Report: Dva měsíce na Dachsteinu

Rakouský ledovec Dachstein a jeho Superpark je lokalitou, kam se stahují jezdci ze všech okolních zemí, když už jinde není na čem jezdit. Bratři Kaňůrkové a česká shaperská banda tam letos strávili celé dva měsíce a tady je jejich report…

Na Dachstein jezdí česká snowboardová komunita tak často a tak hojně, že tam občas bývá víc Čechů než ve Špindlu. Letos se ale bandička okolo bratrů Kaňůrků rozhodla, že na ledovci stráví víc, než obligátní týden. Tady je vyprávění, které pro vás sepsal Honza Kaňůrek a doplnil ho vlastními fotkami. Dejte se do toho….

undefined
Dachstein, Berta, Kubo Brziak a fs 360... (foto: Kaňůs)


TAKOVÉ NORMÁLNÍ PRÁZDNINY NA DACHU

Zdravíme všechny příznivce ledovce Dachstein! Ano, už jsme opět tu a před vámi je asi dvoustý tisící článek o Dachu. Jen za tuto sezónu jste zde mohli najít otvíračku Dachsteinu v podání Meatfly, dále luxus akci z názvem SuperStarSession, Humdrum Team sem také zavítal, no a nemohly chybět ani horké informace přímo v Parks Infu. To, že se tenhle ledovec stal hodně oblíbený mezi Čechy a Slováky, se myslím popsalo dostatečně. Kdo zde ještě nebyl, pochopí sám, až se v létě zastaví. Ať vás ani nenapadne pokřikovat na nějakou holku, že má dobré kozy atd. Obratem by vám mohla pěknou ubalit, jelikož je tady snad každý třetí Čech nebo Slovák. Takže pozor!

undefined
Martin Kaňůrek byl celkem pochopitelně nejfrekventovanějším hercem před objektivem svého bráchy. Tady točí na Bertě bs 720.... (foto: Kaňůs)
O čem teď psát? Minimálně půlka snowboardového národa tu už byla a nikoho už moc nezajímá ten mlýnek, co se stále točí a mele ty stejné snowboardisty. Ale zdali pak patříte k těm, co se zde rozhodli strávit třeba měsíc? Že ne? No tak pro vás aspoň vyberu to nejzajímavější, co se zde dělo během dvou měsíců a snad tak nadhodím malou inspiraci. Nezapomeňte taky na fotogalerii, která je tentokrát hodně macatá. Vybíralo se asi s dvaceti dnů focení, takže pokud bude někdo remcat, příště se na to vyseru! He he…
undefined undefined undefined
Luko Jeromel - fs 540 .... Kubo Brziak - fs noseslide .... Kuba Šimůnek - surfing ... (foto Kaňůs)
Otvíračka parku startovala 10. května a řádilo se vesele až do 13. července. Za tu dobu prošel park jistě hodně změnami, a koho by to ještě zajímalo, může nahlédnout do už zmiňovaného Parks Infa. Bezkonkurenčně nejlíp upravený park byl v prvních třech týdnech. Nejvíc na jarní SuperStarSession, kdy vyšlo i počasí a dobrých riderů bylo habaděj. (Video ze SuperStarSession najdete ZDE, report ZDE – pozn. red.).
undefined
Na Dachstein zavítal i Honza "Dodo" Dolejší a tady je jeho bs 540... (foto: Kaňůs)
V tomto srovnání byly poslední týdny ježdění už trochu boj. Sníh spadl asi z šesti metrů na tři, jeho barva začala připomínat spíše pošpiněný toaletní papír, a pokud jste si pořádně nepřivstali, zajezdit jste si pak mohli leda v „pískoidním“ cukru. Ale samozřejmě tahle skutečnost neměla vliv na odlákání lidí, spíš se jen trochu změnila nálada ježdění. Nikdo už nic moc nehrotil, v poklidu se ráno zajezdilo a odpoledne většinou jen chillovalo. Zkrátka takový pohodový letní zevl snowboarding.
foto foto
Roman Röth a Martin Kaňůrek - po rozkliknutí uvidíte animovanou sekvenci.... (foto: Kaňůs)
Nebylo tomu tak ale vždycky, nejednou nás potkalo doslova zimní počasí, až nám xichty zamrzaly. Docela klasikou se stal tzv. „snowboarding na 10 metrů“ - jezdi jen to, co vidíš 10 metrů před sebou. No a v půlce června dokonce napadl prašan, to bylo panečku pošušňáníčko, že sem ani foťák nevytáhl. Dalo se zaprášit v azurovém počásku v parku i všude možně kolem, prostě jak se říká – „Nejvíííííc kááámo“!
undefined
Luko Jeromelovi ze Slovinska je sice teprve sedmnáct, což mu ale nijak nebrání v tom, aby na Bertě točil fs 900.... (foto: Kaňůs)
Kolik dobrých snowboardových jmen se tu vystřídalo, je zbytečné jmenovat, ale abyste nebyli úplně ochuzeni, namátkou vyberu aspoň pár vyvolených… ať máte o čem zase breptat v diskusi. Možná z největší dálky sem dotrajdal finský Horsefeathers jezdec Ville Uotila, ten zaujal hlavně svou pílí v ježdění a progresu. Dokonce porušoval i zásadní pravidlo snowboardingu na 10 metrů! Skákal snad za každého počasí, zatím co ostatní jezdili raily, on trénoval např. switch rodeo 900. Dále tu jezdila známá to dvojka Marc Swoboda a Takazs Balasz, tyhle dva radši nebudu komentovat, na ledovci tráví asi nejvíce času, a kdo sem zavítal, vzpomene si na nejedno peklo v jejich podání. Něco se povedlo i zachytit na fotku, tak se pobavte sami.
undefined
Marc Swoboda - switch fs noseslide pretzel out.... (foto: Kaňůs)

 


Text a foto: Honza Kaňůrek

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.