Nike 6.0 Stairset Battle Tour - Stuhleck

Devátá a poslední zastávka jibbové série Nike 6.0 Stairset Battle Tour se konala 4. února v rakouském Stuhlecku nedaleko Vídně v místním Blue Tomato Snowparku. Byla nejen příležitostí si zajezdit s vynikajícími jezdci, ale také poslední možností získat pozvánku na velkolepé finále - Nike 6.0 Air&Style v Mnichově...

Dohromady 33 jezdců z Rakouska, Německa, Slovenska Čech se utkalo v noční session před zraky téměř čtyřset diváků ve střední části parku na jediné překážce, speciálně vyrobené pro tuto akci. Po osmi zastávkách po celé Evropě se tenhle stairset přemístil do Blue-​Tomato Snowparku ve Stuhlecku.

FOTOGALERIE OD KUBY DOHNÁLKA TADY

Všichni jezdci museli projít kvalifikací, která začínala při západu slunce a jen 10 z nich se probojovalo do velkého finále. I když byl tento závod ohodnocen jen 2TTR hvězdičkami, úroveň ježdění byla neuvěřitelná. Ještě o něco neuvěřitelnější byla nálada, která po celou dobu akce panovala. Hlavní podíl na jejím zkvalitňování měl speaker Simon Schöllhorn, známý mezi fanoušky německé produkce Isenseven jako Esel. Vyznal se nejen ve všech možných i nemožných tricích, které jezdci předváděli, ale také vždy přesně věděl, kdy je ta správná chvíle otevřít další plechovku piva. Jestli to byl důvod, proč po dobu trvání celé akce Davidovi říkal krásně foneticky "Konka", to nevím. Zato vím, že s kartony rakouských piv mu pomáhala porota, ve které mimo jiných zasedl také další Isenseven-​spojenec Basti Kuhn.

Finále se, stejně jako kvalifikace, jela formou jamu, tedy že jezdci měli určitý čas na ježdění, ve kterém mohli ukázat to nejlepší, co uměli a zvládli na railu, rovné nebo lomené mramorové zídce ze 14 schodů. Z našich českých luhů a hájů se do Stuhlecku vydali David Čonka, Honza KocourekOndra Kozák. Do finále se probojoval bohužel jen první z nich, David Čonka, z čehož byl překvapen snad nejvíce on sám, neboť konkurence byla opravdu obrovská. 

Finále mělo ještě jakýsi bonus a tím byla forma, jakou jezdci získávali prizemoney. Do finále bylo vloženo 2000 €. Každý z deseti jezdců, který se probojoval z kvalifikace, obdržel svůj "pohár". Do poháru pak získával od poroty peníze za každý trik zvlášť. Kdo měl na konci ve svém poháru nejvíce, zvítězil a odnesl si ho i s obsahem. Férovej systém.

Samotné finále se jelo sice jen půl hodiny, ale kadence, s jakou padaly triky na překážce, byla natolik vysoká, že by pravděpodobně některý z jezdců ale možná i diváků dostal srdeční záchvat, kdyby se jelo déle. Třetí nejvyšší částku našel ve svém poháru místní jezdec Geral Fuchs. Velmi kvalitní triky předvedl další rakouský jezdec Dominik Wagner, který skončil na místě druhém. 

Ze všech finalistů si ale podle poroty nejlépe vedl německý kolega Chris Boehnke, kterého tak čekalo velké finále Nike 6.0 Air&Style v Mnichově, kde se tuhle sobotu jelo v olympijském stadionu o prize money 20 000 € před více než 25 000 diváky! Mimo všech devíti vítězů jednotlivých zastávek Stairset Battle Tour byli na startlistu pozvaní jezdci jako například Marc Swoboda, Jamie Nicholls, Gulli Gudmundsson, Wojtek Pawlusiak, Eiki Helgason, Keegan Valaika, Ethan Deiss, Alex Tank nebo Nick Visconti. Jak to všechno dopadlo jste mohli vidět v sobotu v přímém přenosu zde na Freeride.cz nebo si počkejte na report, fotky a video - taky tady na FR.

David Čonka nám ostudu rozhodně neudělal a skončil na super 6.místě, což je mezi tak silnou konkurencí bez pochyb obrovský úspěch. Takže velké gratulace patří nejen vítězům, ale i samotnému Davidovi, který nám na závěr k celé akci řekne něco sám…

 Jak se ti celá akce líbila? Co tam padalo? Tvůj názor?

"Tak určitě to bylo super už kvůli tomu, že těch jibovych závodu není tolik. Jinak celá ta Nike akce mi přišla jako super záležitost pro jibery po celé Evropě. Takových akcí by mělo být víc, člověk pozná nové lidi, triky a nabere nějaké skills. Cely ten set překážek byl celkem easy a připraven na hroceni, akorát mě překvapilo, že pojezdová část beden byla z nějakého hrubého mramoru a moc to nejezdilo. Rail byl sice krátký, ale příjemný. Jezdci byli nahroceni a padaly šílený triky, proto nemělo cenu dělat nějaké základní. Na překážkach se muselo hodně kombinovat (přetoče, přeskoky, hardway, 270, 360 atd)... Jinak já jsem byl spokojený, v kvaldě se mi povedlo co jsem chtěl, ale finále nepovedlo se mi moc nepovedlo, mohl jsem se víc snažit, ale byl jsem unavený a bolavý. Povedlo se mi pár triků (sw blunt 450, sw blunt to tail 270, fs nose to tail 270, noseslide bong 360, nose to backtail... ani nevím, jak se ty triky jmenují, haha)"

1. Chris Boehnke (GER)
2. Dominik Wagner (AUT)
3. Gerald Fuchs (AUT)
4. David Struber (AUT)
5. Rudi Janda (AUT)
6. David Čonka (CZE)
7. Marvin Salmina (AUT)
8. Manuel Linomoser (AUT)
9. Roman Röth (SVK)
10. Seppi Ischepp (AUT)

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!