Splitboard Tour 2018 - Silvretta

Po reportu ze splitboardového kempu pro začátečníky, který uspořádal Vítek Ludvík na Dolní Moravě, tu máme jeho další text a fotografie. Ty pochází z kempu, navazujícího právě na ten z Dolní Moravy. Tentokrát se ale Vítek vydal s kempery do vyhlášené rakouské lokality Silvretta Montafon.

Splitboard Tour na Silvrettě Rakousku byl přirozeným pokračováním předchozího kempu na Dolní Moravě. (Report z tohoto kempu jsme vám přinesli v tomto článku - pozn. FRedakce). Pokročilým začátečníkům i zkušeným horským vlkům jsme chtěli dopřát nejlepší splitboardový zážitek, jaký Alpy nabízejí. Bohužel se nás už nesešlo tolik, jako na víkend v Čechách, takže akce byla poněkud komornějšího rázu. 

Do Partenenu, kde byl u lanovky ve středu odpoledne sraz, je to z Prahy pořádná štreka. Sešli jsme se tam ale všichni a tak nikdo nemusel nocovat v autě na parkovišti. Poslední lano po čtvrté jsme pohodlně stihli. Pak strašidelná jízda autobusem skrz úzké tunely a zahřívací dvouhodinový výstup na chatu. To je ten důvod, proč si do báglu sbalit opravdu jen nejdůležitější věci. Kdo poslechl, byl na chatě včas na večeři. Kdo neposlechl, sbíral zkušenosti a příště už tu chybu neudělá. Ale večeře počkala na všechny. 

Na Silvrettu jsme se vydali kvůli fantastickým horský sceneriím a nádherným dlouhým sjezdům, které okolí Wiesbadener Hütte nabízí. 

Podmínky ale nebyly první den zrovna ideální. Silný vítr už několik dní přemisťoval sníh z kopce na kopec a svahy připomínaly tankodrom. Naštěstí ale vítr pracoval pro nás, takže se sníh i ježdění den ze dne zlepšovaly. Vyvrcholilo to posledním sjezdem v neděli odpoledne, kdy jsme si užili opravdové prašanové orgie. 

Za těch pár dní jsme zažili pestrou přehlídku horského počasí, od vichru za slunečného počasí, přes vichřici v bílé tmě, sněžení v bezvětří, až po naprosto dokonalé zimní odpoledne, kdy se z nás stala tlupa sluncem spálených ruďochů. 

Naše zlepšování se v návycích bezpečného pohybu v horách jsme završili tréningem vytahování kamaráda z ledovcové trhliny. Ve splitboardingu jsme pilovali hlavně traverzy ve zmrzlém svahu, které jsou pro nás, se širokýma skorolyžema často past. Šlapali a jezdili jsme, co nám síly stačily a dny strávené na Silvrettě byly důstojným zakončením zimní sezóny. Měli jsme možnost vyzkoušet si splitboardy Jones Snowboards, Gara SplitboardsLTB Snowboards a splitová vázání Union Spark.

Co se hodnocení prken týká, vychází mi z toho, že co člověk, to názor. Každýmu sedne něco jiného, a jestli se chystáte pořídit si příští rok nový stroj, je nejlepší vyrazit s námi na hory a vyzkoušet si prkna a vázání z nabídky na vlastní kůži. Plány na příští sezónu zveřejníme na FB Splitboarding.cz. Těšíme se na vás.

Text a foto: Vítek Ludvík

Další zajímavé články

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.

Zúčastněte se "Woodstocku snowboardingu" Longboard Classic 2024!

Letos se již po dvacátépáté uskuteční legendární akce Longboard Classic, které se přezdívá Woodstock snowboardingu. Vyrazte na místo dění do Stuben am Arlberg a poznejte to na vlastní kůži!