Winter X Games 2011

Jestli na světě existuje akce, o které by se dalo mluvit jako o “zimním adrenalinovém svátku”, pak asi nikoho nenapadne nic jiného než X Games. Ty se staly legendou už dávno a letos se v Aspenu konal už jejich patnáctý ročník.

V rámci zimních X Games se jede vždy několik disciplín - snowboarding a freeskiing slopestyle, big air a superpipe, snowmobiles (sněžné skútry), snowboardcross a skiercross. My se samozřejmě budeme věnovat freestyle snowboardingu.

X Games se už tradičně konají v americkém resortu Aspen ve státě Colorado, kde každý rok na kopci vyrostou hromady neuvěřitelných rozměrů a tvarů, a pod ním místo pro tisícovky diváků. Všechno je pojato jaksepatří americky ve velkém, takže nic co tu je, se nedá popsat slovem “malý”. Všechno je mega. Mega skoky, mega rampa, mega dav diváků nebo třeba tzv. “mega mo” - mega zpomalené záběry pomocí speciální videotechniky. Mega je každoročně i účast hvězd zářících na nebi extrémních sportů, a nejen těch. X Games se už staly jakýmsi “place to be” pro všechny, kdo mají co do činění s adrenalinem. Prostě když nepřijedete na X Games, tak jste tak trochu mimo. Akce má obrovskou sílu ve sledovanosti jak na místě, tak skrze kanál ESPN, který je v podstatě hlavním organizátorem, a na americkém kontinentu díky tomu může s klidem konkurovat americkému fotbalu nebo hokeji. Točí se tu hromady peněz a všechno podle toho vypadá. 

Osobně jsem se měl tu možnost loni na X Games podívat a moje dojmy jsou rozporuplné. Na jednu stranu chápu obrovský ekonomický potenciál této akce a její efekt pro progres sportu, ale na stranu druhou je mi mnohem příjemnější nasávat týden uvolněnou atmošku závodů typu Burton European Open, kde se hranice také posouvají a není například zapotřebí propagace US Navy jakožto jednoho z hlavních partnerů (to mně rozum fakt nebere). Ať tak či onak, nikdo nezapře fakt, že X Games jsou vedle Olympiády druhou nejsilnější akcí, co se týče možnosti "protlačení" snowboardingu a ostatních “X” sportů mezi širokou veřejnost. Ale tohle všechno by bylo na dlouhatánskou diskusi na téma “komerce vs. punk” a podobně. Takže vás už nebudu zatěžovat a pojďme se tedy mrknout co se během letošních 15. X Games událo. 

Street & Best Method

Nestává se každý rok, že by se organizátoři X Games rozhodli pro nějaký zásadně inovativní krok v programu. Letos ale přibyly hned dvě snowboardové kategorie, a to StreetBest Method. Celé X Games tak byly hodně zpestřeny, alespoň ze "snowboardového" pohledu. 

Dole pod koncem slopestylové tratě vyrostla “real street area”. Jak vidíte na fotkách, tak se nejednalo o něco, co byste mohli vidět na lecjaké jiné jibbové akci. V podstatě tu vyrostl takový kus ulice se zdí, dvěma schodišti a celkem čtyřmi překážkami. První bylo rovné zábradlí u schodiště se 17 schody začínající gap náskokem, další double kink zábradlí, taky s kovovými schody, cca 10 - flat - 10.V druhé polovině pak ještě tlustá dlouhá trubka a stejně dlouhý box, nebo spíše zídka.

Exkluzivně se jezdci mohli na překážky roztahovat pomocí gumy Banshee Bungee, o které jsme nedávno psali. Imitace streetu na X Games je v podstatě paradoxem, na který naráželi i někteří účastníci contestu. Třeba takový LFP (Louis-​Felix Paradis) z Quebecu byl z davu ječících Američanů hodně vyjukanej, aby ne, když street je především o pár buddies, kameramanovi a fotografovi na spotu. Nakonec si ale se setupem nejlépe poprali právě mladí Kanaďani Nic Sauve, Louis-​Felix ParadisSimon Chamberlain, kteří v tomto pořadí předčili i legendy street jibbingu Jeremyho JoneseJP Walkera.

X Games Snowboard Street - Nic Sauve

X Games Snowboard Street - Louis-​Felix Paradis

X Games Snowboard Street - Simon Chamberlain 

Druhou letošní novinkou se stala discplína “Best Method”, což bych osobně od Amíků moc nečekal, ale příjemně překvapili! V době mega rotací, mega doublů a triplů a mega varů na railech je občas potřeba zpomalit, vrátit se v čase lehce nazpět a nostalgicky zavzpomínat na doby, kdy “nejlepší metoda byla pořádně protáhnout methoda”, na což přišli i organizátoři X Games. I když pravda, kicker na kterém se tahle disciplína odjela a methody na něm protažené byly také mega. V 10minutovém jamu soudcovali sami diváci svými hlasivkami. 57% z nich se líbil nejvíce method Scottyho Laga, který si tak vynahradil svůj nepostup z kvalifikace slopestylu a především zlepšil náladu po tom, co málem v X Games nemohl nastoupit. Při natáčení si totiž Scotty 11. ledna ošklivě zlomil čelist a má jí momentálně doslova “zdrátovanou”, takže se mu dost blbě mluví. Na druhé místo domethodil starý známý Ross Powers (14%) a pro bronz si doletěl Chas Guldemond (11%), který se snažil nějaká ta procenta získat i tím, že se v methodu prolétl nahoře bez.

Big Air

Torstein, Halldor, Chas... Anebo nováček na X Games Sebastien Toutant aka Seb Toots? Před big airem se v zákulisí šuškalo kdo by letos z týhle party mohl vystoupit z řady a získat pro sebe zlato v big airu. Všichni ale byli hlavně v očekávání kolik double corků bude k vidění a především... pokusí se Torstein Horgmo o triple?

Do finále se po dvou eliminačních heatech dostala tahle vypečená pětka: Sebastien Toutant, Torstein Horgmo, Sage Kotsenburg, Scotty Lago a Mark McMorris. V jam session se všichni několikrát vystřídali a dva nejlépe hodnocené triky rozhodčí započítali do celkového výsledku. Nejméně se dařilo Scottymu Lagovi (59 bodů, 5.místo), Mark McMorris bral bramboru (73 bodů), Sage Kotsenburg ustál čistě cab double cork 1260, což mu pomohlo k bronzu (77 bodů). 

Kanaďan Sebastien Toutant, největší objev poslední doby, do posledního kola vedl i díky nádherné backside 1260. Pak se ale rozjel na mega kicker s 26metrovou plošinou (gapem) Torstein Horgmo a poprvé v historii a podruhé ve své kariéře odjel Triple Cork. Internet je plný diskusí o to, jestli nešlo o Bs 180 Triple Backflip atd., ale myslim, že je to vážně jedno. Torstein prostě odjel triple! I když s menším zaváháním na dopadu, i tak mu to stačilo k vítězství, přestože jen o bod před Tootsem. X Games znovu přepisují dějiny, skoro stejně tak jako čeští hokejisté v Naganu...

X Games Snowboard Big Air - Torstein Horgmo

X Games Snowboard Big Air - Sebastien Toutant

X Games Snowboard Big Air - Sage Kotsenburg

Slopestyle

Na kopci Buttermilk nad Aspenem vyrostla opět slopestylová trať nevídaných rozměrů. Course začínal railovou částí, kdy byly na výběr tři překážky - double kink box, straight box a straight rail. Většina kluků dávalo double kink box a holky straight box. Následovala dlouhá tlustá trubka (nebo bonkovací koule či straight box), pak rainbow, kicker s “vystřelovacím” boxem a tří nadherný kickery za sebou. Mimochodem, každá platforma měla svoje vlastní jméno, trojka booterů byl tzv. Financial District, přičemž jednotlivé skoky nesly názvy “The Deposit” (18 metrů table), “Down Payment” (20m) a “Money Booter” (22m). Jojo, dolary v Aspenu šustí kam oko dohlédne.

Pojďme nejdříve mrknout na něžné pohlaví, jestli se to tak vůbec v souvislosti s železnýma tyčema a ledovýma hromadama dá pojmenovat. Hned na úvod bohužel musim zmínit neštastnou událost, která se přihodila naší Šárce Pančochové při tréninku v u-​rampě. Potom, co se Sharka zotavila z dlouhodobého zranění kolene a dvěma druhými místy na prestižních závodech (O’Neill Evolution Slopestyle v Davosu a FIS Mistrovství světa Slopestyle ve španělské La Molině) vyšplhala zpátky na scénu, se k ní štěstí opět obrátilo zády. Šárka nehezky zavadila při dopadu o koping rampy, následoval neřízený a hodně nehezky vypadající pád, který skončil zlomeninou klíční kosti a otřesem mozku. Podrobnosti přineseme v chystaném interview. Každopádně je jasné proč Šárka do slopestylu nenastoupila. Jak velká škoda to je po tom, co loni na X Games taky nemohla startovat kvůli zranění, asi netřeba řešit. Hlavní je, že Šárka bude brzy OK!

Absence Šárky znamenala volné pole působnosti pro Finku Enni Rukajärvi, momentálně asi neporazitelnou slečnu v této discplíně. Enni sbírá jeden úspěch za druhým a X Games byly pro ní jen další z řady eventů, odkud si veze zlato a pytel peněz k tomu. Ani druhá Jenny Jones, ani třetí Jamie Anderson, ani čtvrtá Kjersti Buaas nebo pátá Sina Candrian jí v tom nezastavily. Její jízda prostě neměla konkurenci: 50/​50 180 out, ještě jednou 50/​50, backside 360, frontside 360, backside 540 a cab 720, to vše za 92.66 bodu ze 100 možných.

X Games Snowboard Slopestyle Women - Enni Rukajärvi

Závod mužů sliboval další neuvěřitelnej var. Překvapením bylo, že se na start postavil po dlouhé době i mr. Shaun White a během tréninku se naučil double cork, který předtím na skoku vůbec neuměl, protože se léta soustředil na u-​rampu. Shaun si prostě zkusil po dlouhé době i slopestyle, ale na postup do finále to nestačilo. Všechno se schylovalo k souboji pánů Helgasona (8. v kvali), Willetta (7.) Flanagana (6.), Banga (5.), Guldemonda (4.), McMorrise (3.), Horgma (2.) a především Sebastiena Toutanta, který vyhrál kvalifikaci s neuvěřitelným skóre 97 bodů (!!!). Kromě Shauna nepostoupily ani takové hvězdy jako Peetu Piiroinen, Marko Grilc nebo Stale Sandbech.

“Neměl jsem žádná očekávání. Prostě jsem sem přijel, abych se bavil a byl společně se všemi svými kamarády na mých prvních X Games,” řekl 18letý rodák z Montrealu Sebastien Toutant, který letos zabíjí všechno na co šáhne. “Jen to, že jsem byl pozvanej, byl úlet. Po druhym místě v big airu jsem si řikal, že bych mohl i ve slopestylu zajet dobře. Udělal jsem pro to všechno a sen se stal skutečností...”

Přesně tak, Seb Toots “exekuoval” na slopestyle trati tyto “tríčky”: Cab 270 to fs boardslide na double kink boxu, Fs 270 to sw fs boardslide na tlustý trubce, Frontboard 270 out na rainbow, 50/​50 Bs Rodeo out na cannon boxu, Cab 1260 Double Cork, Fs 1080 Double Cork a Bs 1080 Double Cork. “And this is where the double cork party begins...,” jak přesně popsali Tootsovu jízdu před začátkem kicker lajny komentátoři... Co k tomu dodat.

Na druhém místě skončil Sebastienův nejlepší kámoš a další vycházející (co vycházející, už dávno svítící) kanadská hvězda Mark McMorris, kterému se nakonec na posledním “Money Booteru” nepodařilo vrátit Backside Double Cork 1260, ale "jen" 1080, a tak ho od zlata dělily tři body. Bronz bral Tyler Flanagan, čtvrtý Chas Guldemond a až pak Evropani - pátý Mikkel Bang, šestý Torstein Horgmo, sedmý Halldor Helgason a nakonec osmý další Američan Eric Willet.

X Games Snowboard Slopestyle Men - Sebastien Toutant (Quali run)

X Games Snowboard Slopestyle Men - Mark McMorris

X Games Snowboard Slopestyle Men - Tyler Flanagan

Superpipe

Každou snowboardovou akci uzavírá tradičně u-​rampa a nejinak tomu je na X Games. Nevím kdy přízvisko “super” nahradí ono v Americe oblíbené “mega”, nicméně zatím je řeč o superpipe (megapipe možná příští rok) a ta v Aspenu měla parametry 180 metrů na délku, 6.7 metru na výšku a 23 metrů na šířku. Kvalifikace se jela za světla, finále pak jako večerní mega show. Letos X Games kromě jiných rekordů trhly i ten v návštěvnosti za jeden den, na finále rampy bylo přítomno 41.800 diváků (!) a dohromady se za čtyři dny v Aspenu otočilo 114.200 lidí!!! Ještě že to je jedno z mála zimních středisek, kde je regulérní letiště...

V ženském závodu je už tradicí, že když dorazí Kelly Clark, tak nikdo jiný nemá šanci. Stejně tak tomu bylo letos, kdy ovšem Kelly ustála jako první žena v historii otočku o 1080°. Normálně bych slovo “otočka” nepoužil, ale v případě Kelly Clark mi to přijde vhodné. Osobně jsem radikálním příznivcem stylu a preferoval bych krásně protaženou 720 než žížaloidní desítku, ale proti gustu žádný dišputát. Američani jsou vysazený na rekordy a tenhle kousek byl mega. Kromě toho je Kelly Clark v rampě opravdu nejlepší. Na druhém místě skončila Kaitlyn Farrington a na třetím Elena Hight.

X Games Snowboard Superpipe Women - Kelly Clark

Úplným vyvrcholením bylo finále rampy mužů, ve kterém americký národ neočekával nic jiného než opětovný vzestup svého zlatého ryšavého kluka Shauna Whitea, jednoho z nejlépe placených sportovců planety. Ten si na letošní X Games připravil epesní outfit kombinující elastickou tkaninu a pravou kůži, to vše, v kontrastu se svým jménem, symbolicky v černém. 

Ať už ale měl Shaun na sobě cokoliv, ať už je nebo není mezi snowboardovou komunitou oblíben, ať už se vám jeho chování nebo styl ježdění líbí nebo ne... na X Games to zase zabil! Nebylo ale zdaleka jisté, že “Flying Tomato” zařízne do pažby v kolonce X Games Superpipe už počtvrté v řadě za sebou. Scotty Lago totiž až do posledního kola vedl a Shaun musel vzepnout všechny síly až se mu bandána na obličeji promočila durch. Jízdou skládající se z monstrózního backside airu, front double corku 1080, cab double corku 1080, frontside 540 stalefish, double mctwistu 1260 a alley-​oop backside rodea si vítězství nakonec vybojoval v hodnotě 97.33 bodu. Scotty skončil druhý s 92 body a třetí pak dopadl Louie Vito.

X Games Snowboard Superpipe Men - Shaun White

X Games Snowboard Superpipe Men - Scotty Lago

X Games Snowboard Superpipe Men - Louie Vito

Letošní X Games byly opět mega akcí s mega prize money, mega mediálním pokrytím, mega hvězdami a mega výkony a to všechno rozhodně přispívá k celkovému mega progresu snowboardingu. Nejvíc mega dobrý mi ale v závěru přijde, že osobně přijel a diváky do mikrofonu pozdravil Mr. Kevin Pearce. Člověk, o kterém se před rokem nevědělo, jestli se po těžkém úrazu hlavy vůbec probudí z umělého spánku, natožpak jestli bude chodit nebo mluvit. A to je nejdůležitější.

X Games - Kevin Pearce

Veškeré info, videa, fotky atd. najdete na ofiko webu X Games. A pozor, už v březnu poputuje tahle mega akce podruhé na evropský kontinent, do francouzského Tignes. Takže se my Evropani máme na co těšit.

Foto: Christian Pondella, Matt Morning, Tomas Zuccareno, Peter Morning, Eric Bakke (ESPN Images), Zach Hooper (Nike 6.0)

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!