Sony Ericsson Snowboardfest 2011 (+ VIDEO)

V sedm hodin večer, rozvalený na zadní sedačce Quiksilver vanu, sedím a přemýšlím, jak ten letošní Snowboardfest vlastně proběhl. Jak si můžete lehce domyslet, jednalo se o pěkně velkou akci. Čtyřhvězdičkový TTR event ve slovenské Drienici začínal už v pátek 18. února večer lehkým tréninkem...

Skiareál v Drienici na východě Slovenska přivítal jezdce z celé Evropy na 4* TTR závod Sony Ericsson Snowboardfest 2011. Riders z Finska, Švédska, Švýcarska, Polska, Slovenska, Slovinska a Česka jezdili o prize money v hodnotě 10.000 amerických dolarů, které byly úměrně rozdělené pro prvních deset jezdců. Třešničkou na dortu pak byl surf jako cena pro vítěze best tricku. Teď už ale rychle na to, jak vše probíhalo. Každopádně doporučuju si hned po přečtení článku pustit video od LIP Production, které najdete úplně dole.

FOTOGALERIE OD ROBERTA FRANKA ZDE

Ranní brzké probuzení v Praze a následná desetihodinová jízda do Drienice a po příjezdu pak trénink, kdy se kluci rozjezdili a večer si dali riders meeting. Tam se vysvětlily pravidla závodu, které ve zkratce spočivaly v kvalifikaci do semifinále, kdy kluci museli skočit více než pětku, a poté v semifinálovém hodinovém jamu, během kterého si nahlásili dva triky, podle kterých porota určila deset postupujících do finále.

Česká parta se sešla v hojném počtu, v zastoupení bratry Kaňusovými, Romanem Dlauhým, Petrem Horískem, Honzou Nečasem, Dušanem Křížem, Martinem Mikyskou a jediným manželem z posádky Borisem Čičmanem. Za foťákem pak stáli Robert FranekPřemek Vida a za kamerou Karkys a já, Palmička.

Páteční riders meeting proběhl celkem v klidu, takže do sobotního rána, kdy trénink začínal v jedenáct hodin, všichni v klidu vystřízlivěli a odstartovali velkou show. Přichystán byl kikr s mírným nájezdem, s hranou ve výšce zhruba čtyř metrů a s poctivým tablem kolem sedmnácti. Z kvalifikace do semifinále postoupili s výjimkou dvou všichni rideři, protože, jak jsem zmínil, stačilo skočit trik nad 540. Z kvalifikace bych pak vypíchl triky jako ss bs 9, cab 9, fs rodeo, backflip, bs 9 invert a taky bs double cork 10 (!) od Petra Horáka aka Horíska

Poté proběhl riders meeting, při kterém si kluci ujasnili co a jak a mohlo se jet. Systém jsem už zmínil, jezdci si měli předem nahlásit jestli jejich trik bude závodní nebo ne a poté se jim sečetly body. Bohužel si to čeští kluci nějak popletli a leckdo si myslel, že skoky má tři, a tak ne všichni postoupili. Z triků bych popořadě zmínil ultra stylovou huge bs7 tail a cab 7 od Viktora Höglunda, bs 7 indy do půlky dopadu od Maťo Matyse, Honza Nečas zabil jistotkou v podobě cab 5 cork, Felix Möbarg čistou bs 9 a Kubo Brziak si v klidu lítal svoje pětky v krásným stylu. Dokonce byla k vidění i fs 10 a pár devítek převážně od švédských jezdců. Další Horískův pokus o double cork už neměl tak čístý odjezd, a tak se musel spokojit jen se surfovým prknem za best trick!

Do finále, které se jelo v nočních hodinách, za masivní podpory asi 2000 diváků, postoupilo 10 jezdců, jejichž jména najdete na konci článku spolu s výsledným pořadím. Za zmínku určitě stojí hezký bonus od pořadatelů, kdy po celou dobu finále informovala o výsledcích a bodech pohledná hosteska, oblečená jen v bikinách. Vrátíme-​li se ale zpět ke trikům, ve finále se vytáhli hned dva čeští jezdci a shodou okolností i stejným trikem -  double backflipem. Byl to jako první Martin Kaňůrek a druhý Honzík Nečas.

Isak Björnström se svojí fs a ss bs 9 a obrovskou výškou pořádně rozpaloval diváky, a tak není divu že se na bedně spolu s Felixem Mobärgem, který obdobně zabíjel devítkami celý večer, celý polil šampaňským, a tím završil další švédský triumf na závodech v cizině. Následoval přesun do hotelu, večeře, proběhla i malá bitva a poté se všichni závodníci odebrali do protějšího bazénu, kde byl nachystaný catering a spousta zábavy na celý večer.

Tady jsou jména prvních deseti:

1. Isak Björnström (SWE)
2. Felix Mobärg (SWE)
3. Jan Nečas (CZE)
4. Niklas Askmyr (SWE)
5. Martin Kaňůrek (CZE)
6. Viktor Höglund (SWE)
7. Philip Landmark (SWE)
8. Tobias Larsson (SWE)
9. Martin Mikyska (CZE)
10. Alessandro Boyens (GER)

FOTOGALERIE OD ROBERTA FRANKA ZDE

Tím bych celý report uzavřel, poděkoval organizátorům za krásnou akci, Quiksilveru za podporu a v příštím roce se opět těšíme na 4hvězdičkový závod TTR v Drienici. Dovidenia.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.