Video a fotky z Horsefeathers tripu do finské Ruky

Když už ve střední Evropě loni končil klasický spring slash, rozhodla se Horsefeathers crew vyrazit na sever, aby si ochutnali trochu té skandinávské exotiky a užili si ještě opravdovou zimu před tím, než začne summer shred na ledovcích. My vám teď přinášíme jejich vyprávění o výletu a především video a fotky, které na severu kluci pořídili.

Abychom výlet patřičně okořenili, rozhodli jsme se to pojmout vskutku tripově. Z Plzně do finské Ruky jsme se totiž vydali autem a strávili tak celých 36 hodin a 2 700 kilometrů v autě. Myslím, že naše páteře a zadky nás za to budou dlouho proklínat, měli jsme ale možnost vychutnat si cestu polským tankodromem, litevským a lotyšským rájem radarů a zkorumpovaných policistů, estonskou tmou (bohužel obě cesty skrz tuto zemi jsme absolvovali v noci) a hlavně krásnou finskou přírodou, kdy se nám za okny střídaly břízy, jezera a sem tam chaloupky s klasickou finskou červenou. 

Den a půl po výjezdu z Plzně nám přes cestu proběhl poslední polární zajíc, rozsvítily se světla střediska Ruka a nás po celé té dlouhé cestě čekalo vychlazené pivo a měkká postel. Takovou odměnu jsme samozřejmě uvítali, protože jsme chtěli nabrat síly na to, co nás čekalo celý nadcházející týden. A že nás toho na nás čekalo nemálo.

Všichni jsme byli tak natěšeni, že jsme se na první snídani sešli včas, nabrali patřičnou energii a vydali se prozkoumat místní okolí s našim průvodcem Anttim (Jussilou - pozn.red.), který to tu zná jak své boty. Během dopoledne jsme měli jasné všechny spoty, které chceme za celý týden hecnout. Neváhali jsme proto ani minutu (až na ten výběr svačiny v Subwayi) a vyrazili jsme chystat první spot do lesa. 

Na první pohled se zdálo být vše pěkně easy. Potok, asi tak pět, šest metrů široký, rozjezd ideální, ale první kroky nás vyvedly z míry. Zdálo se, že je málo sněhu, ovšem co krok, to propad minimálně o 100cm dolů. Zolo (Strcula) pokácel jeden strom, aby vytvořil jednodušší brod přes řeku a mohli jsme začít. Po seznamovacím záhryzu od Horise začaly padal stylovky typu fs 1 od Zola, bs 3 tweaked od Horise, nebo nezapomenutelný one-​foot od Anttiho! Celý první den Zoltán zakončil koupačkou v řece, přes kterou celé odpoledne skákal, a mohli jsme se vydat zapít první den ve Finsku.

Další dny přinášely ovoce tak jako ten první, i když to někdy stálo spoustu nervů. Třeba když se Zolo rozhodl neodejít ze spotu do té doby, než tam prostě ten backflip narve. Každopádně jsme si užili každou minutu celého tripu a nejlíp si to vychutnáte v editu, kde je celý týden shrnutý do 8 min finské zábavy od chillu při opékání buřtů ve 100cm hluboké sněhové ďouře, přes Månsův neobměnitelný styl na každém spotu, který navštíví, Anttiho jibbové skills ať už jsme byli ve streetu v centru Ruky, nebo ve vypimpeným Ruka parku až po Horisovu všestrannost, který zabil každý spot, kam jsme se vydali. Zolo se vyznamenal a jak jsem psal již dřív, do videa se zapsal nejenom backflipem u betonového sloupu, ale hlavně closing záběrem celého editu - fs grind na snad nejdelším wooden double kink railu, který v Ruce je. 

Jak by řekl klasik "Zabito!" a my už čekali jen na ty soby, kteří se ne a ne za námi na to pivko podívat. Ve Finsku na každém kilometru cesty potkáte ceduli, která povídá - pozor sob/​los. Losa nepotkáte, ale pokud zvolíte tu správnou cestu, sob před vámi na silnici bude pobíhat jako stopařka na E55, a proto vždy zpomalíte, abyste si ho prohlédli :) 

Ruka resort je jedním slovem krásný. Když začnete zjišťovat informace, nebude se vám chtít jet 36 hodin za kopcem, který má pouze 400m .n.m, (to je i Říp vyšší), jakmile ale přijedete, nebudete chtít odjet. Dejte follow Anttiho instagramu a uvidíte proč. Ruka je pouze 100km od polárního kruhu ;)

Díky Jussimu z Ruka resortu, který se o nás postaral, zajistil nám super ubytování a ukázal nám kudy kam v tomto malém, velkém resortu. Díky Johannesovi, který se stará o místní snowpark a každý den je opravdu v topu! Finsko jsme si opravdu oblíbili a doufáme, že zanedlouho budeme zase zpět ;) Shred it all!

Text: Matěj Novotný
Foto: Martin “Grobe” Grobař
Video: Matěj Novotný

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!