Report: FIS MS Juniorů v Big Airu 2007 Bad Gastein

Letošního Mistrovství světa juniorů pořádaného pod hlavičkou FIS se měla původně zúčastnit pětice našich mladých jezdců. Zranění, škola, nemoci a další objektivní příčiny (známé nejednomu mladému jezdci) však vystavily rázné "STOP" hned čtyřem jezdcům - Romanu Dlauhému, Patriku Schwarzovi, Pavlu Vyroubalovi a Martinu Kaňůrkovi. Jediným českým želízkem v ohni tak zůstal Matěj Novák.

FOTOGALERII S 96 FOTKAMI Z MISTROVSTVÍ SVĚTA JUNIORŮ NAJDETE TADY

Celá akce si od jezdců vyžádala čtyři dny jejich drahocenného života, 10. - 13.4. 2007, a konala se v rakouském Bad Gasteinu. Díky nádhernému počasí to ovšem každý uvítal s otevřenou náručí. V harmonogramu akce byly první dva dny určené na trénink. Čtvrtek patřil kvalifikaci a v pátek se jel finálový závod.

undefined
Matěj Novák (CZE) a jeho tréninková backside 900 (XL verze sekačky tady)
Trénink

Podle slov našich mladých jezdců byl skok během prvního tréninkového dne docela "kopavý", ale s dalšími a dalšími úpravami se měnil v přijatelného kámoše. Hned první tréninkový skok se příliš nevydařil Martinu Kaňůrkovi, který přeletěl nejen čtrnáctimetrový table, ale i jeho dopad, a tak skončil dvacetimetrový let poraněným kotníkem a nemožností další reprezentace. Podobně dopadl i Pavel Vyroubal. Tomu nevycházela rychlost, a tak se jeho zranění po pár nepříjemných dopadech začalo zhoršovat. Druhý tréninkový den sice předvedl frontside 540 a 720, což bylo ovšem od tohoto "Valacha" vše, a stejně jako Martin i on se s mistrovstvím rozloučil.
undefined
Thomas Franc (SUI) - frontside 900 indy (XL verze sekačky tady)
Kvalifikace

Čtvrteční kvalifikace se zúčastnilo sedmdesát jezdců, které pořadatelé rozdělili do třech heatů. Z každého postupovalo pět jezdců do finále, které doplnil šestnáctý jezdec vybraný podle nejvyššího počtu bodů. V kvalifikaci se tak ke smůle výše jmenovaných kluků ukázal pouze Matěj Novák. Každý kvalifikační heat měl i svůj trénink. V případě FIS není překvapením, že "Heat 1" musel být nastoupen nad skokem už v 8:30. Matěj "měl štěstí" a startoval až v 10:45, takže se mohl dát v klidu do pohody. Matěj skočil hned v prvním skoku frontside 1080, ale při dopadu nalomil prkno a poslal se na záda. Nic záviděníhodného. Potom ovšem zabojoval, otřepal se, a šel vstříc druhému, daleko úspěšnějšímu a povedenějšímu skoku. Tím byla vysoká a daleká backside 900. Celý skok byl s luxusním a dlouhým grabem, který ve finálovém součtu známek vymazal nepatrné škrábnutí při dopadu. Rozhodčí brali v úvahu i to, že Matěj dolétl téměř na konec dopadu, a tak ho se známkou 21,8 bodů poslali ze třetího místa dále.
undefined
Tobias Strauss (GER) - backside 720 melon (XL verze sekačky tady)
Zástupce našich východních bratrů Slováků Matěj Matys byl vybaven stejným Quiksilver krojem jako náš Matěj, stejně jako on zlomil i prkno a skočil backside devítku. Čistota, dálka a odjezd už ovšem stejná nebyla a Matěj Matys dostal 19,4 bodů, což na finále nestačilo. Celkově skončil 27. V třetím heatu se představil další slovenský zástupce, a to Tomáš "Pstruna" Hrnčiar. Jeho backside 540 byla sice vysoká a pěkné točená, zato odjezd se už pochválit nedal. Navíc v jeho kvalifikaci stačily na postup rotace o 900, například Švéd Ludwig Lejkner frontside 900, Nor Even-Olav Brekke cab 900, Francouz Victor Delerue backside 900 a Holanďan Dolf Van Der Wal backside 900 tailgrab.
undefined
Victor Delerue (FRA) - frontside 720 tailgrab (XL verze sekačky tady)
Finále

Finálový trénink začínal v pátek ve 12:30. Před ním proběhl dokonalý a hlavně důkladný shaping. Jediné, co organizátorům nehrálo do karet, byl silnější vítr, který ovšem - jak se později ukázalo - neměl na kvalitu závodu výrazný vliv. Trénink začal od samotného začátku velmi hustě - první tři tréninkové skoky přinesly minimálně luxusní "pětku". Zajímavé počínání předvedli organizátoři, když po tréninku proběhl další a ještě důkladnější shaping, jehož výsledkem byl skok "nových a dokonalých" tvarů. Tato operace si ovšem vyžádala další dvě tréninkové jízdy, aby náhodou nový krasavec někoho nepříjemně nepřekvapil. V 15:15 jsme se konečně dočkali finále. Tuto hodinu ovšem organizátoři při plánování závodu výrazně podcenili - díky vysoké teplotě tál a měkl dopad, odraz se musel stále solit a v 16:00 se vypínaly vleky, čímž se smrštila divácká kulisa na minimum (skládala se ze závodníků, rozhodčích, organizátorů a záchranářů).
undefined
Matěj Novák (CZE) - backside 720 melon (XL verze sekačky tady)
Finále se jelo systémem battlu. Jezdec, kterému se zadařilo méně, šel z kola ven. Matěj Novák jako celkově jedenáctý postupující získal v pavouku za soupeře Švýcara s českými kořeny Thomase France, celkově šestého. Duel začínal Matěj, který čistě odjel backside 720. Thomas dal tento trik téměř jak přes kopírák. Rozhodovalo tak druhé kolo, kde Matěj skákal trik z kvalifikace - backside 900. Thomas na Matějovu výzvu odpověděl frontside 900, ovšem dalekou, stylovou a naprosto čistou, a postoupil tak do dalších bojů.
undefined undefined undefined
Kim-Rune Hansen (NOR), Iouri Podladtschikov (RUS), Mattias Nyberg (SWE)
Ty probíhaly ovšem už zase o level výš. Norský jezdec Stian Aannestad točil switch backside 900, Fin Roni Rintala frontside 1080, Nor Marius Haaker cab 1080 a za zmínku stojí i Švýcar Cedric Schumacher s backside 720 nosegrab s neuvěřitelným corkem. V 16:45 bylo na programu semifinále, v němž se potkali dva zástupci Norska s Holanďanem a Švýcarem. Triky jezdci volili spíše z kategorie "na jistotu", což byly devítky na všechny strany. Tu nejlepší - backside 900 - předvedl Nor Stian Aannestad, který se tak stal mistrem světa. Matějův přemožitel z prvního kola Švýcar Thomas Franc zopakoval frontside 900 (jež stála místo právě Matěje) a zajistil si tak druhé místo. Druhý Nor Kim-Rune Hansen skončil bohužel až třetí - switch backside 900 v jeho podání bohužel nestačila. Poslední ze čtyřlístku výše jmenovaných byl Holanďan David Mol s backside 900 a s bramborovou medailí. Zajímavostí také je, že z výjimkou Švýcara byli zbylí tři semifinalisté z Matějovy skupiny.
undefined undefined undefined undefined
Čechoslováci v akci: Matěj Novák, Martin Kaňůrek, Pavel Vyroubal (CZE) a Tomáš "Pstruna" Hrnčiar (SVK)
Pro úplnost doplňujeme, že v holčičí kategorii padaly nejlepší triky jako bs 540 či fs 720 na menším skoku. Zde jsou na závěr výsledky:

Junioři:

1. Stian Aanestad (NOR)
2. Thomas Franc (SUI)
3. Kim-Rune Hansen (NOR)
4. David Mol (NED)
5. Even-Olav Brekke (NOR)
6. Roni Rintala (FIN)
7. Andreas Gidlundh (SWE)
undefined
Thomas Franc (SUI)
8. Roope Tonteri (FIN)
9. Mattias Nyberg (SWE)
10. Tero Manninen (FIN)
11. Marius Haaker (NOR)
12. Tobias Strauss (GER)
13. Matěj Novák (CZE)
14. Victor Delerue (FRA)
15. Cedric Schumacher (SUI)
16. Giorgio Ciancaleoni (ITA)

27. Matěj Matys (SVK)
53. Tomáš Hrnčiar (SVK)

Celkově bylo hodnoceno 60 jezdců.

Juniorky:

1. Sina Candrian (SUI)
2. Jordan Karlinski (USA)
3. Atti Holst (SWE)
4. Enni Rukajarvi (FIN)
5. Queralt Castellet (SPA)
6. Linn Haug (USA)
7. Anne Sophie Pellissier (FRA)
8. Cilka Sadar (SLO)

16. Barbora Števulová (SVK)

Celkově startovalo 17 jezdkyň.
undefined undefined undefined
Even-Olav Brekke (NOR), Thomas Franc (SUI), Cedric Schumacher (SUI)
FOTOGALERII S 96 FOTKAMI Z MISTROVSTVÍ SVĚTA JUNIORŮ NAJDETE TADY

Text: Honza Kaňůrek, Houzi
Foto: Honza Kaňůrek

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.