Quiksilver Snowjam 2011 "po česku"

Už jsme si v té naší kotlině zvykli, že každoročně největší český snowboardový závod nese název Quiksilver Snowjam a je pořádaný Martinem Černíkem, Rendou Hronešem a Snowparkdesign crew. Letos se tenhle podnik konal už po páté, z toho potřetí v řadě ve Špindlu. Poprvé ale něco bylo jinak. Contest totiž jasně potvrdil velký progres českého snowboardingu v posledních měsících.

Jak tak koukám na loňský report, vynasnažím se letos být stručnější :-), takže to vezmu tak trochu v bodech. Letošní Quiksilver Snowjam se konal opět ve Špindlerově Mlýně - Svatém Petru v disciplíně slopestyle, který se skládal z u-​rampy, railuskoku s cca 19metrovou plošinou. V pátek se jela kvalifikace, v sobotu semifinále a finále. Z pátečních bojů postupovalo nakonec 12 nejlepších, kteří v sobotu doplnilo 8 pozvaných jezdců. 

“Letos je Snowjam hodně našlapaný konkurencí, ale je to supr, člověka to hecuje do lepších a lepších triků. První jízda se mi sice povedla, ale tu rampu jsem mohl vylepšit... Třeba to bude stačit. Musim se modlit nebo to teďka znova zabít. Co se týče frontside double corku, tak to začalo letos v Laaxu, kde jsem si to zkoušel, a pak i tady ve Špindlu. Je to vlastně jenom otázka času, kdy na to člověk přijde a ve finále je to lehčí než frontside 10. Teďka jsem to odjel počtvrtý (smích).” (Dušan Kříž po první jízdě v semifinále)

Kromě kompletní české špičky se tentokrát dostavili Norové (Marius OtterstadUlrik Badertscher), Finové (Tero Poikajärvi, Jeppe RonttiNuutti Niemela), Švýcaři (Thomas Franc, David DjitéLuca Pasqualini) a jeden Rakušan (Herby Thaler). Největšími hvězdami měli být právě Norové, Marius Otterstad a především Ulrik Badertscher, jediný snowboardista v historii, který kdy odjel 1620ku. Nakonec bohužel nedorazil ani Markku Koski, ani do poslední chvíle avizovaný Mathieu Crepel. Na start se postavil opět i Martin Černík, organizátor závodu, 35letý matador a letos čerstvý otec. 

Hodnocení spočívalo v rozdělení bodů v poměru 45% rampa /​ 15% rail /​ 40% skok a bylo hodně diskutováno na riders meetingu, každopádně to nakonec dopadlo takhle a podmínky byly pro všechny stejné. Rampu bodovali dva rozhodčí (Marek Vampola a Klára Suchanová), rail Pepé Povýšil a skok pak trojice Ondřej Douša, Kristián Tomančík, Michal Mrázek a všechno kontroloval head judge Petr Najman aka Motor. Spíkrování se tentokrát zhostil společně s tradičním starým známým PinďouMatěj Novák a tenhle krok se organizátorům podle mě hodně povedl. Pinďa úspěšně rozvášnoval dav diváků, mezitím co Matěj spolehlivě a zajímavě komentoval jezdce a jejich triky.

“Skvělý, skvělý, přijde mi to ještě lepší než loni. Trať je perfektní, skvěle vyšejpovaná, dobrý počasí, žádnej problém, skok mě baví hrozně moc, je úplně parádní, je tu dobrá parta, všichni hrotěj, je tu náročná konkurence, tak uvidíme jak to dopadne. Když postoupim do finále, tak pojedu asi stejnou jízdu jako teď, ale budu se snažit to dát ještě vejš a líp. Už teďka jsem vyhrotil maximum, abych se tam dostal, takže takhle.” (Tomáš Tuzar po semifinále)

Kvalifikaci vyhrál Fin Nuutti Niemela před Martinem MatouškemPetrem Horákem. V podstatě všichni nejlepší čeští jezdci ale bez problémů postoupili do sobotního kola. Po oba dva dny bylo nádherné počasí, slunce svítilo, teplota kolem nuly, kromě sobotního večera takřka bezvětří, prostě paráda. Diváků dorazilo během obou dnů hrubým odhadem 5 tisíc, finále a sobotní večerní Nutcase Best Trick sledovalo cca 3000 lidí, což je určitě rekord celé historie této akce. Super atmosféře a pohodě přispěly i tribuny, které tu vyrostly - bohužel ne kvůli Snowjamu, ale kvůli Světovému poháru ve sjezdovém lyžování, které proběhne v následujících dnech. 

“Jsem tady po roce, loni jsem ale nemohl jezdit. Do Čech se snažim dostat aspoň jednou za rok, ale ne vždycky se mi to podaří, nemám moc času. Už tady skoro nikdo nebydlí, ale máme tu chatu, tak tam občas jezdíme. Závod je dobrej, je to sranda, trať mě baví, mám rád takovýhle menší rampy, skok je supr. Je tu dobrá atmosféra, neni tu zas tak moc jezdců, takže si můžeš v tréninku hodně zajezdit. Český jezdci mě překvapili, jsou hrozně dobrý, dělaj double corky, to je super...” (Švýcar českého původu Thomas Franc)

Už kvalifikace naznačila slušný progres, který letos prožívá český snowboarding na railech a skocích. Škoda, že se to zatím nedá říci i o u-​rampě, ve které obstojně jezdí Honza Nečas, Martin Matoušek, Martin Černík, Pepe Samek a Martin Mikyska, ostatní ještě mají co dohánět. Kvalifikaci vládnul Fin Nuutti Niemela se svojí povedenou rampou a luxusní Cab 900. Jako druhý se kvalifikoval Martin Matoušek s parádní Fs 900 z přední hrany, v mega stylu i výšce. Asi nejstylovější trik během kvali předvedl Filip Gutwirth - mega velkou a nádherně protaženou Switch Backside 540.S odřenýma ušima z posledního 12. fleku nakonec postoupil i Pepe Samek, a to na úkor dvou Švýcarů. Pepik se už odepisoval, že patří do starého železa, ale nakonec z toho bylo v letošním Snowjamu 5.místo...

Semifinále se jelo na dva heaty, kdy první z nich byl zdánlivě silnější, nad čímž si i někteří ze zúčastněných povzdychli, nicméně po bitvě je každý generál a nikdo nemohl tušit, že favoriti v druhém heatu popadají jako hrušky. Každopádně k postupivším přibyla osmička pozvaných, a to Thomas Franc (SUI), Jeppe Rontti (FIN), Honza Nečas, Ulrik Badertscher (NOR), Martin Černík, Tero Poikajärvi (FIN), Herby Thaler (AUT) a Marius Otterstad (NOR). Pravda, že první heat byl o dost zajímavější, polovina startovního pole (včetně naších Horise a Dušana) dávala double cork 10! I druhý heat ale sliboval hodně, Filip Gutwirth rozrotoval svojí labužnickou Frontside 1080 Tailgrab, Martin Černík Cab 900, ale ani jednou se mu nepovedla a musel se rozloučit se závodem. Marius Otterstad přiváděl lidi do varu svým Double Backside Rodeem, kterým v druhé jízdě doletěl až na konec dopadu a po pár desítkách centimetrů upadl. Rozhodčí to měli těžké, ale za trik na skoku mu odečetli skoro 30 bodů, takže s vysokým ziskem z rampy to nakonec Mariovi na postup stačilo, jakkoliv se to někomu mohlo zdát podivné. 

“Je to supr, máme sluníčko, takže to bude paráda dneska. Letos se mi líbilo nejvíc v Livignu. Backside 720 jsem uměl už loni, ale letos jsem se v ní naučil novej grab, takže je to hezčí a lepší. Rampu jsem taky docela vylepšil a teď se mi to docela povedlo. Ostatní kluci jedou, rozjelo se to ta česká scéna, Horis a Dušan double corky, paráda.” (Dan Porkert)

Do desetičlenného finále se tak ze 20 semifinalistů dostalo sedm Čechů, jeden Fin, jeden Nor a jeden Švýcar. Velká škoda Dušana Kříže, který v semi odjel dvakrát luxusní Frontside Double Cork 1080, bohužel ale jeho rampa nebyla dostatečná, a tak zůstal pár desetinek za branami finále. I tak ale za sebou nechal pozvané favority a jezdci jako Rontti, Thaler, Badertscher nebo vítěz loňského Spring Sessions Tero Poikajärvi se se závodem museli rychle loučit. Nakonec to byl jen vítěz kvalifikace Fin Nuutti Niemela, který lehce překazil totální nadvládu domácích jezdců. Kromě jeho třetího místa Češi brali všechny přední pozice až do osmého placu! Jeden by mohl říci, že se tak stalo díky neúčasti větších evropských či světových hvězd, ale to by nesměl být na místě a sledovat triky, které Čehuni zavdávali. 

Highlightem dne se určitě stal masivní Backside Double Cork 1080 v podání Petra “Horise” Horáka, obrovská a nádherná Frontside 1080 Tailgrab Filipa Gutwirtha nebo čistá Cab 900 Tomáše Tuzara. Samozřejmě, naši měli i trošku štěstíčka, když například Marius Otterstad neustál ani jednou svoje Double Backside Rodeo 900 nebo Thomas Franc Backside Double Cork 1080, ale šli mu výrazně naproti. Na stupně vítězů se tak postavili Petr Horák (1.místo a 40 000 CZK), Tomáš Tuzar (2.místo a 20 000 CZK) a Nuutti Niemela (3.místo a 10 000 CZK). Na dalších místech skončili 4. Filip Gutwirth, 5. Pepe Samek (super rampa a obří Backside 720), 6. Jan Nečas (super rampa a neodjetý double backflip), 7. Dan Paulíček (Backside 900), 8. Roman Dlauhý (Frontside 900), 9. Thomas Franc (SUI) a 10. Marius Otterstad (NOR). Asi nejvíc zklamaný byl po závodě Honza Nečas, který moc chtěl potvrdit svojí momentální formu, ale bohužel se mu po skvělé rampě ani jednou nepodařilo odjet Double Backflip.

“No jo, včera jsem byl na mejdanu a přišel jsem domů v pět nebo v šest, takže spánek tak čtyři hoďky, takže mám kocovinu jak hovado, koukej, celej se třesu (smích)... Contest je super, moc se mi tu líbí, je to takový uvolněný... Jezdim si a pak můžu kalit do šesti do rána (smích). No jo to double backside rodeo, včera jsem ho totiž dal v klubu, tak jsem si řikal, že ho musim dát i na kopci! (smích)... No a český pivo a holky? AMAZING! I love the beer and the girls are HOTTEST! Tonight’s gonna be EPIC! Na finále plánuju přežít (smích).” (Marius Otterstad - norský party tiger)

Po parádním koncertu kapely Sunshine už byl čas na večerní Snickers Nutcase Best Trick, ve kterém slovy Roberta Záruby doslova “přepsal dějiny” českého snowboardingu Petr “Horis” Horák, když dokonale stompnul Backside Double Cork 1260 (!!!) a vyhrál tak Technical Best Trick. Druhou kategorii “Style” pokořil Tero Poikajärvi asi nejstylovější Backside 540 Shifty, jakou je vůbec možné vidět. Škoda jenom Martina Matouška, který Terovi konkuroval svým magorským Superman Frontlipem. Kromě těchto tří triků jsme toho viděli mnohem víc, lidi řvali, světelná show běžela, Pepé Samek dokonce na rozjezdu odpálil rachejtli, často se skákaly “vláčky” více jezdců za sebou... no prostě paráda a atmosféra jak v Dolíčku na Klokanech. Potom už jenom druhý koncik Bug’n’Dub a mejdan na Dolský, který přes různé obavy nadmíru vyvedl, především díky DJs Frikymu, Fluxovi, Jorgosovi, RobotoviLadidě, kterým přispěl i Kay ze Sunshine se svým projektem Bounce Bounce.  

“Jsem nadšenej, vyšlo skvělý počasí, dobře jsem si zajezdil, v tréninku (smích). Přijela sem moje žena s miminem poprvý na hory, takže je to úplně fantastický. Měli jsme hodně diváků, český junioři zadiktovali, na skoku a na railu to zabili, v rampě by měli ještě trochu přidat... Ale je moc fajn vidět, že do toho jdou a že tady prostě bude další generace kvalitních jezdců. Dopadlo to super, výsledky jsou fantastický, plno lidí, od kterejch se očekávalo víc, tak nepostoupili, nebo třeba ve finále nezajeli tak dobře, a naopak jiný to zase dali a to je super. O tom to je a myslim si, že teď bude perfketní Nutcase Best Trick a pak se všichni vyndáme jak hovada (smích). Pokračovat se Snowjamem samozřejmě budu, to je jasný.” (Martin Černík)

A na úplný závěr rozhovor s vycházející hvězdou českého snowboardingu Hor(gm)isem:

Horis prosimtě proč jsi nezůstal u toho hokeje, nebylo by lepší válet za Kladno než se tady točit jak magor kolem dokola?
(Smích) Hokej byl pro mě dlouhý léta sport číslo jedna, ale jak šel čas, tak jsem pomalu začal zjišťovat, že snowboarding mě naplňuje mnohem víc a to magorský točení a vůbec ta snowboardová rodina kolem toho mě najednou sežrala a zjistil jsem, že to je to, co chci v životě dál dělat.

Ok a teď vážně... Čekal jsi něco takovýho, i když v sezóně, kdy se ti hodně daří?
Vítězství na Snowjamu jsem vážně nečekal, protože jsem věděl, že tu bude hodně dobrejch jezdců, kteří dávaj rampu líp než ja a to byla moje nevýhoda. Nakonec ale těm lidem co jí dávaj to moc nevyšlo. Mně se povedl skok a rail a bylo to a teď jsem nejvíc šťastnej!!!

Kdy jsi poprvý odjel double cork 10 a kdy 12?
Doublecork 10 jsem poprvé pořádně odjel až letos v lednu, když jsem byl na MS v Barceloně na big airu, kde se to moc rozhecovalo (smích) a 12 poprvé teď na Snowjamu v tréninku před finálem... No a pak to tam padlo i před lidma během večerního Best Tricku. Tam to pro mě bylo, jak kdybych vyhrál Olympiádu, protože ty lidi jak řvali?! Neskutečný... Samozřejmě jsme tam všichni jezdili jen pro lidi a jsem rád, že jsem je mohl taky pobavit.

Jak se ti celkově líbil letošní Snowjam? To je asi dost zbytečná otázka, hehe... Ale stejně, dávej dávej...
Snowjam byl libovej, nejvíc byli pro mě ty lidi, kteří se přišli podívat a fandili, hecovali co to šlo, pak taky vyšlo luxusně počásko, ve kterym baví jezdit úplně každýho, a hlavně jsem byl nejvíc rád, že to vyšlo i spoustě homies ze Špindlu, viz RUMgang, takže finálko už bylo spíš takový poježdění s brášama a to je přeci nejvíc!

Tys začal jezdit poměrně nedávno, viď, kdy to bylo? Určitě nejsi ten typ, co začíná snowboardovat ve čtyřech letech...
To určitě ne, do svejch třinácti jsem byl ještě klasická špona lyžařská, ale pak jsem přesedlal na snb a už jsem z něho neslez (smích)... A závodim asi tři roky.

Jak tenhle výsledek a vůbec letošní sezóna ovlivní tvůj další vývoj, myslim tim sponzoring, intenzitu ježdění atd. Chystáš se třeba v létě na jižní polokouli?
Určitě do toho teď začnu ještě víc šlapat, protože nejvíc bych se chtěl dostat do Osla na World Championship, tam neudělat ostudu a něco tam vymyslet (smích). Každopádně nějaký nový sponzorský nabídky přišly už před Snowjamam, tak uvidim jak to bude vypadat příští rok... Novej Zéland ještě zvažuju.

Letos maturuješ. Budeš na to vůbec mít myšlenky? Chystáš se pak na vejšku?
Noo kámo, je to náročný se dostat z těch vyfelenejch tripů k učení, ale chci to fakt dát na firsta a pak už se soustředit jen na ježdění a dávat co to dá (smích). Vejšku plánuju, ale nějakou, která mi dovolí jezdit, hehe.

Tak a to je z letošního Quiksilver Snowjamu vše. Akce se podle mě mimořádně povedla, jak díky počasí, organizaci, trati, výkonům, tak především atmosféře. Na závěr snad jen maličkosti, co by možná mohly tuhle parádní akci do budoucna ještě zlepšit. Nepochybuju o tom, že organizátoři udělali maximum pro to, aby dorazilo co nejvíce jezdců zvučných jmen, ale i tak byly letos v tomhle rezervy, což je škoda. A zadruhé je tu problém s formátem akce, kdy by se divákům i jezdcům určitě víc zamlouval například systém tří jízd namísto dvou. To bysme ale zase neměli televizní záznam, na který se můžete podívat v premiéře tuto sobotu 12.března v 11:15. Paradoxem je, že záznam poběží v přestávce přímého přenosu mezi dvěma koly Světového poháru ve slalomu žen právě ve Špindlerově Mlýně. Alespoň budeme moci porovnat atmosféru a počet diváků :-) Reprízy pak poběží v následujících třech časech: neděle 13.3.2011 v 22:25; středa 16.3.2011 v 00:00 a úterý 22.3.2011 v 05:00. Anebo ho najdete na www.ivysilani.cz. See ya next year at Quiksilver Snowjam 2012!Foto: David Blažek

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.