Světový den freebordingu - Praha

V neděli 5.9. se konal v pražských Dejvicích již druhý ročník World Freebording Day, Světový den freebordingu. Místo srazu bylo tzv. malé San Francisco na poklidné Hanspaulce. Počasí nám přálo a bylo asi nejlépe za celé září. Ideální podmínky pro nabitý den plný pohodového ježdění.

Ačkoliv se den před WFD konal festival Joyride, což mělo za následek, že nakonec nedorazili všichni očekávaní, případně nebyli zcela fit, sešlo se na Dejvicích kolem třiceti jezdců a mnoho přihlížejících. Na začátku proběhla hromadná jízda na rozehřátí. Někteří jezdci jezdili sami, někteří společně v bandě. Kopec má mnoho možností jak ho zdolat a různě obtížná místa, každý si zde našel své. 

U Hanspaulského zámečku s krásným výhledem na Prahu, bylo příjemné místo na chill pro jezdce a diváky a super příležitost pro lidi, kteří se zde chtěli seznámit s freebordingem. Každý si mohl freebord vyzkoušet a průběžně probíhaly různé battly a hrátky s ChuckBudies, kteří také přijeli podpořit akci. Na skoku, který si postavili, řádně zadiktovali, předvedli mnoho hodnotných poletů a triků a především se postarali o vynikající doprovodný program a zábavu pro jezdce a diváky. 

Kolem třetí hodiny začalo přihlašování do několika soutěží. Jako první se jel Ollie contest, který se nakonec dojel až později, protože všichni měli spíš chuť jezdit a tak se šlo dát několik hromadných jízd a pořádně zbombit kopec. Po pár jízdách začal první contest “King of the hill”. Tento závod neměl žádná pravidla a výhercem byl ten, kdo první sjel celý kopec a to jakýmkoliv způsobem. Možností jak zdolat kopec je opravdu mnoho a tak byl závod hodně zábavný a zajímavý. Bylo důležité vše pořádně promyslet a ztaktizovat, aby člověk sjel kopec dlouhej cca 3 km jako první a mohl si nasadit pomyslnou korunku krále pro rok 2010. Taktiky, které jezdci zvolili, byly opravdu různorodé, někdo to pojal jako soutěž v běhu, někdo taktizoval, až přetaktizoval. Každý to pojal prostě po svém. Králem však může být jen jeden a pro tento rok se jím stal Ondřej Petr, který zvolil nejlepší taktiku, nebál se aut, jízdy v protisměru ani jiných překážek, což mu nakonec vyneslo kýžený titul a stal se „králem hory“ pro rok 2010. Gratulujeme!

Poté se čekalo, až přijede FB lanovka v podobě žlutého Tranzitu. Čekání jsme si zpříjemnili rychlým občerstvením v podobě piva. Mimochodem omylem v baru, kde se scházejí nacisti, kteří celkem nechápali, když tam naběhli týpci s prknama. Po občerstvení FB lanovka v součinnosti s MHD lanovkou, vyvezla jezdce nahoru na kopec, kde se následně odehrála hlavní disciplín a to „Freebord cross“. Trať se nacházela v nejprudším úseku kopce a byla prošpikována různými překážkami. Šlo o to projet trať co nejrychleji a bez chyb. Většina překážek byla v podobě bílých kamenů, které se musely slidenout tak, aby kámen projel mezi trucky pod deskou, jakoby ho vzít boardslidem. Za každou špatně projetou překážku byly sekundy navíc. Freebord cross zajel nejrychleji Jan „Kýbl“ Kašpar za 18 sekund a úplně čistě. Během závodu nás přijeli občerstvit Asiati z Nestea a nabít energií kočky z Redbullu. Dali jsme dalších pár jízd a byl čas na dojetí Ollie contestu. Ten jasně vyhrál Martin „Kolda“ Kolařík s olíčkem přes 65cm. Také gratulujeme!

Kolem 18:00 hodiny, hned po tom co nám zamával surfující Ondřej „Frýmen“ Svoboda na střeše auta, jsme se přesunuli k druhému kopci na Divoké Šárce v ulici Sestupná. Jak již sám název ulice napovídá, kopec je dost prudký a s vynikajícím povrchem, tzv. silničním prašanem. Přestože kopec není příliš dlouhý, stojí za to! Zde se po několika zahřívacích jízdách konala kvalifikace do soutěže „Alcoholic Ride“. Do hlavní soutěže o největšího FB alkoholika postoupili 4 jezdci, kteří dovezli pod kopec nejvíc tekutiny v misce. Ty pak měli tu šanci zkusit vyhrát Alcoholic ride - contest, který byl vymyšlen freeborďákama v San Franciscu. Šlo o to, kdo po cestě dolu vypije nejvíc piva z 2L Braník, který jako by byl na tuto soutěž přímo stvořen. Aby se nikdo neloudal a jenom nepil, tak poslední jezdec byl automaticky out. No, byl to boj a celkem vtipnej, ale nejvíc toho vypil starej král kopce Ondřej Petr, který si tak připsal již druhé vítězství.

Po posledním contestu už byla tma, dali jsme ještě pár jízd po hlavní silnici, která vede z Vypichu, s luxusnim esíčkem kolem kostela a rozhodli se pomalu akci ukončit.

Myslíme, že WFD se letos vydařilo a všichni jsme si skvěle zajezdili. Chtěli bychom poděkovat všem jezdcům za to, že dorazili, FilipoviChackovi za video a fotky a těšíme se na shledání u dalšího ročníku 2011! 

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!