Opening Skateshop.cz snowparku Paprsek 2011

Minulý víkend proběhla oficiální otevíračka Skateshop.cz snowparku na Paprsku. Do slibně se rozjíždějícího parku rozhodně stálo dorazit. A jak to na dvoudenní Snow Party dopadlo? Dozvíte se z textu, fotografií a videa od Skateshop.cz Team crew...

Poslední víkend v lednu se nesl ve znamení snowboardingu a slavnostního openingu Skateshop.cz snowparku na Paprsku. Na programu byla dvoudenní Snow Party, která se konala již podruhé a byla malou generálkou před 4x4 Českým snowboardovým pohárem.

Prize money 5.000Kč a věcné ceny za 40.000Kč přilákalo 40 závodníků, kteří mezi sebou změřili své síly a navzájem se hecovali k lepším výkonům - to dodalo tu správnou atmosféru v sobotním a nedělním jamu. Odměněni byli ale všichni zúčastnění a večer mohl nastartovat pořádným mejdanem ve stanu v nadmořské výšce tisíc metrů!

Druhý den v neděli se jela vyloženě foto session, ale i po luxusním mejdanu do ranních hodin padaly na překážkách zajímavé a náročné triky. Díky počasí, které bylo objednáno dopředu :), byla akce tím nejlépe stráveným víkendem na horách pro všechny zúčastněné. Skvělé počasí také přilákalo diváky, aby si otestovali nové snowboardy od firem BurtonuForum a nebo třeba prověřit svoje skilz na snowskatech. K tomu si mohli dát na ledovém baru doslova ledově namraženého Jägermeistera a nebo si zahrát žhavé novinky na herních konzolí Xbox360.

Velký dík patří sponzorům a všem, kteří se nebáli a dorazili. Už teď můžeme slíbit, že další akce bude ještě větší a možná bude i u-​rampa :D. Více se ale dozvíte v rozhovoru se správcem parku Michalem Urbanem, kterého vyzpovídal Milion z Freeride.cz. K tomu všemu zkoukněte video od Romana Kuřila a velkou nálož fotek.

Abychom si kromě krátké, víceméně popisné reportáže udělali obrázek o Paprsku, pozvali jsme před redakční mikrofon Michala Urbana, jednoho ze zakladatelů snowboardingu na Paprsku.

Od kdy se datuje historie snowboardingu na Paprsku?
Rozjeli jsme to zhruba před dvěmi lety, kdy jsme dovezli pár už existujících překážek od Skateshop.cz. V podstatě tady byly tři překážky, jedna bedna, jedna duha a jedna mini lámačka. Na základě toho se to majiteli začalo líbit stejně jako nám a rozhodli jsme se do toho šlápnout. Nakoupili jsme od Mystic Construction spousty překážek a rozjeli jsme to.

Jak funguje přístup areálu?
Myslím že je vidět, že je maximálně otevřený. Majitel je tomu nakloněný a vidí, že ti lidi sem přijedou, takže do snowparku investuje a jde nám na ruku v podstatě se vším. Řekneme, že potřebujeme 4 děla do parku, jsou 4 děla v parku na celou noc. Koupil novou rolbu Parkbully 400, takže máme rolbu vyloženě na stavění parku. Rolbuje nám kdykoliv mu řekneme, takže zkrátka super :-).

Proč by měl člověk přijet právě na Paprsek a ne někam jinam?
Myslím že už proto, že jsou všechny překážky pěkně upravené. Máme tady od letoška dva shapery, kteří jsou zde stabilně. To je asi první věc. Druhou pak je kilometrová “lajna” na které si zkrátka neodpočineš. Máme tady 4 skoky, spoustu railů a vše jedeš v jízdě. Když jinde dole sníh nebývá, my tady stále ještě jezdíme a užíváme si jarního slunka.

Funguje tady nějaká spolupráce s jezdci?
Určitě. Park upravuje Vašek Gába, Filip Dobrota a Patrik Schwarz. Základy nám sem jezdí dělat Honza Zajíc, takže si myslím, že to jsou dost známé jména, aby zaručily určitou kvalitu.

Příští týden se zde jede 4x4, jak probíhají přípravy?
Minulý víkend jsme udělali lokální závody, které byly tak trochu zatěžkávací zkouškou, aby se zjistilo co bude a co nebude fungovat. Už přes týden tady zůstává sedm lidí stabilně. Budou na tom pracovat, vysněžíme a zvětšíme skoky. Ve středu pak má přijet Honza Zajíc, naperem se Red Bullem a budeme celou noc rolbovat a uděláme to prostě ve stylu :-). Chceme být letos nejlepší.

Co vaše plány do budoucna? Daří se je naplňovat?
Docela ano. Co můžu 100% slíbit, jsou 4 obrovské překážky na příští rok, něco ve stylu obrovského wallridu, něco co není nikde jinde. Všechny platformy budou z hlíny, letos jsme to už bohužel nestihli, jen něco. Napřesrok zde na 90% vyroste první U-​Rampa na Moravě.

Myslíš, že v těchto podmínkách může stát koryto?
Myslím, že není problém. Sklon je ideální, stála by vedle velkých skoků, na délku má ten prostor 400 metrů, takže 300 metrová rampa by zde mohla být v pohodě. Už máme i přislíbenou frézu.

Dá se u vás i freeridovat?
Máme tady zprava i zleva od sjezdovky takové menší tratě kudy jezdíme, je tu i taková skalka na drop, je to kilometr, ale zajezdíš si.

Jaké máte ještě plány na tento rok?
Teď bude 4x4. Pak bude určitě velká akce zavíračka, nazvali jsme to “Grill Spaß” :-). Možná ještě mezitím uděláme nějaký snowcamp.

Jak funguje spolupráce s hlavním sponzorem, Skateshop.cz?
Skateshop.cz jsou kamarádi už hodně dlouho, takže spolupráce je maximálně dobrá. Oni mají podporu od nás, my máme podporu od nich, takže nás dokáží zmedializovat, děláme s nimi závody jako tento, všechno prostě funguje parádně.

Je pro snowpark důležité mít hlavního sponzora?
Je to hodně důležitý, protože by se o tobě jinak nevědělo. My jsme relativně nový park, jsme malé středisko, je potřeba to dostat mezi lidi. Díky klukům se to tu i vlastně rozjelo, protože nám dodali tři původní překážky, které stáhli odjinud. Pak už je kupoval Paprsek. Spolupráce funguje spíš tak, že lidé okolo Skateshop.cz znají v podstatě veškeré lidi, kteří se pohybují okolo snowboardingu, takže tam jde o to, aby se to takto dostalo mezi správnou komunitu.

Jak komunikujete s návštěvníky?
Máme samozřejmě infa na všech rozumných serverech co se týče snowboardu. Máme hojně navštěvovanou stránku na Facebooku a na stránkách sponzora. Ohledně akcí pak samozřejmě informujeme na výlepech v Brně, Olomouci a dalších městech. 

Jak to funguje u vás s ubytováním?
Tady konkrétně na chatě nahoře ho moc není. Chata je malá a jezdí sem většinou rok co rok ti samí rekreanti, kteří si to hned zamlouvají o rok dopředu. Je to spíš tedy o náhodě. Ale s paní šéfovou jsme udělali seznam všech volných kapacit, co jsou tady okolo. Ve Starém Městě nebo Velkém Vrbně se dá ubytovat i za 80,- za noc, což je myslím fér. Je tady dohromady asi 300míst, máme to na našich stránkách uvedeno, chata u nástupu lanovky je taky většinou volná. Jezdí sem každý den Skibus zadarmo, takže myslím, že žádný problém není.

A tady máme již zmiňované videjko od Romana Kuřila.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!