Report: Funstorm snowpark Moravská bouda Opening

Mnozí z vás již netrpělivě čekáte v záplavě různých zpráv a reportů ze zahraničích akcí, probíhajích na horách mimo Českou republiku, na nějaký ten první matroš z našich malých, ale za to kouzelných českých a moravských hor. A je to tady vážení...

undefined
Funstorm snowpark nad špindlerovskou mlhou...
FOTOGALERIE OD KUBY TADY
FOTOGALERIE OD KAŇŮSE TADY

Mezi vůbec prvními akcemi probíhajícími v horském prostředí o sobě dala vědět událost ze soboty 12.1.2008, nesoucí název Funstorm snowpark Moravská bouda Opening, jež proběhla přímo nad Špindlerovým Mlýnem. Příroda dodala přímo z labužnické spižírny potřebné ingredience v podobě bohaté sněhové nadílky. Kulinářské koření bylo dovezeno z exotických krajin a to z dílny ve městě Sloup. Bylo pouze otázkou, co se stane, až se těchto přísad zmocní tým kuchařů Zdenda Sopůšek, Pepa z Nové Paky, v čele s šéfkuchařem Josephem Novákem. Celé se to připravovalo, peklo a vařilo tři dny za nepřetržitého míchání pana rolbaře, až se z toho rolba píchla ("kolečko se polámalo" - pozn. FRedakce). Nevadí, zkušené mistry nic nezastaví. Zlaté české ručičky celou věc ručně doupravily a naaranžovaly a mohlo se servírovat. K ochutnání celé té dobroty byli přizvání ochutnávači, degustéři a fajnšmekři z různých koutů České republiky, ale i ze sousedního Německa a přijel i účastník zo Slovenska. Toto dodalo celé akci mírně mezinárodní prestiž. A zde přikládám malý report z této hodovačky, ba přímo bychom mohli říct "žranice".
undefined undefined undefined
Transport rolbou od Špindlerovky... Moravská bouda... vystupovat!
Během krásného slunečného rána krátce po desáté hodině rolba postupně přivážela k chatě Moravská bouda první skupinky nedočkavých a natěšených snb a freeski jezdců. Ti si předtím mohli rolbu kdykoliv objednat z místa nedaleko Špindlerovy boudy, kam se dá na povolení KRNAPu dojet autem nebo ještě lépe a pohodlněji každou hodinu autobusem nebo kdykoliv taxikem přímo ze Špindlerova Mlýna. Pěšky to nikomu nedoporučujeme, neboť je to vyčerpávající a ošidili byste se minimálně o několik hodin ježdění, než byste k parku došli. Účastníky openingu již při výstupu z rolby vítala pohodová hudba v podobě hip-hop beatů, linoucích se reprobeden umístěných v dolní části snowparku. Tato vychytávka v nadmořské výšce 1225 metrů nad mořem zpříjemňovala volné ježdění riderům v průběhu celého dne. To, co zaujalo oko zřejmě každého při prvním pohledu na park směrem od chaty, byl obří butter box zasazen jako druhá překážka v levé lajně. Podobný jsem viděl například na závodech v Saas Fee.
undefined
Podobný butter box na českých horách jen tak nenajdete. Kuba Šimůnek - cab 180, fs 360 out
(XL verze sekačky tady)
Během cesty od chaty k parku (cca 200 m) se postupně odkrývaly další překážky umístěné zatím ve dvou lajnách. V levé lajně park začíná nájezdem na jeden ze dvou vedle sebe stojích skoků. Větší skok s tablem 8-10 m a menší 6-8 m. Pod skoky se rozpíná již zmiňovaný macatý butterbox, na který lze přistávat až po překonání gapu (díry) cca 3 - 4 m, pak přejezd na konec butterboxu a seskok rovně nebo v případě ztráty rychlosti způsobené butterováním seskok o něco dříve na pravou stranu. Poslední překážkou v této lajně byla platforma s možností využít buď nakopávací ministep-upkicker5m, kde bylo možné bezpečně zkoušet flipy a různé jiné nápady, nebo dlouhá streetová bedna s levostranným nebo pravostranným náskokem. Pravá lajna začínala celkem bezpečným grind bankem, příjezd na druhou grind bednu zpestřoval menší butterbox, pomocí kterého bylo možné vytvářet na této překážce zajímavá komba. Další spot byl nájezd na ohlou jednotrubku, která začínala jako duha, ale vyúsťovala jako rovný streetrail, do jejíž části bylo možné i naskakovat. Konečná překážka je společná jak pro pravou, tak pro levou lajnu, tedy nakopávací skok a streetbedna.
undefined undefined undefined
Horní část parku... Dodo - fs 360, Kuba Šimůnek fs boro na boxu, který je součástí menšího butter boxu.
Během dne postupně dorazilo na 40 snowboardistů a asi 10 freeskierů, několik fotografů a kameraman, a dokonce přihlížely možná i dvě desítky diváků. A bylo na co koukat. Tu a tam byly vidět kromě klasických rotací i točky přes hlavu a zajímavá komba na obou butterboxech nebo na railech. Za zmíňku určitě stojí: na skoku Jan Řezníček (Řízek) - bs5 (pochvala za vysoký odpaly), Janek z Prahy - bs5, Martin Kaňůrek - bs3, bs5 tail, Pavel Vyroubal - fs5 invert, bs1, Honza Kaňůrek - fs5, Martin Mikala (Mar10) - fs rodeo 7, sw bs3 na menším, Jan Dolejší (Dodo) - bs3, fs3 tail, David Kolář (Kometa) - bs3 (stylovka), Ondřej Svoboda (Frýmen) - Sw Air Indy (neděle), cab 1 (vcelku vysoko); na velkém butterboxu David Šuchman - fs1 na a cab 7 out, bs rodeo 5 out, Petr Nevečeřal (Nevík) - fs1 na a cab 5 out, cab1 na bs3 out (pochvala za styl), David Kolář (Kometa) - fs1 na a cab 3 out , cab1 na a bs 3 out, Martin Kaňůrek a Pavel Vyroubal - cab1 na a bs3 out, fs1 cab 3 out, Kuba Šimůnek - fs1 na a sw bs3 out, cab1 na a fs3 out, Ondřej Svoboda (Frýmen) - sw bs1 na a bs1 nosegrab out (neděle) a Tomáš Kašpárek - bs 1 na cab 1 dolů, Air na a bs 5 out nebo late fs 360
undefined undefined undefined undefined
Martin Kaňůrek - bs 540 tailgrab, Jenz Kretschmer - fs noseslide, Janek - bs 540, Pavel Vyroubal - fs boro.
Na malém butterboxu s bednou: Martin Kaňůrek - fs1 do cab1 do 50-50 grind a bs out, cab1 do fs1 do 50-50 grind s sw bs 1 out, Jakub Petr (JP) - cab 1 do fs grind a 270 out, Honza Řezníček - bs1 do stand upu do tailslide a 270 out (neděle); na street bedně: Kuba Šimůnek - bs lipslide, sw fs boro, Martin Kaňůrek - fs noseslide, JP - FS lip, fs boro, tailpress fs 1 out, Tomáš Kašpárek - nollie to fs boro, Joseph - bs grind, bs lipslide, Honza Kaňůrek - nosebluntslide; na grind banku: David Šuchman - 50-50 grind, back roll out (nebo misty flip out); na spodním mini step-up kickérku: Martin Vokřínek - bs rodeo 5, Martin Mikala - fs rodeo 5, Pavel Vyroubal – backflip, Honza Kaňůrek - backflip 180. Overall impression (něco jako celkový dojem jezdců ze všech překážek): Pavel Vyroubal, Honza Řezníček, Martin Kaňůrek, Petr Nevečeřal, Janek z Prahy. Best show (neděle): David Šuchman, Kuba Šimůnek (trik jeden druhýmu method vedle sebe při seskoku z butterboxu)
undefined
Tomáš Kašpárek - fs 180 do cab 270 to fs boardslide (XL verze sekačky tady)
Rád bych se také zmínil o těch něžnějších bytostech pohybujících se na snowboardech. V parku dováděly Eliška Šírová, Bára Marešová, Lucka Janouchová, Irmča Hrnčířová a ještě několik slečen, jejichž jména nebyla mnou zanesena do poznámek. Samozřejmě se omlouvám všem jezdcům, jejichž diktát jsem nestihl zachytit. Mnozí z nich by si zde zasloužili, díky jejich výkonům, býti jmenováni, ale park je velký a občas člověku také něco unikne, takže pardon. Ale zpět k reportu.
undefined undefined undefined undefined
Martin Mikala - fs 540, Jakub Petr - fs boardslide, Kometa - bs 360, Pavel Vyroubal - fs 540 stalefish.
Jezdci si dávali převážně triky, ktré již uměli z dřívějška, jezdilo se do pohody, tu a tam někdo zkoušel nové věci. Pohodové ježdění za příjemné muziky téměř v azuru trvalo někdy do 15:00, pak se znenadání zatáhlo a to tak, že nebylo vidět na 5 m. A to bylo podnětem asi pro polovinu jezdců, že je třeba taky trochu odpočívat, takže někteří to začali balit, a druhá polovina se soustředila ke street bedně, kde probíhala pořádná fotosession, kterou si vzal do parády Michal Oškrků s foťákem od Honzy Kaňůrka (viz fotogalerie s mlhou v pozadí). Výjimkou byl Ondra "Frýmen", kterého baví jezdit mlha nemlha, tma netma a brousil za husté mlhy horní menší skok nevím do kolika. Velký obdiv.
undefined undefined
undefined undefined
Synchronní shredding v podání libereckého "doubleŠ-komanda" Kuba Šimůnek & David Šuchman
Nedělní afteropening ježdění bylo zpestřeno vytahováním jezdců na rozjezd za skútrem, případně i roztahováním na skok. Celé to probíhalo za krásného slunného počasí. Všichni účastníci nedělního openingu si ježdění a pak hlavně častý chill-out, způsobený náročností předchozího dne - především bujarého večera, snažili maximálně užívat. Pár jezdcl jsme se zeptali na otázku: "Jak se ti líbí park a jak se ti dnes jezdilo?"

Honza Kaňůrek: "Super, můžeš si zde vyzkoušet prakticky všechno. Park je hodně zábavný."
Martin Kaňůrek: "Park je libovka, jedinný problém dnes byl u velkého skoku, krátký a málo prudký dopad."
Kuba Šimůnek: "Park je zábavnej, užil jsem si to."
Pavel Vyroubal: "Zajímavé a nové překážky. Viděl jsem vedle parku větší skok přes strom. Škoda, že ještě nebyl funkční."
undefined
Martin Kaňůrek - fs 180 na máslo... a Martin Kaňůrek cab 360 z másla ven...

Jakub Petr (JP): "Super překážky, jinde takový nejsou."
Honza Dolejší (Dodo): "Park se mi moc líbil, je zábavný a odlišný od ostatních parků. Chyběla rychlost na větším skoku."
Petr Nevečeřal (Nevik): "Jezdilo se mi skvěle, skoky mě moc nebavily, ale butterbox, raily a bedny byly super. Chystám se sem znovu přijet."
Ondřej Svoboda (Frýmen): "Bavilo mě to, zejména velký butterbox i ten malej byl super. Oba jsou udělaný tak, aby to vycházelo. Spodní nakopávací mini-skok byl dobrý na nový triky a jiný srandy."
Michal Oškrkaný (z pohledu jezdce): "Já jsem nevyzkoušel všechny překážky. Užíval jsem si horní menší skok a nějaký raily. Pohodička. Velkej butterbox je fakt hustej. Jo a chtěl jsem upozornit na to, že mimo jiné Kuba Vlček oslňoval ostřílené borce epesním vysokým protáhlým shiftym."

A teď si dáme pokec s "šéfkuchařem" a tvůrcem celého projektu - Josephem Novákem:

Ahoj Pepo, chtěl jsem ti poděkovat za pozvání a mám na tebe pár otázek. Proč ses rozhodl pro stavbu parku zrovna u Moravské Boudy?

Ahoj Martine, strávil jsem tu minulou zimu dva víkendy na přelomu března a dubna a úplně mě to tady okouzlilo. Skvělé sněhové podmínky, nádherné panoroma a hlavně zázemí a skvělý přístup zdejších provozovatelů chat a vleků. V létě jsme se dohodli s majitelem Moravské boudy na vybudování snowparku minimálně na sezonu 2007/2008 v rámci zkušebního provozu.
undefined undefined
Robert Masopust - noseslide, Tomáš Kašpárek - fs boardslide
Povedlo se ke dni openingu vše podle tvých představ?

Pokud se ohlédnu zpět, tak mohu jednoznačně říci, že ano! Nějaké drobné errory nastaly, ale vzhledem k tomu, že nám stavba zabrala tři dny a měl jsem k dispozici jen čtyři ruce, tak můžu být maximálně spokojen. Jediné, co mě mrzí je, že se nestihl dodělat pořádně dopad u většího skoku, jelikož se nám povedlo večer před openingem doslova píchnout rolbu :-) Tuto kosmetickou a nakonec i nepříliš podstatnou vadu se chystáme napravit hned při dalším větším re-shapingu parku, kdy máme v plánu vylepšovat stávající a hlavně budovat překážky nové!

Je podoba parku tak, jak jsme jej dnes mohli vidět, finální?

Ke dni openingu byla zprovozněna přibližně polovina překážek, které se budou nacházet ve snowparku. Ještě máme v plánu dostavět macatý corner, tree-gap, dále další platformu se dvěma skoky a dalších až pět jibbovacích překážek usazených na menších platformách a butter-boxech a několik dalších srandiček…
undefined undefined
Janek - bs 540, Kometa - bs 180 z máslo-boxu
Jaké jsou vztahy s místními?

Vztahy s místními si můžeme zatím maximálně pochvalovat. Máme tady skvělé zázemí ať už co se týče ubytování a jídla, ale hlavně techniky a její obsluhy. K dispozici máme dvě rolby téměř na požádání. Mé velké dík patří hlavně Márovi - majiteli Moravské boudy a pozemku, na kterém stojí snowpark, a pak Zdendovi Křížovi, který nám celý snowpark buduje a upravuje do finální podoby, přesně podle našich představ.

Co očekáváš od svého díla? Nebo co by sis přál ohledně tohoto parku?

Spokojenost všech návštěvníků a pak hlavně bezproblémový provoz, tak abychom se tu mohli i příští sezony s nadšením setkávat…

Díky Pepé. Hodně štěstí a přeju ti, ať se tvé očekávání splní.

Závěrem bych rád osobně vám čtenářům navštívení parku doporučil, abyste měli tu možnost trochu z té ukuchtěné dobroty také ochutnat. Stojí to za to si sem dojet, pořádně si zajezdit a udělat si vlastní hodnocení. Na to, že park je otevřen první týden prvním rokem, takže je ve zkušebním provozu, je to luxus. Myslím si, že hlavní shaper Joseph udělá, co vám na očich uvidí, nebo co si na mailu přečte. Navíc na Moravské boudě výborně vaří a ubytovací prostory jsou velmi pěkné a čisté, takže si užijete i vícedenní pobyt. Chtěl bych také upozornit na akci v termínu od 30.3 do 6.4.2008. Bude zde probíhat Funstorm Freestyle Camp. Nějaké contesty jsou také v plánu. Sledujte Parks Info. A chraňte přírodu, ať ten park funguje co nejdéle.
undefined undefined
Vlevo Honza Řezníček, vpravo Vojta Půlpán
Poděkování

Rád bych poděkoval firmě Funstorm za finanční záštitu parku, všem, kteří se podíleli na výrobě šmidlikacích překážek v dílně ve Sloupu, jmenovitě Bagy, Joseph, Kuba Melzer, Jarda a Filip ze Sloupu, Kuba Petr, Robert, Ondra, občasná pomocnice Irma, dále Balet a Kečup, kteří udělali grafiku na překážkách, ještě jednou Kubovi Melzerovi za dovoz a půjčení aparatury, shaperům (Joseph, Zdeněk, Pepa z NP), chatě Špindler za druhou rolbu a majiteli areálu, bez kterého by taky nebylo nic možné realizovat. Pro pozvané byl zdarma dovoz z parkoviště, vlek, polopenze a nocleh, za což také děkuji Josephovi. Bylo to super.
undefined undefined undefined
Pepa "Joseph" Novák ve třech provedeních
FOTOGALERII OD KUBY VLČKA NAJDETE TADY
FOTOGALERII OD HONZY KAŇŮRKA NAJDETE TADY

P.S.: Aktuální stav parku můžete sledovat v PARKS INFU.

Text: Martin Mikala
Foto: Kuba Vlček a Honza Kaňůrek

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!