Wakeboarding vs. Snowboarding

Byl začátek léta a do redakce nám dorazil mail od Kaňůse s velice zajímavým nápadem. Pozvat několik českých snowboardistů na wakeboardovou session. Wakeboard je velice dobrá letní příprava pro snowboardisty, tak proč to nezkusit. Nápad se nám zalíbil, a tak jsme začali organizovat toto setkání. Čas utíkal a ne a ne najít vhodný termín. Nakonec jsme vybrali datum 16. srpna a ideálně tak propojili návštěvu Nového Hrozenkova, kde se den před tímto datem konal Foshna Snb Jam, ze kterého vám brzy přineseme také report. V neděli jsme se nalodili ve velice zajímavém stavu do aut a vyrazili směr Těrlicko. Co se dělo dále si můžete přečíst v reportu od Kaňůse…

Ha! Tak tohle asi nečekal nikdo, dnes si představíme jeden z novějších boardových odvětví, kterým je wakeboarding, a jako testovací myši jsme si pozvali mix zkušených českých snowboardistů! Zde jsou jména riderů, kterým jsme pro tento den naočkovali wakeboard: 

David "Čonkstr" Čonka (Forum, Special Blend, Neff, Circa, Repulse, Dragon, Skateshop.cz, Kuptolevne.cz)
Martin "Fofo" Švidernoch (MeatFly, Neff, Tall-​T)
Ondra "Frýmen" Svoboda (Úřad Práce Kolín, freestyleZOO, Funstorm, K2snowboarding, APOskis, Magic-​Potion Eco Wax)
Samuel Lövy (MeatFly, Snowpark Bílá)
Pavel "Kupča" Kupčík (MeatFly, Foshna.cz, BigAir.cz)
Martin Kaňůrek (Foshna, Vehicle, Mushow, Oakley, Apo Snowboards)

Na snowboardovou sešlost v létě a pokusy s riderama jsme si vybrali areál Ski&Wake park Těrlicko, který byl k našim požadavkům skvěle vybaven a ochoten plně spolupracovat. Na testy se nakonec dostavilo „jen“ šest riderů, ostatní pozvaní se v čase našeho „experimentu“ pohybovali mimo republiku, brousili hrany na ledovcích nebo měli jiný program. Nakonec to byla ovšem výhoda, poněvadž jsme natrefili na nejluxusnější počásko a maximálně vyprodaný wakepark! Takže našim testovacím králíkům vyšel den tak akorát, všichni se prostřídali a hezky jsme se vešli do časového limitu, který byl po celý den s free ježděním.

Jako první na místo dorazil Mr. Čonkstr v gepardím dresu, využil situace, kdy tu nebylo ještě tolik lidí, a chtěl se vyvarovat případnému trapasu. Zkušený jibber si ovšem pozorně poslechl instrukce, bez větších problémů na prváka odstartoval a beztrapasoidně odfrčel v dáli. Podobně na tom byli i ostatní rideři a v prvním testu „START“ wakeboarding vs. snowboarding obstáli na jedničku.

Na řadě byla „JÍZDA“ po vodní hladině, do které se přihlásil i Martin Kaňůrek se svým snowboardem, což byla samozřejmě velká výzva pro naši Freeride.cz expedici i pro část přihlížející lidské populace. Rider je tedy pečlivě nainstalován na molo, zapínáme stopky, nikdo ani nedutá, lano se natahuje… šmuňk, škrk, žbluňk a testr Čeča si to řeže vodou vstříc svému osudu! Po objetí dvou zatáček se nám pomalu vrací a my už víme, že tento test zvládá a objede celé kolo dlouhé 800 metrů. Náš mlaďas se ovšem nevzdává a vjíždí do dalšího kola, kde se nečekaně pouští i do poslední fáze výzkumu, kterou je „TRIKS“!!! Najíždí vysílený s odumírající zadní nohou na pravý kicker a skáče backflipa!!! Opravdu neuvěřitelné! Sice bohužel s odjezdem s hlavou pod vodní hladinu, ale i tak to byl pro nás důležitý tabulkový výsledek a pro lidi velký zážitek.

Po téhle události se do fáze „TRIKS“ opřeli i ostatní rideři, když to jde přece na snowboardu, proč by to nezvládli na wakeboardech. Kluci přechází tedy od freeridových zatáček a řezání vodní hladiny k olličkům, boardslidům na vodě, přetáčení se na swith a taky k častému plavání. Jediný z testovací výpravy, co na wakeboardu nestojí po prvé, byl Martin Kaňůrek a tak si opět dovolil vyzvat jako první kicker a slidovací dvojtrubku. Na skoku mu padly různé shifty parádičky, stoosmdesátky a dokonce jedna fs 360, na slajdech pak např. fs boro a nebo fs 1 do 50-​50, half cab out. To nenechalo chladného ani Samuela Lövyho, který se odhodlal naprášit to na kicker a po pár pokusech odjel rovný air. Další adepti na kicker byl FrýmenPavel Kupčík, těm se ovšem nepodařil čistý odjezd a tak ve výsledném hodnocení dopadl wakeboarding vs. snowboarding zaslouženou remízou.

Den to byl opravdu zajímavý a jako zpestření léta to nemělo chybu. Všichni byli nadmíru spokojení a dokonale unavení. Zkrátka vše důležité se dozvíte ve videu pod tímto článkem. Koho by to více zajímalo, ať probrouzdá internet nebo přímo stránky areálu www.skiwakepark.cz Těrlicko, kterým patří samozřejmě velké poděkování za spolupráci a zrealizování celé akce!

NĚCO PRO KOUMÁKY:
Koumáky bude jistě zajímat, jaké se dají dělat na wakeboardu triky a jestli vám k tomu pomůžou zkušenosti ze snowboardingu. Odpověď je jednoduchá, triků existuje velký, ale opravdu velký kotel!!! Jako u podobných boardových sportů zde můžete motat kolem své osy bs, fs, sw fs, sw bs, triky přes hlavu např. backrolly, frontrolly, backflipy, rodea atd. (pozn. redaktora - trikům se říká samozřejmě většinou úplně jinak, ale takhle si to jistě lépe přeberete). V tomto všem vám výborně poslouží zkušenosti ze snowboardingu. I na railech a bednách se budete po pár dnech cítit „jako doma“ přijdete na to, že se vám v životě nesekne hrana prkna, v případě ztráty balance se můžete vyrovnat přitažením lana apod. 

Druhá věc je jak přejdete na triky jen za pomocí odrazu z vody! Tohle není rozhodně jednoduché, existuje další spousta variant kreativních triků, k těm nejklasičtějším a zároveň základním patří určitě „raley“, což se dá popsat jako takový superman vymrštěný z vody. Až se tedy naučíte odrážet z vody, můžete rozvést vaši fantazii a motat opět stupně na všechny vesmírné strany. Trik, co mě docela pobavil je např. peklo „suicide blind judge“ sebevražda slepého soudce. V polovině triku raley se pustíte na moment hrazdy, pak ji zas chytnete a namotáte tam ještě bs 180. 

Další zajímavá věc je určitě dotaz na zranění. Jako u všech extrémních sportů zde platí základ umět sebou dobře fláknout a být dobře před zátěží protažený. Jinak dochází samozřejmě k nepříjemným zraněním, nejčastěji trpí kolena, ramena a občas taky i záda. Tohle by vás ale nemělo odradit, spíš by vás mohl pobídnout fakt, že když budete na wakeboardu jezdit celé léto, udělá z vás mávnutím proutku kulturistu a získáte parádní fyzičku na zimu.

V následujících odkazech se můžete přesvědčit, jak to chodí v ostatních zemích, kde už je to zase „o trošku“ dále! Impact - The final answer - Trailer 2008, Red Bull Canal Poach, Red Bull UpStream 2008, Red Bull Wake Lab 09.

A ještě než se dostanete k videu, které pro vás natočil a sestříhal Petr Štach, přečtěte si několik poznatků od Frýmena, Kupči Martina Kaňůrka

Frýmen - Wake je pecka, o tom žádná. Už sem na tom stál a nebejt kolotoče tolik zruky, tak se vozím častějc. Wake rozhodně alternativou snowboardingu je. Skills ze snb na wejku uplatníš tutově, tagže např. tolik neřešíš jízdu na switch atd. Každá aktivita má rozhodopádně svoje. A co se týká záležitostí typu sunshine, veget, grilling, fun & parties, tak wake vede!:) Zablbout si s partou na wejkbordu, mono a stereo lyžích, bylo po sobotním snb & ski Foshna pojezdu na Hrozenkově, ideálním zpestřením. A protože wake nemá k ZOO partě daleko, na příští léto se chystá FreestyleZOO Wake Camp, aby i ostatní riders & zewls poznali, o jakou pohodu tady běží.

Kupča - Wake, abych pravdu řekl, mě moc nelákal - díky BigAir.cz snowboarduju skoro celoročně. Proto jsem byl příjemně překvapen a wake mě napoprvé celkem nadchnul. Pro snowboardistu to není obtížné, chce se to jen naučit startovat. S tím jsem měl zpočátku problém, ale když to překonáte, tak je to už jen freeride. Po pár kolech zvykání si na prkno a řezání zatáček se můžete vrhnout i na wake překážky ;-). Takže, dík Freeride.cz za novou zkušenost!!!

Martin Kaňůrek - Na Těrlicku jsem byl asi potřetí a před tím jsem to zkoušel v Chorvatsku 1-​2x, takže jsem začátečník a mám se ještě co učit, ale přijde mi to hodně povědomé snb a tak jsem zkusil přejet rail a skočit si na skoku hned po pár jízdách. Určitě doporučuju wake, je to super na kondičku a celkové protažení úplně celého těla.
Zkoušel jsem jet i na snowboardu, ten však klade menší odpor vodě a tak je složitější se udržet, takže do konstrukce dalšího promodelu od Mushow zakomponuju asi i něco z waku :-).
Děkuju středisku za umožnění této akce a jsem moc rád, že přijeli i ti kámoši, kteří to nemají zrovna nejblíž.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!