Moreboards Stubai Premiere 2013 s Vans teamem

Další podzimní akcí, na kterou se naše FRcrew vydala, byla tradiční otevíračka ledovce Stubai a místního Moreboards Stubai Zoo snowparku. Vydali jsme se sem s dvěma členy českého Vans teamu Dušanem Křížem a Matějem Novákem.

Po návštěvě Hintertux Openingu jsme dny před akcí s napjetím sledovali předpověď počasí, protože jsme už nechtěli zažít víkend plný deště a mlhy. Starý dobrý Ötzi nás vyslyšel a nakonec nám oproti Hintru počásko přálo nejlépe jak mohlo. Navíc park byl vyladěn do největšího luxusu, takže si teď můžete vychutnat naše svědectví včetně parádních fotek od Yana Renelta!

FOTOGALERIE OD YANA RENELTA (57 FOTEK)

Hned na úvod bych moc rád poděkoval české distribuci Vans Off The Wall, která tento trip podpořila a vyslala s námi dva svoje ridery. Teprve 17-​letý Dušan Kříž patří už delší dobu mezi nejprogresivnější české ridery, o čemž svědčí i jeho dobrá umístění ve FIS i TTR závodech, a taky repertoár triků, kterými tenhle bývalý lyžař "šponovkář" ze Špindlu disponuje. Důša Krojz už od začátku sezóny jezdí na Hintru, takže jsme mohli pro náš shooting počítat s rozježděným hercem. Druhým pánem na holení byl 25-​letý člen české freestyle repre Matěj Novák, který se pár dnů před odjezdem vrátil od Atlantiku, kde pracoval na progresu svých surfových skills.

Z Prahy jsme vyráželi ve čtvrtek klasicky po česku na noční punk, protože ubytko bylo zabookováno až na páteční večer a permice jsme měli už od pátku. Skvadra FRazzura se tentokrát skládala z mé maličkosti jakožto vrchního prudila a chytráka aka produkčního a supervisora, kameramana Filipa "Pažouta" Jäschkeho z liberecké Burg Production, fotografa Yana Renelta a výše zmíněného Matěje Nováka. Dušan Kříž se k nám, stejně jako další čeští riders (Petr "Horis" Horák a bráchové Ondra a Dan Porkertovic), přidali na Stubaji, kam přejeli z Hintru. Cesta proběhla díky několika kafím, Red Bullům a poslechu našeho oblíbeného hudebního žánru trapu v pohodě a kolem půl osmé ráno jsme byli společně se šponovkáři jedněmi z prvních pod dolní stanicí lanovky na Stubaier Gletscher.

Rychlá převlíkačka na parkáči, vyzvednutí permic, pověšení FR banneru u vstupu a hurá nahoru. Už v mezistanici Eisgrat, kde začal růst tzv. Brand Saloon, tedy stanové městečko s demo stánky snad všech snowboardových firem, na které si vzpomenete, bylo jasné, že sněhové podmínky jsou o hodně lepší než před dvěma týdny na Hintertuxu. Taky aby ne, když tu nedávno najódlovalo pěkných 70 čísel novýho. Ještě krásnější pohled se nám naskytl po výjezdu na nejvyšší bod Stubajského ledovce Schaufelspitze, které se také pro svou nadmořskou výšku 3 333 metrů nad mořem přezdívá "Top Of Tyrol". Záhy jsem poznal, proč tuhle horu pojmenovali zrovna takhle, protože se mi z té výšky a řídkého vzduchu jako typickému Pražákovi udělalo dost "schaufel". Zdravotní stav ale zachránil pohled na Stubai Zoo Snowpark, který se rozkládá o kousek níže pod restaurací Jochdohle.

Pokud bych měl vyjmenovávat všechny překážky, které byly pro Moreboards Stubai Opening připraveny, popsal bych asi tak dvě A4ky. Shapers ze známé firmy Schneestern, která mimochodem staví skoro všechny parky a eventy v Alpách, vymazlili během několika týdnů park do největšího luxusu. Po prvních jízdách jsme doslova jásali, a to dokonce i náš věčně pesimistický a ironicky všechno a vždy kritizující fotograf Yan, kterého jsem viděl poprvé v životě jak ho něco baví. Park je rozdělen na dvě hlavní části, z pohledu zhora to je vlevo od vleku easy a medium area a napravo pro line, letos čítající tři macatý kickery za sebou a v dolní části několik hodně hard jib překážek včetně multifunkčního ober boxu velikosti unimobuňky s wallridem a rainbow na střeše.

Nutno dodat, že marketing Stubaie letos vymyslel hodně zajímavý projekt, díky kterému mohla vyrůst tahle pro lajna. Od pondělka po openingu totiž tahle část parku slouží vždy do 12 hodin jen a pouze reprezentačním teamům (snowboardovým i freeski) jednotlivých zemí jakožto tréningové centrum před Olympijskými hrami. Jak asi tušíte, tahle sranda není zadarmo. Ceny se pohybují v řádech tisícovek ojr, ve kterých má ale každý reprezentant balíček luxusního ubytka s jídlem, možnost využití fitka, bazénu a dalších služeb spojených s tréninkem, a samozřejmě ježdění v pro lajně od rána do 12 hodin jen a pouze v nejlepší společnosti top jezdců světa trénujících na nejočekávanější akci naší dekády. Kromě slopestylové trati simulující tu, která bude na ridery čekat právě v ruském Soči, je tu k dispozici i obří kicker s dopadem do air bagu pro trénink obtížnějších triků. 

Během Moreboards Stubai Premiere ale byla pro line otevřená pro všechny, překvapivě v ní ale moc lidí nejezdilo. Vzhledem k tomu, že se sem sjelo celkem hodně pros z různých částí Evropy i zpoza oceánu, jsme se tomu dost divili. Mnohem rušněji bylo v shredové části parku, kde se nacházel i chill-​out, hrála tu muzika a probíhalo tu veškeré "organizované" dění. Velkou radost všem skokanům určitě udělala medium lajna, ve které jste si za sebou mohli dát rovnou pět (!) skoků střední obtížnosti, což se jen tak nevidí ani v Alpách. No a dál tu bylo k dispozici tolik železa a plastu, že jste nevěděli na co dřív naskočit. Tlusté plynovky, vrrr trubky, polejamy, kink boxy, street raily... prostě všechno na co si vzpomenete. Lahůdkou pak byl set kolem chill-​outu, skládající se z multifunkčního potrubního systému vyzývajícího k různým rock’n’rollovým variacím a také trubka přivařená ke střeše maringotky pro shapery. Co k tomu víc dodat. Podle našeho hodnocení se shaperům povedlo dát dohromady nejlepší snowpark za celou historii Moreboards Stubai Premiere!

Po celé tři dny se naše parta věnovala natáčení a focení a to tak, že jsme ani jednou nezavítali na párty. Což mluví samo za sebe. Kluci z Vans teamu se snažili co to šlo a výsledkem je nejen hromada podle nás hodně povedených fotanglí od Yana, ale také video od Filipa, které si budete moci vychutnat již brzy. Jak jsem zmínil, na pro lajně moc lidí nejezdilo, podle mého odhadu to mohlo za celý víkend být maximálně dvacet riderů a ze všech snowboarders byl podle mě nejvíce vidět právě náš Dušan Kříž. Ten se s tim moc nepáral a vysílal tam postupně všechny triky, který si zamanul. Pravda, ne pokaždé to vyšlo na první, ale i tak respekt. Důša začal na stylovkách typu Frontside 360 nebo Backside Rodeo 540 pro Yana na fotky a potom už přišly větší rotace od 720 až po Double Corky. Kromě Cab Double Corku 1080 se Dušan naučil a poprvé odjel Switch Double Cork 1080. Největší props!

"Letošní opening na Stubai bylo mým prvním ježděním v tomhle parku a musím říct, že jsem byl hodně mile překvapen. Kluci se letos hodně předvedli. Pro line byla 'hype as fuck'! Jak skoky, tak jibové překážky, které mi připomínaly course z X-​Games, hlavně butterbox s wallridem. Nejlepší překážku z celého parku pro mě byly jednoznačně skoky. Byly celkem velký, ale zároveň se na nich dal naučit i nějaký nový trik. Osobně jsem se tady naučil Switch Backside Double Cork 1080, za kterej jsem nesmírně rád. Tenhle trik už jsem měl dlouho v hlavě a tady se mi to povedlo zrealizovat. Samozřejmě ale nesmím zapomenout na shredovou lajnu, na který řádili jibeři z celý Evropy. Pro mě byl Stubai na jedničku." - Dušan Kříž

Matějovi Novákovi zákonitě chvíli trvalo než se rozjezdil, rychle ale začal na medium lajně metat rotace na všechny strany a netrvalo dlouho než se přesunul za Dušanem na pro line. Nakonec se tam i jemu zadařilo odjet pár hodně dobrých hodnot včetně Backside 720 Tailgrab (viz sekvence) nebo dokonce Backside Double Corku 1080! Kromě toho se Matěj i rozjibboval, což u něj zrovna neni běžný, a přidal několik pěkných triků na železech. 

"Stubai otvíračka mě jako akce potěšila hned v několika bodech. Za zmínku určitě stojí počasí, které člověk nepřipraví, ale když vyjde azuro, tak se jezdí daleko lépe. Stubai Zoo připravili vcelku našlápnutý park, kde bylo opravdu hodně překážek a každý si mohl vybrat svojí lajnu - easy, medium, pro, což je ideální na rozježdění. Radost mi udělalo i pět skoků za sebou, na který se člověk po ránu slušně protáhl a mohl jít s čistým svědomím na pro line. Jedinou výtku bych snad mohl mít k trochu placatějším dopadům u menších skoků a nedostatečné rychlosti na pro lině. Další pochvala pro Moreboards je za program, který byl nabitý a v podstatě se pořád něco dělo. Od session na několika railech až po párty (kterou jsme vynechali, ale její ohlas se k nám dostal). V parku mě nejvíc bavila skákací medium line a pro line a to jednoduše z toho důvodu, že jsem se potřeboval rozjezdit a rozskákat, ale nevyhýbal jsem se ani jibbovým překážkám, kterých bylo všude dost. Jako nejlepší mi přišel druhý skok v pro lině, který nebyl přehnaně velký, ale byl na něm čas i na doubly. A největší radost z celé otvíračky mám za vydělaných 10 dolarů plus dvě čepice na jibbovém contestu :-D a BS 10 Double, na který jsem se musel hecnout, ale jsem rád, že jsem ten trik potvrdil hned na prvním výletu. Shrnuto a podtrženo, výlet na Stubai byl skvělý začátek sezony." - Matěj Novák

Součástí Moreboards Stubai Premiere 2013 byl tradičně i bohatý doprovodný program. Pokud pomineme každodenní večerní party program, který jsme díky únavě raději vynechalu, tak na kopci probíhaly například tzv. Warm-​Up Runs se známým Kanaďanem Jedem Andersonem, Adidas Jersey Jam na originální třídílné plastové překážce, Skullcandy Trick Sessions na různých jibech, probíhající systémem cash for tricks (kdo odjel těžší trik, dostal pětidolarkovku), stejným způlsobem se odjel i na závěr celé akce nedělní DC Jib Garden Battle přímo dole ve stanovém městečku, kde mimochodem Matěj vyhrál 10 dolarů :) Highlightem celé třídenní akce byla asi Nike Rail Session, původně avizovaná jako jib závod pro pozvané jezdce zaštítěná Halldórem Helgasonem. Tomu ale ulítlo letadlo z Islandu, a tak se patronství nad session ujal jiný Nike jezdec Ethan Morgan.

Jezdci byli rozděleni do dvou heatů, kdy vždy jeden jezdil a druhý hodnotil. Do finále postoupili ti nejlepší a opět se hodnotili navzájem. Jezdilo se na výše zmíněném multifunkčním setupu a na trubce přivařené k maringotce. Nás může těšit, že pravděpodobně nejlepší trik celé session a možná celého víkendu na téhle překážce zavdal náš Petr Horák aka Horis, který sice do závodu nebyl (i přes naší snahu) pozván, i tak ale vždycky trochu drze vtrhnul do "trati” a odjížděl jednu vraždu za druhou. A když tam narval Cab 270 do Bluntu 450 Out, tak se i známý spíkr Henry Jackson dost divil, proč jako tenhle člověk není na startovce. Na slova "Who’s that guy, I don’t know that guys, tell me somebody who is he!" jsme mu přišli říct o koho že teda jde. Respekt pro Horíska! Vítězem session se stal "sedlák" ze Salt Lake City a největší zabiják Ozzy Henning, i když nám se zdálo, že nejvíc vraždil Eric Beauchemin, klasicky v dobrém světle se ukázali i Denis Leontyev nebo Len Jorgensen.

Tak a to je z letošního Moreboards Stubai Premiere všechno. Byly to parádní tři dny za super počasí a s ježděním v perfektně připraveném snowparku se zajímavým programem kolem. Díky mockrát jak organizátorům akce, tak firmě Vans Off The Wall, díky nimž jsme se mohli této super akce zúčastnit a přivézt vám tolik super fotek a videa. Mimochodem, kromě našeho ofiko videreportu se můžete těšit i na dva tricktipy, samozřejmě v podání DušanaMatěje. Stay tuned!

FOTOGALERIE OD YANA RENELTA (57 FOTEK)

P.S.: Pokud si chcete parádně zajezdit, vyražte na Stubai, protože ten park fakt stojí za to! Veškeré info hledejte na www.stubai-zoo.com, www.stubaier-gletscher.comwww.facebook.com/stubaizoo.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.