Snowboarding v Grindelwaldu s Retem Kestenholzem

Jaké to je, vyrazit na LTB Snowboard Test Day do švýcarského Grindelwaldu a zajezdit si zde s místní legendou Retem Kestenholzem? Na následujících řádcích si přečti report od Maxe Schrodera.

Osm let jezdím po různých horských rezortech, snowboardových kempech a dalších akcích a proto pro mě testovací akce "LTB Snowboards Test Day" Grindelwaldu neměla být žádným velkým překvapením. Vyrazil jsem na něj s partou do Grindelwaldu/​Jungfrau, kde ho pořádal Reto Kestenholz, LTB Snowboards ambasador ve Švýcarsku. Cílem výjezdu bylo testování prken s místními jezdci a prodejci.

Do Grindelwaldu jsme přijeli večer. Hned proběhlo setkání s czech partou a s Retem a jeho crew, kteří se o nás celou dobu starali.

Reto Kestenholz, místní snb legenda a profi jezdec celým srdcem, je velkým milovníkem freeridu, hor a přírody. Byl jsem dost překvapen, až jsem sám nevěřil, že tenhle usměvavý a klidný člověk, který vypadá jako zdejší instruktor jogy, je profesionalním jezdcem v adrenalinovém sportu.

Pohled na něj se změnil ve chvíli, kdy jsem si zapnul vázání a pustil se za ním do prudkých grindelwaldských svahů. Pochopíte, že tenhle člověk se musel narodit s prknem na nohou. Vidíte jeden celek, jezdec a prkno se stanou jedním. To co bylo ale to krásné, jak dokázal naslouchat horám. On nehledal cestu kudy pojede, on ji tam prostě cítil. Zajezdil jsem si s lokálem v jeho rezortu a tento pocit byl navíc umocněný magickým Retem a jeho místní crew.

První den bylo sluníčko, a proto jsme se vydali na Mannlichen. Po celém městě a ke všem lanovkám, jsme se dostali skibusem. Nasedli jsme do první kabinky, která nás vyvezla na svah. Výjezd však trval 35 minut. Kabinka byla super old school pro pamětníky. Pro mne to byl ale zážitek, svést se právě s ní. I proto mi čas plynul rychle. Reto měl velmi rychlé a záživné tempo, díky kterému jsme s ním za den stihli projet celý rezort Jungfrau First.

V Grindelwaldu nebylo moc čerstvého sněhu, a tak jsem se nemohl těšit na žádné velké freeridové sjezdy a vyprášili jsme s Retem jen pár severních žlebů na Lauberhornu a sjeli k Eigru přes proslulé malebné nádraží ve výšce 2000m.n.m. Po sjezdu do Grindelwaldu jsme zamířil do snowparku, okouknout místní U-​rampu. Park byl upravenej a krásně jsme se rozjezdili.

Další den jsme s Retem udělali malou foto session v rampě a vyšlápli si pár spotů. Postavili jsme skok u starého seníku a poskákali.

Poslední den sunshine a krásná modrá obloha a velké testování mohlo začít, bylo spojeno i s místní párty u rampy. Pojezdili jsme taky s českým párečkem - Miládkou Tomem "Fošnou", který se zde také objevil. Lokálové byli schopni testovat freeridové modely nejen na "slush" sněhu, ale i v rampě a nad copingem. Zažít to jejich nadšení a radost z ježdění je dost nakažlivé a motivující. Pro každého kdo testoval, bylo připraveno jedno vychlazené pivo. 

Během dopoledne jsem v rampě potkal i prvního olympijského vítěze v rampě, další osobnost a legendu Giana Simmena. Vládla zde super přátelská až rodinná nálada a lidi ze snowboardové Grindelwald partičky si užívali společný čas. Večer se párty přesunula do místního baru Avokado, kde jsme Švýcarům na oplátku vytvořili českou snowboardovou atmosféru.

Reto Kestenholz
- 2.místo Freestyle.ch 2007
- 2.místo TTR Leysin Champs Open 2004
- Mistr Švýcarska v Halfpipe 2001
Je to nejautentičtější "zelený" švýcarský jezdec. Při svém cestování minimálně používá automobilů nebo letadel. Dlouhodobě snižuje své vlastní potřeby a je živým důkazem, že lze žít v náročné době heslem "méně je více" a být štastný.

Max Schroder
Jsem zakladatel a propagátor značky Second chance for material, která se věnuje výrobě z recyklovaných materiálů. Vyrábím a vyvíjím skate desky a snowboardy z odpadu. Také šiju z autoplachet batohy a tašky. Na snb jezdím hlavně freeride a rampu. Skateboarding bazeny jsou nejvíc.

Setkání se starším riderem Retem mě posílilo v mém pohledu na přírodu, recyklaci, ježdění,... Je skvělé potkávat lidi, co vědí, jak to mají.

Text: Max Schroder
Foto: Alain Eberhart

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!