Rip Curl Sista Sessions & Burn Rail Jam 2011

O víkendu 19.-21. ledna se v Mayrhofenu v Rakousku konal již třetí ročník legendárního holčičího 3TTR hvězdičkového závodu Rip Curl Sista Sessions. Na místě byla i námi vyslaná parta WeAre Productions, jejíž členi Michael Šroubek a Jakub Dohnálek nám dodali článek, fotky i videjko.

Celá session je rozdělena na dva samostatné závody, z nichž si mohla každá závodnice vybrat svůj oblíbenější, či je jet oba dva. První, hlavní a nejlákavější disciplínou byl Slopestyle, který se jel ve střední lajně Vans Penken Parku na dvou platformách railů a dvou platformách skoků. Jestli si mohu dovolit srovnání, tak střední lajna tam rovná se největší lajna skoků u nás. To jen pro pořádek. Druhou disciplínou, jakýmsi samostatným závodem v závodu, byl Burn Rail Jam, který se jel jen na jedné platformě se dvěma jibovacími překážkami.

Samotný závod byl rozdělen do dvou dnů, s tím že v pátek 19. ledna se jel trénink a kvalifikace, ze které vzešlo 10 jezdkyň. Sobota 20. ledna byla ve znamení semifinále a finále, do kterého se ke kvalifikovaným jezdkyním z předchozího dne přidalo ještě dalších deset závodnic s divokými kartami, které mohly získat buď dobrým umístěním na předchozím ročníku, nebo např. umístěním na letoším World Rookie Festu v Livignu.

Ačkoliv předpověď hlásila slunce, počasí v Zillertalském údolí bylo nevyzpytatelné, a tak se páteční kvalifikace jela spíše pod zataženým nebem, ze kterého jen chvilkami vykukovaly hřejivé paprsky. I přesto ale kvalifikační jízdy probíhaly v největší pohodě. Celé startovní pole bylo rozděleno na dva heaty pro větší přehlednost a každá dívka měla tři možné kvalifikační jízdy, z nichž se počítala ta nejlepší. 

Set-​up závodní části parku byl následující. První platforma nabízela downrail a downbednu, obojí o délce 6 metrů. Na následné platformě si mohly slečny opět vybrat, a to mezi lomenou bednou, nebo lomenou dvojtrubkou. Následovaly dvě platformy, se skoky o velikosti tablů 11 a 14 metrů.

Zastoupení z našich končin nebylo na startovní listině nikterak příznívé. Mezi závodnicemi z Rakouska, Norska, Finska, Švédska, Slovinska, Švýcarska, Francie, Itálie, Německa, Maďarska, Polska, Chorvatska, Argentiny nebo Velké BritánieRuska se objevily jen tři jména s kolonkou národnosti CZE. Nejznámější a nejúspěšnější za naší zemi byla Lucka Zábranská, ale ostudu nám nedělaly ani Anička StárkováKarolína Horáková.

Následující den, tedy v sobotu 20. ledna, vypadalo počasi z počátku velmi slibně. Po probuzení nás oslňovaly zařné vrcholky zasněžených hor, ale než jsme se stihli nasnídat a dopravit se se vší technikou opět na místo konání, nebylo po zářných vrcholech ani vidu. Ačkoliv se komentátor Jonathan Weaver odvolával na zkušenosti lokálních znalců, že slunce každou chvíli přejde z protější strany svahu na stranu parku, chvílemi se spíše zdálo, že se místo Slopestyle bude jezdit Freeride. V jednu chvíli sněžilo tolik, že mezi každou třetí jízdou museli shapeři odstraňovat prašan z odrazů. Vše se ale nakonec v dobré obrátilo a slunce začalo opravdu vycházet. 

Na třetím místě se umístila švýcarka Elena Könz, která sice nedávala komba na railech, ale dav si získala stylovou fs 540 a obrovským backflipem na posledním skoku. Stříbrnou pozici vybojovala místní znalkyně Tini Gruber, která posílala divákům krásné bs 540 a technicky dokonalé fs 360. Nejlépe si s počasím a dost náročným set-​upem parku poradila norská kráska Silje Norendal, která nejen uhranula zraky, ale také pošimrala ego většině příhlížejících mužů svou nekompromisní a bezchybnou jízdou fs lipslide to fakie, 50-​50 to switch fs boardslide, switch bs 1 indy a tomu všemu nasadila korunu front rodeem 540. Dále už nebylo pochyb, kdo se se postaví na nejvyšší stupeň vítězů a utrhne největší část z 3000EUR prize-money.

Burn Rail Jam se jel po finále slopestylu. Z 39 startujících se do finále probojovalo 12 jezdkyň. Rozdíly v úrovni ježdení holek oproti klukům byly obecně při Rail Jamu ještě menší a nad některými pekly zůstával doopravdy rozum stát. Nevím, jestli jsem jen já někde zaspal a myslel si, že holkám dnes stačí zvládat grind na downrailu k slušnému umístění, ale rozhodně jsem zjistil, že jsem se pletl. Neuvěřitelné kousky, z nichž nejzajímavější byl Fronside Boardslide Pretzel, stačil místní blondýnce Anně Gasser "jen" k třetímu místu. Na druhém místě zakončila svůj parádní den Slovinka Urška Pribošič, která předváděla přísné nosepressy na kink-​railu. Krom toho se stala i vítězkou Best Tricku, když při finálových jízdách ve slopestylu zavdala switch bs 540. Nejlepší jibberkou se však stala Chorvatka Ana Rumiha, která si pro vítězství dojela v neuvěřitelném Fronside Blunt do Boardslide revert (!!!) pro první místo. Pravděpodobně ale poté zapomněla vypnout “Horgmo-​mód” a v záchvatu pofinálového tréninku málem zameškala předávání cen vítězům. Velkou příležitostí pro všechny dívky byla jistě i možnost vyhrát roční sponzoring od Rip Curl, který získala Švédka My Svensson.

Neděle 21. ledna byla dnem doplňkovým pro ty, kteří si chtěli ještě zajezdit v krásném počasí a měli dostatek sil po závěrečné afterparty v místním Gasthof Zillertal baru a vůbec po dvou dnech nabitých perfektním ježdením. Celé závody byly úžasně zvládnuté po organizační stránce (za to patří největší obdiv manažerce Viole Burnett) a dovoluji si ještě jednou trochu popíchnout, že máme co dohánět :) Co dohánět mají ale určitě i holky z našich končin, protože úroveň ježdení zde byla hodně vysoká a pokud nechtějí zaspat za zbytkem Evropy, měla by být alespoň účast na závodech za hranicemi mnohem četnější :) Toť vše z Rip Curl Sista Sessions 2011. 

Slopestyle:

1. Silje Norendal - NOR
2. Christina Gruber - AUS
3. Elena Könz - SUI

15. Lucie Zábranská - CZE

Burn Rail Jam:

1. Ana Rumiha - CRO
2. Urška Pribošič - SLO
3. Anna Gasser - AUS

26. Lucie Zábranská - CZE
29. Karolina Horáková - CZE
30. Anna Stárková - CZE

Děkuji všem, kteří nám v Mayrhofenu pomohli: WeAre teamu ve složení Jakub Dohnálek, Jonáš Amrich, Anička Stárková, Karolína Horáková, dále pak Lucka Zábranská, Viola Burnett, Sophie Morawetz, Alexis De Tarade Mártymu za podporu našeho nápadu. Doufáme, že se všichni společně opět sejdeme na RCSS 2012 :)

Více infofmací a další skvělá videa od kameramanky Sophie Morawetz najdete na www.sistasessions.com.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!