Longboard Classic Stuben 2017 by Vítek Ludvík

Na začátku dubna proběhl v rakouském Stubenu další ročník vyhlášené snowboardové akce Longboard Classic. I ten letošní proběhl za účasti stánku LTB Snowboards a nemalé české výpravy. Na místě byl i Vítek Ludvík, který si tuto akci dopřál poprvé a my si tak dáme jeho report a především pak fotografie.

Legendární snowboardová akce Longboard Classic v rakouském Stubenu začátkem dubna ukončila už po osmnácté zimní sezonu. Snowboardový Woodstock, jak se události přezdívá, jsem měl na seznamu přání společně s Banked Slalomem na Mt.Bakeru, nebo Alaska Tailgate na Thompson Passu. Prostě něco, co musím zažít. Už pár desítek let se účastním snowboardového dění, ale na tuhle akci jsem se dostal poprvé až letos. Jak jsem věděl, Longboard Classic Stuben je setkání snowboardistů-​srdcařů, spojené s chinese downhill závodem a testováním prken nevšedních značek.

Odjížděli jsme tam skoro v letním počasí, přesto jsem doufal, že na sjezdovkách nebudou už jen zbytky sněhu mezi kamením. Ráno po příjezdu do Stubenu byl mráz, ale jasná obloha předznamenávala další krásný den s ostrým sluncem. Reto Kostenholz, švýcarská snowboardová legenda, se kterým jsme se na akci měli potkat, na nás čekal a hlídal místo pro zaparkování. 

Během dopoledne vznikl na dojezdu sjezdovek tábor ze stánků různých snowboardových značek, spíš garážovek, ze kterých jsem většinu nikde nikdy neviděl. Nejmíň komerčně z nich vypadala asi prkna a lyže Pogo, na kterých je skutečně vidět práce lidských tlapek. Většina ostatních už byly zpracováním standartní, některé, včetně LTB až luxusní. Za návštěvu určitě stála výstavka pro modelů snowboardů Jeffa Brushieho. Našel jsem tam i několik svých, nikdy nesplněných snů - třeba kousky klasických tvarů z roku 1994, na kterých by se i dnes dobře jezdilo. Člověk měl až dojem, že se vývoj prken vydal po roce 2000 slepou cestou, když vzpomenu, co “Brush” na těchto prknech předváděl, a přitom se na nich skvěle jezdilo i ve volném terénu. Při prohlídce snowboardů na stáncích jsem se zase přesvědčil, že se pořád dají sehnat snowboardy tvarů, na kterých je radost jezdit hlavně v prašanu. 

Dopoledne se začali srocovat snowborďáci u lanovky a vyjíždět ke startu závodu. Účastníci Longboard Classic Stuben byli nezaměnitelní. Když už nebyli komplet v old school hadrech s nějakou historickou deskou Crazy Banana nebo Burton Air, měli pod nohama alespoň dřevěnou vlaštovku nebo něco dvoumetrovýho. 

Závod vedl mimo sjezdovky firnovým svahem. Po hromadném startu se jezdci řítili co nejrychleji do cíle.

V odpoledních hodinách byl čas na testování vystavených modelů a popíjení ve skládacích křesílkách na sluníčku. Když se začala obloha zbarvovat do oranžova, objevila se kapela, která půl dne bloudila po jiné vesnici stejného názvu, a začala hrát pro hlouček skalních nadšenců. Ostatní se mezi tím připravovali na večerní párty.

Longboard Classic Stuben je přesně to, co by skvělá snowboardová akce měla být. Jde především o zábavu na sněhu, setkání s kamarády a s kořeny snowboardingu. Tak příští jaro znovu!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!