoline Herleiksplass (NOR)

ROOKIE BOYS
1. Jonas Bösinger (SUI)
2. Petter Gron (NOR)
3. Jan Krals (SLO)
4. Rowan Coultas (GBR)
5. Simon Bürki (SUI)
6. Dušan Kříž (CZE)

Teď už ale koukněte na video z Völkl World Rookie Finals 2013 v Ischglu.

Zdroj: Tisková zpráva WSF
Foto: Eleonora Raggi /​ WSF

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!