Le Grind Retro Jam 2018 + Video

Každý rok se na Neklidu loučí s paní Zimou ve velkém retro stylu. Dorazil k nám report z toho letošního loučení a my se tak vrátíme na konec sezóny a podíváme se, jak to proběhlo tentokrát. Jezdci na retro prknech, ale i na těch novodobých, si užili krásnou sobotu a vzdali hold jak zimě, tak snowboardingu celkově. V reportu samozřejmě nechybí ani plno fotek a video.

Letos se psalo datum 24.3.2018 a byl to již 8. ročník Le Grind Retro Jamu na Neklidu u Božího Daru. Tato akce je jakousi vzpomínkou na zlatá léta devadesátá, kdy se po svazích proháněly dnes již legendy, které ještě v té době netušily, že tvoří historii snowboardingu. Je to též pocta těmto borcům, ke kterým jsme v té době vzhlíželi.

Na dorazivších bylo oprášit své šatníky a vlhké sklepy, aby se přijeli ukázat v co nejlepším retro stylu. Někteří si dali opravdu záležet, a tak na svahu svítily klasické neonové kombinézy, odvážní si pařili ohanbí v kožených kalhotách a další zvolili džízkové komplety, za které by se nestyděl ani Aleš Brichta.

Snowboard z dob minulých nebyl podmínkou, protože závod měl 2 kategorie: Retro (snb old school) a Classic (new school). Takže kdo nenašel ve sklepě šipku či rakev, nemusel zoufat. A jelikož nejsme žádní Okamurovci, ale lidé tolerantní, jela se opět i kategorie Ski.

Akci každým rokem šoupeme po svahu tam, kde je na konci sezóny nejvíc sněhu, a tak se letos Retro vrátilo do míst kolem legendární rokle, kde to všechno začalo.

Inu, začali jsme s tužkou v ruce a s lahváčem v druhé, plánovat setup. V hlavách se nám zrodil nápad na masivní quarter pipe ,,jakej tu eště nebyl“ a doladíme to nějakýma těma new school obstaklama a již zmiňovanou roklí. Otázka byla, jestli to za dva dny a pouhých 6 přislíbených rolbohodin zvládneme. Nakonec všechno vyšlo, tak jak mělo a především v pátek byla radost pohledět, kolik se nás na stavbu sešlo a jak to pěkně odsejpá. 

Do závodu se přihlásilo rekordních 36 účastníků. Jelo se formou tří hodinových jamů v různých částech parku, kde měli jezdci za úkol ukázat, co umí. Začalo se na vrchním úseku, který zahrnoval spinu s plastovkou, sněhový kužel, bednu do šikma, vrrr roury do elka a klopenku též s vrrr rourama na copingu. Zde bylo vidět asi nejvíc kreativních triků. Za zmínku stojí různé one footy, rodeo Honzy Rovenského, nějaká ta technika na trubkách, či vyhozené rameno Dančekovo a kaputes kotník Davida z Německa.

Druhý jam proběhl v samotné rokli, která byla nejblíže k baru a tudíž se nejvíc fandilo. Nicméně na některých byly již známky doplňování tekutin patrné a nebyla tak nouze o pěkné krysy. Ale k vidění byly i stylové triky v podobě old schoolových průtahůch a různých toček. Krásně lítala Mája Kreisingerová, která byla bohužel jedinou dívčí účastnicí, ale zajela by i většinu chlapů. Radost nám dělal i teprve osmiletý Sam Fejgl. Ten se toho vůbec nebojí a jestli neusne na vavřínech, máme se do budoucna na co těšit! Jeho board control mu záviděl nejeden z nás. Pěkně se koukalo na starýho harcovníka Michala Bišu, který toho letos moc nenajezdil, ale zdá se, že ze svého pověstného štýlu nezapomněl nic. Možná jen trochu kondice ubylo, a tak se nakonec neprosadil na příčky nejvyšší.

Finální jam v 15 hodin se přesunul k poslední překážce a tou byl quarter pipe, který měl úctyhodných 6 metrů na výšku. Bohužel tato dominanta šla díky celodennímu ježdění takzvaně srát. Z rádiusu vznikl spíš bank do wallridu, ale i tak se s tím všichni zúčastnění slušně poprali a padaly pěkné hodnoty. Nejvíš lítal a protahoval Dan Kašpar, i přesto, že jezdil na rybě se stancem asi 30cm. Tomáš Kilb zavdal férovej handplant. Krásný pohled byl na skejtovej štýl Michala JuhyErich Cinkl se rozvášnil s Miller flipem 540 a fs 720 do boku quarteru. 

Na řadě bylo sčítání hlasů od široké veřejnosti fanoušků a jezdců samotných, formou čárkování na tabuli. Tento systém budeme muset pro příště ještě doladit, protože ač vypadá demokraticky, je trochu méně demokratický k jezdcům, co u nás nejsou tak profláklí. Doufáme tedy, že se nikdo neurazil a všichni si tento krásný den užili naplno.

Děkujeme všem, co dorazili fandit a jezdit. Velkej dík patří především všem shaperům a pomocníkům, co se podíleli na stavbě, přípravách a úklidu. Bez vás by to nešlo! 

Dál skvělé duo speakers: Jan Majďák, Tomáš Marek
Výborný bar a grill: Kačka Dymáčková, Tomáš Šichman
Dál hrdým sponzorům: Le Grind, Nitro, Snowbitch, Yetti school, Freeride.cz, Boardmag.cz, Pilsner Urquell, Doupovské uzeniny Pelant, Ski areál Neklid, Ski areál Hranice, město Boží Dar, Mongollica, NLR.

Výsledky dopadly takto: 

Retro muži:
1. Dan Kašpar, 2. Honza Rovenský, 3. Šimon Hanek, 4. Jan Konopiský 

Classic muži:
1. Erich 'Pherdex' Cinkl, 2. Martin Matoušek, 3. Michal Juha, 4. Michal Biša, 5. Filip ´Mongol´ Heinrich

Classic ženy:
1. Marie Kreisengerová

Classic děti:
1. Samuel Fejgl, 2. Ondra Kalenda, 3. Ondra Sušický

Ski:
1. Dědek (Šumava, ještě pro tebe máme ceny), 2. Jirká Láfek, 3. Šimi (Sakala)

Text:
Martin Matoušek, Erich ,,Pherdex´´ Cinkl
Foto:
Pavel Vigh, Sosy Sokol, Štěpán Matoušek
Video:
Kamera - David Švehla, Luboš Šakmary
Střih - Jan Konopiský

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.