Snowboard Zezula Freestyle Weekend Praha 2013

O víkendu 12. a 13. října 2013 se na pražské náplavce u Rašínova nábřeží odehrál další ročník festivalu Après Ski a v rámci něho i Snowboard Zezula Freestyle Weekend, který měla produkčně na starosti naše FRcrew. Tady je náš pohled na to jak všechno probíhalo a taky hromada fotek od Yana Renelta.

Je vždycky těžký psát článek z akce, kterou sami organizujete, protože prostě nejde být objektivní. Proto tenhle report berte spíš jako náš pohled a podnět k vašim komentářům, připomínkám, nápadům, kritikám, pochvalám, prostě jakékoliv zpětné vazbě, která by nám pomohla příští ročník udělat pro vás lepší. 

Hned na úvod musíme poděkovat sponzorům, bez kterých by se tahle akce neuskutečnila. Hlavními partnery celé zóny byl známý internetový obchod Snowboard Zezula (www.snowboard-zezula.cz), O2 Extra výhody (www.o2extravyhody.cz) a Skupina ČEZ (www.cez.cz). Dalšími partnery byly firmy Nitro Snowboards (www.nitro.cz) a Armada Skis (www.armadaskis.com), jejichž česká distribuce podpořila sobotní i nedělní Public Contest věcmi v hodnotě cca 130 tisíc Kč (!!!). V neposlední řadě patří dík i značkám Flow, GravityBern, nesmíme ale zapomenout ani na Parks.cz (www.parks.cz), kteří dodali jib překážky, a na Skicentrum Deštné v Orlických horách (www.skicentrumdestne.cz), díky kterému byl na náplavce opět k dispozici bag jump. Obrovský dík posíláme také firmě ČNES dopravní stavby a.s. (www.cnes.cz), která nám zapůjčila těžkou techniku včetně bagru typu Bobcat aka "Bobik" značky CAT.

Po loňském úspěchu snowparku na náplavce v rámci festivalu Après Ski jsme opět spojili síly s agenturou MVP, která je hlavním organizátorem této akce, a začali s několikatýdenním předstihem připravovat letošní ročník. Opět jsme vycházeli z toho, že hlavním lákadlem pro vás všechny je snowpark, což je záležitost, kterou v Praze moc často nevidíte. Zajezdit si v říjnu na jibech nebo si i skočit a to ještě v hlavním městě se siluetou Pražského hradu v pozadí a s Vltavou pár metrů od vás je prostě podle nás paráda a ideální varianta jak odstartovat zimní sezónu.

Samozřejmě jsme chtěli úroveň akce zase trochu posunout, takže se v našich hlavách (a především v hlavě našeho "hlavního architekta trati" Ričiho Skandery) postupně zformoval setup jib parku zase o něco vymazlenější než loni. Podstatnou změnou oproti loňsku bylo přesunutí celého parku na druhý sjezd z Výtoně na náplavku, tedy směrem k Železničnímu mostu. Slibovali jsme si od toho větší samostatnost "freestyle sektoru" v rámci Après Ski a taky super místo pro diváky sledující akci z mostu. Největší změnou v samotném setupu bylo umístění další montovaná konstrukce z lešení ve tvaru "A" na plochu sjezdu, která zajistila odraz na wallride, menší skok a zároveň umožnila osazení kink boxu. V plánu bylo i umístění na první posudek trochu "unreal" polejamu s dopadem na náplavku o několik metrů níže, což snad všichni kromě Ričiho považovali za holej nesmysl. Jak to s touhle překážkou dopadlo se dozvíte dále v textu...

Stavba odstartovala už ve středu, kdy jsme na náplavce začali hromadit sníh, kterého jsme letos potřebovali ještě víc než loni. Sehnat kolem 300 kubíků sněhu v říjnu v Praze a okolí není žadnej med, o čemž by mohl vyprávět předevšim náš kolega Majk, pasovaný opět na vrchního ledaře /​ sněhaře. Ten měl na starosti veškerou komunikaci s hokejovými stadiony, respektive s rolbaři vyvážejícími sníh mimo ledovou plochu. Pokud byste třeba chtěli Majkovi udělat "radost", tak mu kupte extraligovou sezónku na Slavii nebo Spartu :))

Ve čtvrtek začala stavba šest metrů vysoké nájezdové rampy a podkladová konstrukce pro kicker a kink box, aby v pátek večer byla komplet ready. Už od středy začaly první dodávky navážet sníh a to pokračovalo až do nedělního odpoledne. Celkem na snowparku makalo přes 10 lidí po několik dnů, dovezlo se kolem 120 tun sněhuosmi různých zimních stadiónů z Prahy a okolí, lopatou jsme hodili asi tak 100 000x, najezdili dodávkama a náklaďákem kolem 2 200km a spotřebovali asi 50 kilo soli. Do toho se ještě snášel z oblohy hustý déšť, který nám dost sněhu sebral, nicméně naše armáda shaperů pod velením Ričiho a Pepeho Samka nakonec vše zvládla a program se uskutečnil podle plánu. Rádi bychom tady poděkovali stadionům a hokejovým klubům, bez kterých bysme neměli to nejdůležitější (tedy sníh): HC Slavia Praha (Eden), HC Hvězda Praha, HC Neratovice, HC Černošice, HC Berounští Medvědi, HC Rytíři Kladno, HC Slavoj Velké PopoviceHK Lev Slaný.

Čtvrteční a páteční déšť zpomalil přípravy nejen ohledně shraňování sněhu pod Železničním mostem, ale především zkomplikoval stavbu obou wallridů, které nakonec domontovali s vypětím všech sil nejšikovnější členové naší crew Pepe Samek, Honzík ProtivanskýRiči Skandera v sobotu brzy ráno. Honzík si ještě pro jistotu při práci rozsekl nohu a po ranní návštěvě nemocnice se aspoň mohl narozdíl od zombies Pepeho a Ričiho jet na pár hodin vyspat tak, aby dokázal celou sobotu odspíkovat. Nebudeme vyjmenovávat všechny další komplikace a nástrahy, které naše stavební crew musela během příprav překonat (navařili jsme si to přece sami :), každopádně v sobotu dopoledne byl (byť s menším zpožděním, za které se omlouváme) snowpark pro letošní Snowboard Zezula Freestyle Weekend připraven, překážky osazeny a sníh navezen.

Setup parku tedy vypadal následovně: Po rozjezdu z rampy jste si mohli vybrat buďto kink box (flat-​down), malý skok nebo náskok na velký wallride, který vyrostl až do cca dvou metrů nad úroveň nábřeží. Následoval multifunkční menší wallride na zábradlí rozdělujícího sjezd a náplavku, kde vyzývala k pokoření horní trubka a následnému odjetí triku na jednu nebo na druhou stranu do dopadového bangu. Pokud vás tahle překážka netáhla, mohli jste si to namířit na růžovou tlustou trubku v "Z" profilu, tedy (flat-​down-​flat) double kink s mírnými zlomy. Celý park zakončoval jeklový rail přivařený ke konci zábradlí sjezdu na náplavku nebo "klikatice" (dvakrát horizontálně lomená tlustá trubka) z dílny Parks.cz. Pokud jste měli dobře namazáno, tak jste si mohli dát jízdu o třech překážkách za sebou. Uznáváme ale, že náš odhad ohledně rychlosti nebyl úplně na 100%, protože spoustě lidem na poslední překážky chyběla. Tohle příště určitě zohledníme tak, aby měl každý rychlosti dostatek na všechny překážky.

Park jsme otevřeli v sobotu kolem 11. hodiny a i přes nevlídné počasí se ten den u FR stánku registrovalo na ježdění kolem stovky lidí a to nejen z Čech, ale i zo Slovenska, z Polska a dokonce se zapsali i Němci a Rusové. Za celý víkend to pak byl počet téměř dvojnásobný, z čehož samozřejmě máme radost, ale na druhou stranu si uvědomujeme, že byl v parku totální nástřesk a na jízdu jste čekali hodně dlouho. S tím ale moc nenaděláme a ostatně ve snowparcích na vlek stojíte frontu taky ;-) I tak se ale pokusíme pro příště o lepší řešení a samozřejmě oceníme vaše nápady.

Program dne jsme museli neustále přizpůsobovat počasí. Když přišel výraznější déšť, tak jsme operativně pokládali na park plachty, aby nám sníh moc neutál a vy tak mohli jezdit i v neděli. I v rámci Nitro & Armada Public Contestu jsme museli udělat změny. Omezili jsme počet startujících v každé kategorii na maximálních 50 a jak snowboarders, tak freeskiers měli cca hodinovou jam session. Musíme uznat, že jsme neočekávali takový zájem o závody, takže se všem na které se nedostalo startovní číslo omlouváme, ale snowpark ani contest prostě neměl větší kapacitu. 

Nitro Public Contestu se zúčastnilo na 50 snowboardistů, aby se utkali o ceny od Nitro Snowboards (o Armada Public Contestu se dočtete v reportu na ski sekci). Na dění ve snowparku se v tu dobu koukaly desítky lidí, a to i přes padající déšť. K vidění byly různá komba na kink boxu, který byl nejfrekventovanější překážkou, někdo si troufal i na wallridy a na zetko a jako vždy publikum potleskem nejvíce odměňovalo jakékoliv triky přes hlavu na malém skoku. Vítězem se stal naprosto zaslouženě největší stylař a railovej zabiják Tomáš Teglý (který tak navázal na svoje loňské úspěchy na náplavce) a při večerním vyhlášení v PM klubu převzal snowboard Nitro Swindle Mark Swoboda. Druhý plac a vázání Raiden bral Pavel Cink z Plzně především za pestrý komba na kink boxu a třetí místo společně s batohem Nitro zbylo na Filipa Luckého. Další vázání Raiden si odnesla nejlepší holka Adéla Kreisingerová a best trick s mikinou Nitro vyhrál Daniel Kühn z Německa. Tomáš Teglý, Pavel Cink, Filip Lucký a Adéla Kreisingerová si vyjeli i účast ve večerním "pro" contestu.

Po skončení Nitro & Armada Public Contestu proběhl reshape a následovalo volné ježdění pro veřejnost. Cca v půl sedmé jsme park museli opět uzavřít, doplnit z další dodávky sníh a přešejpovat park na večerní Snowboard Zezula Jib Contest pro pozvané jezdce. Tentokrát se na náplavce sešlo ještě více top snowboarderů a především freeskierů (report od Milise najdete na naší ski sekci). Startovka tak byla plná známých jmen jako Petr "Horis" Horák, Dan Paulíček, David Čonka, Tomáš Raiser, Tomáš Císař, Honza "Neči" Nečas, Dušan Kříž, Ondra a Dan Porkertovi, Honza Lohynský, Marek Ježek, Michal Biša, Honza "Šmoula" Havlíček, Matěj Novák, Roman Kuřil a spousta dalších. Bohužel na ní chyběl loňský vítěz z náplavky Roman Dlauhý a další zabiják Darek Bergmann (oba kvůli zdravotním problémům s koleny), kteří tak alespoň zastali role rozhodčích. Jeden z dalších top českých jiberů Štěpán Rokos dal logicky přednost pozvánce na prestižní Frontline Railjam ve švédském Stockholmu.

Nejprve se jel už za vydatné účasti diváků cca 40minutový kvalifikační jam, ze kterého postupovalo 8 nejlepších do finále. Judges Roman Dlauhý a Darek Bergmann to neměli vůbec lehký, ale nakonec poslali dál Dana Paulíčka, Davida Čonku, Tomáše Císaře, Honzu Nečase, Matěje Nováka, Michala Bišu, Dana PorkertaPetra Horáka. Stejný počet osmi nejlepších postupoval i z freeski kategorie a po rychlém reshapu se tak ve finále utkalo 16 nejlepších snb a freeski riderů dne o celkové prize money 46 000Kč, napůl rozdělené mezi obě kategorie.

Ve finálovém jamu bylo vidět hodně a kdybychom nemuseli vypnout proud kvůli nočnímu klidu, tak by se asi jezdilo za povzbuzování diváků, spíkra Honzíka Protivanského  a hudby linoucí se z gramců DJs AkvamenaNobodyhoJägermeister Tatrovky ještě dlouho do noci. Obecenstvo na náplavce mohlo aplaudovat přehlídce všech možných triků, které samozřejmě nejlépe uvidíte ve videu od Burg Production, ale i tak vyjmenujeme pár highlightů. David Čonka sice na pomyslnou bednu tentokráte nevystoupal, ale i tak se mu jezdilo evidentně dobře, důkazem budiž třeba transfer fs 180 do sw grindu sw bs out, transfer do froňa, tailslide 270 out (vše na kink boxu) nebo fs borogrind fs 360 out na double kinku. Matěj Novák sice neni znám jako jiber, věnuje se spíš skokům a rampě a na náplavku dorazil skoro rovnou z celoletního surfingu ve Francii, i tak ale postoupil do finále. Tam předvedl například boardslide na zetku, ale hlavně lítal skoro nejvýš na wallridu, kde se mu podařilo jako jednomu z mála vyskočit až na vrchní rail, kde zavdal grind frontside 360 out, no a samozřejmě by to nebyl Matěj, kdyby nepřidal backflip na miniskoku. 

Honza Nečas je taky spíš "kicker-​master", a tak nebylo divu, že si kromě několika jibových hodnot šel po jedné jediné překážce, kterou jsme zmínili už v úvodu. Ano, řeč je o onom záludném polejamu, který Riči tvrdohlavě prosadil a nakonec to opravdu zafungovalo, dokonce se možná stal největším highlightem večerní show. Cca čtyřmetrový drop zkoušel kromě Nečiho i Horis a v kvalifikaci Tomášové Kašpárek s Raiserem a všichni jmenovaní si dost nabili o dlažbu náplavky. Neči to tam ale pak jako jediný poslal hned několikrát a odjetou Backside 180 z polejamu judges zaslouženě označili jako Best Trick včera. Nejlepší holkou alias vítězkou kategorie Best Girl se stala Diana "Didi" Augustinová, která například za fs boardslide na kink boxu a další triky porazila těsně Kačku Vojáčkovou.

Pojďme ale na top3 v mužské kategorii. Hodnotilo se stylem Overall Impression, což znamenalo, že největší šanci na úspěch měli jezdci, kteří dokázali odjíždět co nejobtížnější triky na co největším počtu překážek. Na třetím místě dopadl trochu překvapivě ale o to víc zaslouženě Michal Biša. Ten si nejvíc rozuměl s double kink trubkou, kde z jeho repertoáru nechyběly parády jako grind bs 360 out, fs boardslide, noseslide to fs boardslide nebo dokonce switch blunt 270 out! Mezi prvním a druhým bylo rozhodování hodně těžký, ale nakonec na stříbrnou pozici poslali judges Tomáše Císaře, kterej je na železech vidět čím dál víc a dokázal to i v rámci Snowboard Zezula Freestyle Weekendu. Kromě pár povedených pojezdů na wallridu Tomáš na kink boxu odjel namátkou nosepress do bs tailu nebo cab 270 do bs tailu a na zetku lipslide 270 out, cab 270 do fronu, cab 270 do fronu 270 out nebo dokonce bs 180 do sw grindu sw bs 360 out!

Tramtadadá a vítězem se stává... Dan Paulíček! A to především díky všestrannosti, kterou využil skoro na všech překážkách. Na kink boxu třeba hardway 270 fs lipslide 270 out, na skoku frontflip, na wallridu největší lipslide, na zetku neuvěřitelný a těžko pojmenovatelný switch kombo a v podstatě jako jediný snowboarder po několika pokusech přejel noseslidem i celou spodní "klikatici", kam většina ostatních už kvůli nedostatku rychlosti ani nedojela. Dan zvolil nejlepší taktiku, která padla na hodnocení "Overall Impression", a zaslouženě vyhrál.

Hned po skončení session se veškeré dění přemístilo do PM klubu vzdáleného asi 300 metrů od snowparku a mezitím co lopaťáci dělali maximum pro to, aby se v neděli ještě dalo jezdit, cca 600 lidí už vířilo Jägermeister Après Ski Afterparty za zvuků linoucích se z gramců a dalších mašinek ovládaných DJs Akvamenem, NobodyListenemN'Zymem. My jsme se do klubu dostali někdy kolem půlnoci a už v tu dobu tančil celej klub. I tak jsme ale navázali avizovaným programem, takže proběhla promítačka letošního videjka STREET [SNOWBOARDING] od Burton Snowboards a posléze pražská premiéra wakeboardového filmu [A]WAKE, kterým se symbolicky zakončila letní sezóna. 

Pak už ale přišlo na řadu slavnostní vyhlášení vítězů všech sobotních kategorií, a to jak Nitro & Armada Contestu, tak Snowboard Zezula Jib Contestu. Honza Nečas převzal za Best Trick 3 000Kč, stejná částka putovala do rukou Didi Augustinové za vítězství v kategorii Best Girl, dvě tisícovky navíc na mejdan měl za třetí místo Michal Biša, druhý Tomáš Císař se stal za druhý plac bohatší o 5 000Kč a rovných 10 000Kč si odnášel Dan Paulíček. Všichni navíc dostali parádní výherní šeky, které jsme většině z nich v zájmu jejich zachování raději rovnou zase odebrali :) Co následovalo poté byla klasika. Kdo někdy byl na Freeride.cz mejdanech, ten ví. Kdo nebyl, ten ať přijde na jeden z dalších a pozná ;-)

V neděli bylo vstávání pro mnohé složité, ale bolavou hlavu z kocoviny určitě vylepšil pohled z okna, protože konečně přišlo azuro! Po třech dnech příprav a sobotní akci v dešti se nedělní program na Après Ski odehrál pod modrou oblohou. Sněhu nám utálo sice hodně, ale i tak jsme byli schopní nahrnout sníh tak, aby zůstalo v provozu maximum překážek. Odstranili jsme polejam, namísto "klikatice" jsme umístili rovnou tlustou trubku a mohlo se jít na věc. 

Kolem druhé hodiny odstartoval druhý Nitro Public Contest, ve které opět dominoval Tomáš Teglý a odvezl si tak z náplavky za jeden víkend už druhé Nitro prkno. Druhý byl pak Steven Van Bever (vázko Raiden) a třetí Luboš Vlk aka Shaun (batoh Nitro). Aby toho nebylo málo, tak Tomáš Teglý vyhrál i mikinu Nitro za Best Trick. Holka se nezúčastnila tentokráte ani jedna, a tak holčičí vázko Raiden bylo věnováno na charitu.

Kromě programu ve snowparku byl po celý víkend připraven pro exhibice i bag jump, tentokráte postavený hodně originálně na dvou pontonech. Na jednom byla rozjezdová dráha z kartáčů pokrytá sněhem a odrazový rádius, na druhém pontonu pak dopadový bag, to vše díky resortu Deštné v Orlických horách a tamnímu Your Parku, ve kterém je tenhle bag jump k dispozici téměř během celé zimní sezóny. Odvážné pokusy o roztáhnutí za člunem Mastercraft nakonec nevyšly, ale vše nahradil winch (naviják), takže diváci na náplavce mohli v sobotu i v neděli koukat na to jak snowboarders a freeskiers lítají nad Pražským hradem. Nejakčnějšími skokany z řad snb byli asi Matěj Novák s bekem a hlavně Dušan Kříž, který tam poslal Double Backside Rodeo.

Pro ty nejmenší návštěvníky byl v provozu i tzv. Burton Riglet Park, který měl u nás premiéru. Nejmenší prckové si mohli na speciálním kobercovém povrchu a na něm položených mini překážkách za pomoci maminek, tatínků nebo Burton crew vyzkoušet jaké to je stát na snowboardu. Tahle část Après Ski měla velký úspěch a je jenom dobře, že někdo dělá maximum pro to, aby ti nejmladší z nás co nejdřív na vlastní nohy zjistili jak zábavný snowboarding je!

Tím bych report z letošního Snowboard Zezula Freestyle Weekendu v rámci festivalu Après Ski uzavřel. Děkujeme všem kdo jste o víkendu na náplavku dorazili (bylo vás podle hrubých počtů kolem 30 tisíc!), ještě více těm, kdo jste vzali cajky a zajezdili si na sněhu, a vůbec nejvíc všem, kdo přidali ruku k dílu a zasloužili se o to, že se zase po roce v centru našeho hlavního města podařilo postavit snowpark - tedy nejen helperům, produkční crew, ale samozřejmě i sponzorům. Díky všem a ještě jednou připomínám, že oceníme jakoukoliv zpětnou vazbu, ať to příště dopadne ještě líp!

Text: Martin "Márty" Večerka
Foto: Yan Renelt, Miloš Potužák /​ Jägermeister

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!