Making of Snowporning 2012 - Part Three

Po tom, co jsme si dopřáli 3200 km, abysme udělali kalbu ve francouzském chaletu a jeli zas zpět do Prahy, jsme se rozhodli vyrazit do Špindlu, kde padaly sněhové rekordy...

Zároveň nás informoval Pepe Samek, že tam postavil obří BC kicker. První den bylo hnusně, tak jsme se rozhodli, že to využijem na stavbu. Jako první jsme se rozhodli pro spot na Zlatém návrší. Našeho průvodce po celou dobu dělal Pepe, takže hned jak řekl slova jako backcountry nebo freeride, tak už na sebe MártyKarkysem navlíkali pípaky, ostřili lopaty, skládali ty píchací tyčinky a instalovali mobilní aplikaci Horská služba, prostě všechno, aby byli připraveni na pořádně crazy dobrodružství. 

Nahoře na Medvědíně jsme zjistili, že cesta na Zlaťáky neni prošlápnutá, takže to bylo na nás. Neči měl sněžnice, tak šel většinu cesty jako první. Márty s Karkysem vyndavali cepíny a lana, ale kupodivu nebyly potřeba. V půlce cesty říká Karkys: "Todle je přesně proč to dělám. To vždycky říkám lidem, že se prostě dostaneš tam, kam se nikdo jinej nepodívá." Vyprsknul jsem smíchy, protože to řikal přímo na běžkařský magistrále, kde za normálních okolností choděj rodiny s dětma a projede tam zhruba 200běžkařů denně. Karkys to ale asi nevěděl a podíval se na mě s nechápavým zkamenělým obličejem. "Ty to zase musíš kazit co? Tobě prostě nikdy neni nic dost dobrý!" Nechtěl jsem mu kazit to dobrodrůžo, tak jsem radši nic neřikal a za hučení lanovky, která byla asi 200 metrů od nás, jsem pokračoval dál v cestě.

Zhruba po půl hodině jsme došli na Zlaté návrší, kde jsme začali stavět skok do stromu nebo přes strom, který tu Pepe tradičně staví už několik sezon po sobě. Po tom, co jsme ho dostavěli, jsme se vydali na již Pepem postavený BC kicker kousek od snowparku na Mísečkách. Kicker byl celý zapadaný, takže jsme se pustili do odhazování a při té příležitosti rovnou do navyšování. To jsem si vzal na starosti já, takže se pořád ozývalo: "Víc! Víc! Víc!" Až do tý doby než jsme si všimli, že už je ze skoku pomalu vertikálka.

Protože ve Špindlu bylo tolik sněhu co jsem už dlouho nezažil, tak jsem začal hecovat Pepeho, aby dal Kotel. Po chvíli prudění řekl, že teda uvidí a zítra si s sebou vezme ABSko (pozn.redakce - ABS je baťůžek se šňůrkou, za kterou když zatáhnete, tak se vám na zádech nafouknou dvě obří klobásy a vypadáte jak promotér na stánek s uzeninama). Druhý den bylo krásně. Čekal jsem nějakou zradu, ale naštěstí žádná nepřišla. Jako první jsme vyrazili na BC kicker na Mísečkách (samo o sobě to zní jako výsměch, ale byl fakt dobrej!). Kluci měli zpočátku strach, že je to vykopne do trojitýho backflipa aniž by to chtěli, ale nakonec se jako první odhodlal Pepe a poslal tam krásně vyvlátou bs360, kterou následně opravil a odjel. Potom se odhodlal i Neči a začal zkoušet double frontflipa, ale bohužel ho neodjel. Řekli jsme si, že to zkusíme ještě zítra a vydali se na Zlaté návrší kde jak Pepe tak Neči vobongovali strom a čistě odjeli. 

Potom jsme se rozhodli postavit kousek opodál gap přes cestu, která vede na Vrbatovku. Tenhle gap už jste mohli vidět v podání Béči v českém snowboardovém filmu Voyage, který to přeletěl cab1 a Darek Macháně tam dal fs360.Já jsem si to moc dobře pamatoval, a proto jsem začal hecovat, že když ta před víc jak pěti lety dali tohle, tak teď tam musí padnout minimálně double salto a skok musí bejt 2x větší a 2x delší. Nakonec byl tak o půlmetru dál a když jsme ho dostavěli, tak už se stmívalo a valili jsme domu. Tam znova probíhalo hecování Pepeho, aby už dal ten Kotel. Druhý den se z přezcesťáku všichni posrali, a tak se konečně Pepe společně s Mártym a místníma šejpaz rozhodli jít na onen Kotel.

Kotel je děsivá příšerně nebezpečná hora, na kterou se stačí jenom podívat a umřete!!! Tak nějak jí hodně lidí vnímá, protože to je jedinej větší kopec v Krkonoších, ale když se na to podívám z druhý strany, tak je to hora vysoká okolo 1400 metrů a s nejprudším úhlém klesání okolo 45% a tim se v porovnání například s Alpami řadí mezi kinder freeride. Ale jinak se kluci samozřejmě chystali sject nejbrutálnější českej extrém a doufám, že ve Snowporningu u toho videa bude minimálně hudba z pevnosti Boyard! 

Těsně před tim než tam kluci vyrazili se na hřebenu Kotle objevilo asi 10 malejch mravenců, který rychlym tempem stoupali na vrchol. Abych kluky ještě hecnul, aby si to náhodou nerozmysleli, tak jsem se tam podíval skrz objektiv a do vysílačky říkám: "Hele! Kdo to tam jde? Ty vole není to ženská s kočárkem? Hej! To je ženská s kočárkem!" O chvíli později už jsme jen pozorovali jak banda lyžařů dělá z Kotle sjezdovku, ale naštěstí tam ještě nechali nějaký lajny i pro kluky. O hodinu později nám Pepe z hrany kotle vysílačkou hlásí "drop in" a dává si parádní výstřiky proložený dropama. Dole hlasí, že se to zdá bejt stabilní a vyráží zbytek bandy. 

Stříkající Márty prožívá údajně nejlepší den svého života a to ještě neví, že má one shot. Po tom co si to všichni sjeli nám oznámili, že jdou na pivo. Takže jsem zůstal já, Karkys, Neči, Roman Dlauhý a Filip Gutwirth na ten gap přes cestu. Nakonec se odhodlává Fíla a posílá tam přes celou cestu parádního prdeláče, u kterýho stihnul stáhnout okýnka u všech aut v celym Špindlu. Dopad je ale peřinka, takže je v pohodě a jde do toho znova společně s Nečim. Kluci dali pár neodjetech pokusů a už se pomalu začalo stmívat. Párkrát jsem si ještě rejpnul stylem, že to Béča s Darkem odjeli v době kdy ještě neexistovalo ani vázání a lidi si vyráběli snowboardy sami. Kluci ale argumentovali tim, že v tý době se braly jiný drogy a taky, že si ten odpal postavili o půl metru dál a to je přece něco úplně jinýho. Každopádně tam ještě zkoušeli různý salta a vrtule ale nakonec Neči odjel tailgrab a šlo se domů. 

Večer jsme pořádně rozebrali celý problém a přišli na následující. Dřív snowboarďáci neměli tolik na vybranou, a proto jezdili všichni všechno a to je dělalo jakýmsi způsobem univerzalními. Dneska je široký výběr aktivit na snowboardu, a proto se snowboarders rozdělují na skokany, shreďáky, freeridery atd... a soustředěj se vždycky na tu jednotlivou sekci. A to je ten problém, že my jsme tam byli převážně se skokanama a ty celej rok objížděj závody s nažehlenejma odrazama a dopadama a na nich daj cokoliv, ale BC je úplně o něčem jinym, takže na to nejsou zvyklý. Tak to jenom takový trenérský rozebrání problému a jedeme dál.

Po tom co skončil shooting ve Špindlu se natáčení Snowporna dlouho odmlčelo, konkrétně asi na měsíc a půl. Důvod byl takovej, že Karkys musel zaplatit DPH. Aby se trochu zahojil, tak musel udělat pár jobů za peníze (tzn. nic týkajícího se snowboardingu). Teď když už zase může dělat charitu, tak jsme se vydali na Čihalku a do Deštného v Orlických horách. Tydle místa jsou pro nás ideální z několika důvodů. Můžeme si tam dělat co chceme s čim chceme a většinou nás u toho ještě donutěj vypít spoustu alkoholu. Navíc když už se tam ocitnete, tak se s vámi zastaví čas a nejenom kvůli místnímu pivu Votrok (které mimochodem chutná přesně podle názvu a následující den se stáváte votrokem nejbližsího hajzlu), ale protože se Čihalka dle mého názoru nachází na místě kde je časoprostorová díra. To nám ostatně potvrdil i místní provozák chaty Nousmen: "Já jsem si přijel na Čihalku jen na dva dni zasnowboardovat a od tý doby jsem tu 3 roky," povídá s láhví morgana v ruce, kterou nám následně podává a oznamuje, že dokud jí celou nevypijem, tak nesmíme odejít.

Každopádně ten den Dušan KřížOndrou Porkerťákem otestovali monster kicker v Deštném a potvrdili, že je na snowboardu datelný. Dušan ale bohužel zlomil prkno, a tak jsme jeli na Čihalku čekat až mu přivezou nový. Čekání jsme si zkrátili surfováním po místním rybníku, ve kterém Shymonkey následně zamrznul. Druhý den šlapeme ke skoku přez Krysárnu (místní chatu pana Krysáka, který je momentálně v exilu na Whistleru, kde rolbuje, viz jeden z posledních článků - pozn.redakce), kterou nám rolbař Karboš pohotově připravil. Hned u odrazu nás přívitala šavle, kterou jsem pečlivě prozkoumal a skládala se z coca coly, cpt.morgana, Votroka, hranolek a pár vajglů. Hotovej corpus delicti, kterej dokonale usvědčil Majkla Tomeše.

Obešli jsme koláč a připravili skok přes chalupu. Jako první to přeletěli PepeDušanem, po nich se odhodlal i Shymonkey. Rozjíždí se asi poloviční rychlostí co ostatní a Pepe ho ještě kamarádsky podpoří: "To je vona! Máš jí dobrou!" Hned po tom, co to dořekl, přístává opičák na hraně střechy, rozlamuje hřebenáče a letí šipku asi ze tří metrů na zmrzlej dopad. Kromě psychický újmy, která se projevila hlasitým řevem a zahozením snowboardu do potoka, se mu nic nestalo. Potom dorazil Neči a předvedl tam různý rotace s krabama, ale na frontflipa s headbongem se překecat nenechal.

Po týdle šou jsme znovu vyrazili do Deštného na obří kicker. Byl jsem celej nesvůj, protože svítilo sluníčko a na nebi nebyl ani mráček, což jsou podmínky, který jsou přece pří českym shootingu zakázaný! Naštěstí to celý zachránil silnej vítr, kterej jezdcům znemožnil se pořádně na skok rozject. Celá akce teda probíhala tak, že se dlouhou dobu čekalo na to až na pár vteřin přestane plápolat vlajka, aby jezdec vyrazil a dal rovňáka. Po tom, co mi vítr sfouknul stativ a vylomil hlavu blesku, najednou přestalo foukat a kluci začli zkoušet triky. Naštěstí jsem blesk opravil ducktapem a stihnul je vyfotit. Po tom, co jsem vystřídal pár úhlů u skoku, jsem se rozhodl jít na lešení, které tam zůstalo z akce O'Neill Soldiers, že odtamtud udělám pár sekaček. Jakmile jsem se svojí paragánskou výbavou vyškrábal nahoru, tak herci oznamujou, že už na to kašlou. Tak slejzám dolu, lehce nadávám do č**áků a následně se odebírám směr Praha.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.