Trénink české repre v japonském Chiba Kings

Jak už se na Freeridu stalo dobrým zvykem, pravidelně vás prostřednictvím jednoho z trenérů české freestylové reprezentace Přemka Vidy informujeme o přípravě týmu na Olympiádu v Sochi. Tentokrát se podíváme na letní alternativu tréninku až do Japonska, kam se parta vydala cestou na další Světový pohár na Novém Zélandu.

Přémo začíná olympijská sezóna, jak je na tom česká repre, jaký jsou poslední novinky a kde se teď zrovna nacházíte?
Jsme v půlce kvalifikace a zatím je na tom jednoznačně nejlépe Šárka Pančochová, která má svou účast na ZOH už téměř jistou. Kačka Vojáčková, Honza Nečas, Petr Horák i Martin Mikyska mají ještě možnost o svou nominaci zabojovat na čtyřech závodech Světového poháru. První z nich se jede už v srpnu na Novém Zélandu. Na jaře jsme toho moc až na Horise, který byl ve Státech, nenajezdili. Honza dodělal bakaláře, Martin odmaturoval a Kačka taky po náročné sezoně doháněla školu, takže na ježdění nebylo moc času, a tak jsme se po tréninkovém campu v Acrobat Parku a rozježdění v Les 2 Alpes rozhodli vyrazit do Japonska. 

Proč zrovna Japonsko v létě? Důvod je předpokládám jeden a to speciální tréninkové centrum - jak se tenhle projekt jmenuje, kde se nachází a jak jsi na něj vlastně přišel?
Ano, důvodem naší cesty do Tokia je speciální tréninkový areál Chiba Kings, který leží nedaleko města Goi v prefektuře Chiba. Když jsme byli předloni v Ischglu na World Rookie Tour, zjevil se tam mladý japonec Yuki Kadono, který mě nadchl svým ježděním a když potom z ničeho nic vyhrál vloni triple corkem v Pekingu Air and Style a překvapil tak celou snowboardovou komunitu, hledal jsem o něm nějaké materiály a narazil v jednom videjku na youtube na záběry z Chiba Kings, kde odjíždí triky jako backside double, cab double atd. do bagu, který ale není na rovině jak ho známe třeba z Livigna, ale je položený z kopce a simuluje tak reálně dopad skoku. Hned jsem to posílal Nečimu, abych měl zpětnou vazbu co si o tom myslí a on byl tak nadšenej, že jsme ještě během našeho zimního pobytu v Coloradu začali řešit jak to udělat, abychom sem mohli vyrazit. Nakonec jsme to spojili s cestou na Zéland.

V jakym složení tam jste a co jste zatím zažili? Co se tvym svěřencům podařilo natrénovat nebo třeba i nově vyzkoušet?
Vyráželi jsme z Prahy přímou linkou do Soulu a potom do Tokia s Martinem a Kačkou, Neči letěl přes Dubai a Horis je už od začátku července na Zélandu, takže jsme tu ve čtyřech. Měl jsem strach jak to bude fungovat, zda bude dost času ve vzduchu na doubly a zda děláme dobře, že sem jedem. Hledal jsme všechny možný videjka, ale moc toho na netu není. Jakmile jsme ale do areálu dorazili, bylo nám jasné, že to byla super volba. Každý měl už dopředu promyšlené za čím se jede a hned první den se na to vrhli. Neči potřeboval hlavně zkusit cab double 9, přidal ke svým doublům frontside double, switch double backflip atd. Ve finále tady dělá osm různých doublů. Martin zkouší backside double, cab double, front double a celkově si zažívá pocit točit přes hlavu. Kačka by ráda vypilovala double backflip a vychytala frontside 540. 

Jaké máte z Japonska první pocity?
Tokio na mě udělalo velký dojem. Obrovské město plné dobrého jídla a milých lidí, se kterými se teda moc nedomluvíte .-), ale snaží se vám vždy pomoct a to je vzhledem ke složitosti místní infrastruktury celkem potřeba .-) První aklimatizační den jsme překonávali jetlag na turisty v centru Tokia, kde to všude bliká a září. Po chvíli vás všudepřítomné anime postavičky, hrací automaty a ruch velkoměsta úplně vysaje, takže jsme rádi pochillovali v zahradách Císařského paláce a nasáli trochu atmosféry. Bydlíme asi hodinu a půl jízdy vlakem od areálu a byla to docela sranda když jsme jeli poprvé a z luxusního vlaku se ocitli v lokálce, která vás vykopne uprostřed rýžových polí se snowboardama v ruce a nikdo moc netuší co tam hledáte. Nakonec jsme to vyřešili taxíkem. Teď už jsme to vychytali a seznámili se s korejským týmem, který nám s logistikou dost pomáhá.

Jak to v areálu chodí? Musí tam být hodně plno, jsou tam i jiné mezinárodní týmy?
Ani ne, přes týden jsme tady v podstatě jen my a Korejci, který to sem maj kousek. Jinak tady jezdí pár místních, ale na víkend dorazí celé rodiny s piknikovými koši na výlet. Není vůbec výjimka vidět osmiletýho prcka s mamkou a taťkou jak se všichni hecujou na skoku! Moje představa o Japonsku byla dost zkreslená. Zdaleka vše není tak hi-​tech jak jsem myslel a celý areál je hodně jednoduchý. Žádné velké zázemí, jen lešení, nafukovací bagy a buňka, kde vám prodají vstupy, půjčí vosky, popřípadě upraví hrany na prkně tak, aby jste bagy po dopadu nepoškodili. Chiba Kings není jediný podobný areál poblíž Tokia. Byli jsme se na jednu session podívat v Saitamě, kde právě otevírali nový Kings areál. Celkem jich je v Japonsku už šest a největší z nich je v Naganu.

Co je to vlastně za povrch na rozjezdu?
Nejsou to klasické kartáče ani snowflex tak jak je známe z Acrobat Parku nebo Laaxu. Japonci tomu říkají prostě “summer snow”. Každopádně se na tomhle povrchu dá snadno zatáčet a na rozdíl od kartáčů se nekouše. Stejně jako na kartáčích je potřeba mít navoskováno a povrch se kropí vodou. Není potřeba si na něj nějak extra dlouho zvykat.

A co dopad, jak ten fungeje? Vypadá, že se dají triky odjíždět.
Ano, přesně proto jsme tady. Nic není tak bezpečné a blízko realitě jako dopad do bagu tady. Když skáčete do vody či molitanů, nese to s sebou vždy nějaká rizika a navíc právě ten pocit z dopadu chybí. Když dáte trik čistě, můžete v pohodě i několik metrů dopadem svištět dolů a pak si prostě sednete. Kluci dokonce vyzvali Korejce k mini contestu, kdo dojede dál .-) Nevím o ničem podobném v Evropě a jen lituju, že něco takového nemáme doma. Je mi jasné, že vybudovat podobný areál není sranda, ale když vidím ty malé děcka jak tady diktujou, jsem přesvědčený, že by to generaci mladých jezdců u nás posunulo hodně dopředu. 

Jak vypadají vaše další nejbližší plány?
Z Tokia se přesováme do Wanaky na Novém Zélandu. Tam budem mít zhruba čtrnáct dnů na trénink v Cardroně, kde od 18. srpna startuje kvalifikace Světového poháru ve slopestylu a od 22.8. je na programu rampa.

Díky moc Přémovi za hodně zajímavé informace a zážitky a my jen držíme našim reprezentantům palce, aby jim vstup do olympijské sezóny vyšel co nejlépe! Vy se můžete těšit na další updaty, které vám budeme průběžně zprostředkovávat.

Informace o Chiba Kings najdete na www.chibakings.com, ale musíte umět japonsky...

Další zajímavé články

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.

Zúčastněte se "Woodstocku snowboardingu" Longboard Classic 2024!

Letos se již po dvacátépáté uskuteční legendární akce Longboard Classic, které se přezdívá Woodstock snowboardingu. Vyrazte na místo dění do Stuben am Arlberg a poznejte to na vlastní kůži!