Kaunertal Opening 2011

Včera skončil další letošní opening, na ledovec Kaunertal jsme vyslali Yana jakožto fotografa a Karkyse s kamerou a jelikož na místě nebyl žádný pisálek, nechali jsme report na Yanovi, což je vždycky trochu alchymie. Tady je...

Po Hintertuxu tady máme Kaunertal, další resort, který pořádal opening pro dychtivé nadšence zimních radovánek... a že jich je každým rokem víc a víc a víc a víc a víc. Na posterech nás lákaly nápisy “BIG PARK Small Shred”. A byla to pravda. 

Park byl rozdělen na dvě části. V horní části byla lajna zhruba 15 mini trubek a bedýnek, které jsou ideální na učení nových triků a ježdění sérek. Druhá polovina parku byla tzv. PRO line, ve kterých si jezdec mohl vybrat buďto kicker (cca 15m) nebo vedle něj modrý rail vystřelovák (nebo se tomu taky říká čůro) a potom další kicker (cca 15m) nebo 4m dlouhou bedýnku.

V pátek ráno se na kopci sešla česká parta ve složení Horis, Danýno, Roko, Roman DlauhýDarek Bergmann. Zpočátku byla parta nadšená ze shredového parku, protože jezdit vláček v pěti lidech a bourat do sebe je prostě sranda. Ve chvíli když jsem přišel já s foťákem, tak to legrace přestala bejt, protože vymyslet jak vyfotit něco na metr a půl dlouhý a 15cm vysoký trubce postě neni sranda. 

Dohodli jsme se tedy, že půjdem fotit tricktipy a kluci začli na raily točit vrtule všemožnejch druhů. To nakonec začla bejt legrace taky, protože se na dopadu vyjezdila ohromná díra, kde se všem kousaly hrany a já si mnul ruce na další pohodičku... bohužel neproběhla žádná podle mých představ (málo krve). 

Po celodením triktipování jsme se vydali dolu do hotelu. Jak spí sedm Čechů v Rakousku když je pokoj pro dva? Kameraman a fotograf v hotelu a česká snowboardová špička (pět lidí) v backstage WV transporteru plnýho cajků a bordelu.

V sobotu ráno jsme s Karkysem rozmrazili posádku Ukrajinců a vydali se na kopec smířený s tim, že tam bude nátřesk lidí. A taky že byl. Překvapivě velká převaha lyžařů. Po pátečním vodvazu na trubičkách jsme si předsevzali že musíme nafotit kickery. Přijeli jsme k rozjezdu, kde byla nadměrná fronta lyžařů a dozvěděli se, že skoky jsou uzavřeny pro lyžařský contest a protože pouštěli zhruba jednoho člověka za 5 minut, tak bylo jasný, že tam nemá cenu čekat. 

Šlo se tak znova do shred parku, jehož počáteční milá malá roztomilost už mě začínala pěkně SRÁT! Tak jsme dodělali ještě nějaký tricktipy a potom uspořádali salto show na spině, která byla také součástí mini parku. Na konci sobotního dne už přestal všechny shredpark bavit a Horis nám oznámil, že jede domů, protože musí v neděli do školy, a Danýno logicky s nim. Asi bych jim spíš věřil nedělní mši...

Po návratu dolu jsme měli jasno, že na velkolepou kaunertálskou party nepudem a nějakou chytrou hlavu napadlo, že aspoň prodáme lístky. Tomu jsem se ze začátku vysmál, ale když kluci přivezli 50E, tak jsem odevzdal respect a snažil se zahájit debatu na téma šmelení lístků na všech openinzích. Protože jsme se do té doby živili jen zbytky jídel po Němcích a Rakušácích, které zbyly na táckách v jídelnách nebo popelnicích, rozhodlo se, že si za výšmelek při cestě domů koupíme hostinu hodnou české snowboardové reprezentace.

V neděli jsme vyrazili časně ráno a modlili se, aby všechna ta masa zůstala po včerejší kalbě s bolehlavem dole. Modlitby se vyplnily a opravdu bylo na kopci o poznání menší množství lidí než včera. S Romanem jsme vyrazili rychle na kicker než se tam zas vyrojí Jochen a řekne, že skok pro Čechy zavšeny! Naštěstí bylo vše ok a Roman na skoku umotal hrozný... (rotace). Potom jsme se přesunuli na parádní modrej vysílák, na kterym si pojezdili už i Roko s Darkem, který před tim kakali.

Po zaznamenání skoků jsme byli s Karkysem v euforii. To jsme ale ještě nevěděli, co příjde. Roman se rozhodl že sjede skálu, kterou před pěti, možná deseti, možná spíš dvaceti lety sjížděl Darek Macháně. Na to Darek s Rokem odmítli jít, protože si nechtěli zničit desky. Roman zavdává hned napoprvé sjezd skály a rovnou ví, že tam půjde poslat ještě něco víc, a v zápětí dropuje do skály s tailgrabem a sjíždí. Tim hecuje Darka, kterej si dropuje taky tailgrabem do skály a váhá jestli má tailgrabem dropnout celou skálu cca 5-​6 metrů. 

Mezitim dává Roman ještě Cab1 do skály a Darek má rozhodnuto, že do toho jde. První pokus posílá šakala, ale ví, že to dá. Druhej pokus už dává čistě tailgrab přes celou skálu a dopadá těsně od kovový cedule pro turisty. OBDIVUHODNÝ VÝKON! Po této satisfakci jsme si šli dát pár jízd do parku a rozhodli se to zabalit, abysme neskončili v zácpě, ve který jsme stejně skončili, ale aspoň jsme si po několikadenim hladomoru dopřáli Burger King za peníze z prodaných lístků. Při cestě zpět mi Darek sdělil pár svých postřehů z našeho výletu.

Postřeh č.1 - "Dobrej trip... to nebyl."

Postřeh č.2 - "Dobrej park... to nebyl."

Já si myslím, že v rámci možností česká posádka podala velmi dobrý výkon a velice se těším na další dobrodružné chvilky na horách s těmito českými mladými talenty plnými ethusiasmu a odhodlání. Myslím si, že jsme zase o krok blíž tomu, aby se nám podařilo doject transporterem na olympijské hry, přespat v něm, vyhrát je a za prodané medaile si koupit jídlo.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!