Protest East Rookie Fest Špindl 2011

Vrchol juniorských snowboardových závodů v České republice a zároveň poslední závod sezóny pod hlavičkou WSF (World snowboard federation) se uskutečnil tento víkend ve Špindlerově Mlýně. Na Protest East Rookie Fest se sjeli nejen jezdci z Čech, ale mezi 25 závodníky nechyběli ani borci z Finska, Itálie, Rakouska či Polska.

Špindlerovský East Rookie Fest spadá do největšího juniorského světového seriálu snowboardových závodů World Snowboard Tour, ze které v minulosti vzešly hvězdy jako Peetu Piroinen, Gjermund Braaten nebo loňský vítěz, kterého si můžete pamatovat coby aktuálního vítěze Burton European Open, Roope Tonteri.

Parta organizátorů v čele s Jardou Bočkem připravila po vzoru úspěšného Snowjamu opět netradiční formát slopestylové trati, která se skládala z U-​rampy, lámaného funboxu a skoku. Závod byl určený pro mladé jezdce do 18 let, kteří byli rozděleni do dvou kategorií. V dětské do 15 let neměla žádnou soupeřku Katka Vojáčková a stejně tak v juniorské kategorii holek si moc nezasoutěžila Katka Yanová. Holky si tak rozdělily věcné ceny od hlavních partnerů celé série ProtestRide snowboards a mohly se začít těšit na finálový závod do rakouského Ischglu, který se uskuteční 6. - 9. dubna. Dětská kategorie kluků už byla nabitější. Na startu nad skvěle připravenou rampou (díky kluci ze Snowparkdesignu) se jich sešlo hned třináct. Mezi gromy se očekával souboj Ondry PorkertaKuby Krále, kteří na rozdíl od ostatních skákali na větším skoku, kde předvedli frontsidové 720tky. Kuba bohužel ani jednu jízdu neustál čistě a neobhájil tak loňské vítězství, které si letos vyjel Ondra Porkert, a to i díky skvělé jízdě v rampě, kde předvedl back to back 5. Druhý flek bral shreďák Tomáš Císař, který sice v rampě nijak nezářil, ale po combu na funboxu přidal hezkou backsidovou late 360tku na menším skoku. Na třetím místě skončil Miki Pajer.

Mezi juniory patřil k největším favoritům Fin Teemu Lambert, Martin Mikyska nebo Dušan Kříž. Posledně zmiňovaný si během kvalifikace přivodil nepříjemné zranění zápěstí poté, co nedotočil svůj frontsidový doublecork. Hrůzostrašně vypadající pád se nakonec obešel bez větších následků, věříme, že se Dušan dá rychle do pořádku a ještě stihne dubnové Mistrovství světa juniorů v italském Valmalencu, kam měl se zbytkem reprezentace namířeno. Dušanův pád sice odradil některé přihlížející maminky, ale ne šest finalistů, kteří na sedmnáctimetrovém skoku předváděli triky jako FS 1080, Backside Rodeo nebo switchové rotace. Vezmeme to hezky popořádku. Šesté místo Vesa Makarainen (Fin), páté Angelo Gastl (AUT), čtvrté místo lokál ze Špindlu Dan Paulíček (CZE) za jeho tradiční BS 720 nose grab. Třetí místo překvapení závodu Michal Biša (CZE), který zajel solidní rampu s vysokými airy, ke kterým přidal frontsidovou 540 a na skoku potom čistou a dlouhou frontside 720. 

Druhý flek bral Martin Mikyska (CZE), který si moc přál po vítězství v dětské kategorii a loňském třetím místu vyhrát i mezi juniory. Do čtyř hodnocených hitů v rampě poskládal vysokou frontsidovou 540 tail grab, backsidovou 540, frontsidovou 720 a cab 360. Na railu pokračoval boardslidem do switch grindu a na skoku poslal cab 720 snad do půlky dopadu. Ani tahle jízda ale nestačila na Teemu Lamberta (FIN), který jezdil už od tréninku výborně v rampě, kde předvedl back to back 7, a když přidal na skoku stylovou frontside 720, bylo o free ticketu na finále do Ischglu rozhodnuto. 

Další ze závodů World Snowboard Tour se o nadcházejícím víkendu odehraje v horách hraběte Dráculy. Na Transilvania Rookie Fest se chystá i naše parta juniorů. O tom jak se jim bude dařit vás budeme informovat.

Grom Girls: 1. Kateřina Vojáčková (CZE)
Rookie Girls: 1. Kateřina Yanová (CZE)
Grom Boys: 1. Ondra Porkert (CZE), 2. Tomáš Císař (CZE), 3. Miki Pajer (CZE)
Rookie Boys: 1. Teemu Lambert (FIN), 2. Martin Mikyska (CZE), 3. Michal Biša (CZE)

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!