World Rookie Fest Livigno 2011

Po Burton European Open se juniorský snowboarding již tradičně přesunul do italského Livigna, kde začala prestižní série závodů World Rookie Fest, jenž má jednu ze svých zastávek v březnu i u nás ve Špindlerově Mlýně. Jak si vedla početná česká parta se dozvíte v reportu od Přemka Vidy.

Díky dobré spolupráci juniorské reprezentace, AČSSportovní akademie Špindlerův Mlýn se letos na startu World Rookie Festu v italském Livignu objevilo celkem deset českých jezdců, kteří pokryli všechny závodní kategorie. Tradičně se čekaly výsledky v dětských a ženských kategoriích, kde v minulosti vozila medaile především Dianka Augustinová Martin Mikyska, a byli jsme zvědaví jak a kdo jejich místo zastoupí. Nebudu ale předbíhat, vezmeme to pěkně popořádku od kvalifikace.

FOTOGALERIE OD PŘEMKA VIDY

Po nedělním tréninkovém warm-​upu se do pondělní kvalifikace přihlásilo 55 juniorů, 12 juniorek, 24 kluků a 6 holek z více něž dvanácti zemí. Nejpočetnější výprava byla opět z Norska, kde se snowboarding i díky lobby Terjeho Haakonsena stal národním sportem. Mladí Norové, pokud se dobře pamatuju, získali šestkrát po sobě trofej pro nejlepší tým World Rookie Festu a řada z nich se prosadila do světového snowboardingu. Za všechny můžem jmenovat např. Gjerdmunda Braatena, nebo Stale Sandbecha a pochopitelně Torsteina Horgma. Mezi juniory jich ze šestnácti postupujících bylo hned šest a to někteří v kolonce sponzor nemají kromě mámy s tátou napsáno nic. To se ale nedá říct o našich borcích. Michal Biša zvolil střední lajnu skoků, která zahrnovala rail a čtyři skoky. Michal zajel jízdu, kde poskládal fs a bs 360 a přidal nějakou tu pětku, ale jeho jízda by pravděpodobně nestačila na postup ani v nabité dětské kategorii a obsadil tak 31.místo. Martin Mikyska se po zranění v Laaxu pral hlavně sám se sebou a jeho jízda na XL lajně, kde byly tři skoky, rail a a jibbovací překážka ve tvaru roury, kombinovala 50-​50 grind, BS 720, grind na rouře BS 180 out, CAB 540 a FS 720. Martin nedal ani jednu jízdu podle svých představ a místo FS7 dotočil pouze kratší FS5s tailem. Nakonec zůstal před branami finále na nevděčném 17.místě.

Příjemným překvapením byl výkon Dušana Kříže, který zajel krásnou a čistou první jízdu, kde poslal SS BS 540 na prvním největším skoku, Frontflip z roury, BS 360 a FS 720 na posledním skoku. Suma sumárum Dušan postupoval z 10.místa :-) Ve finále ale bohužel svůj výkon nezopakoval, neodjel ani jednu ze tří jízd čistě a skončil na 14.místě.

Jak už bývá zvykem na podobných akcích finálové jízdy byly oproti kvalifikačním přeci jenom rozdílné. K vidění byly triky jako BS 1260, CAB 1260, doublecorky a doublerodea. Jak už jsem předeslal, není náhoda, že první čtyři místa brali Norové. První byl Emil Andre Ulsletten, druhý Peder Midttomme, třeti Havard Bergheim a na čtvrtém místě skončil Ole Christian Hagen.

V dětské kategorii jsme měli na startu hned pět borců - OndruDana Porkerty, Kubu Krále, Tomáše CísařeMikiho Pajera. Podle očekávání se prosadil Ondra Porkert, který jako jeden z mála dětí odjel svoje jízdy na XL lajně, kde začal noseslidem, na prvním skoku pokračoval FS 360, FS boardslidem na rouře, BS 360 a FS 540 na posledním skoku. Ondrovi tahle jízda zajistila pohodlně postup mezi osm finalistů.

Kuba Král začínal jízdu 50-​50 grindem, SS BS 180 na prvním, BS 360, rovným airem na třetím a FS 540 na závěr, ale jeho jízda stejně jako Danovi, který neustával CAB 540 na třetím skoku, na finále nestačila. Kuba skončil jedenactý, Dan třináctý a Miky Pajer za jízdu rovňáků a BS 360 bral 16.místo. Tomáše Císaře za shredovou jízdu na nejmenších skocích rozhodčí umístili na 18. pozici.

Nemá cenu se pozastavovat nad tím, že úrovneň v jednotlivých kategoriích jde neustále mílovými kroky dopředu, a tak mě ani nepřekvapilo, že i když Ondra ve finále byť na menší lajně skoků odjel čistě svojí vyšperkovanou jízdu na SS BS 360, CAB 540, BS 720 a FS 720, za kterou by loni bral s přehledem medaili, obsadil letos až 5.místo. Vítězem se stal Seamus O´Connor, který pochází z Irska, ale domovským resortem je mu americké Park City. 

Jeho run začal boardslidem na railu, FS 720 tail na prvním, CAB 540 na druhém, obří backflip na třetím a BS 900 na posledním a to vše prosím pěkně ve třinácti letech. Druhý byl Švýcar Lucien Koch a třetí Mons Roisland z Norska.

Mezi juniorkami se snažila prosadit Diana Augustinová, které si povedlo i přes nevydařenou kvalifikaci proklouznout mezi osm finalistek. Didi skákala na střední lajně skoků především rovňáky, ale za to čistě a obsadila nakonec páté místo. Bohužel to byly na nějakou chvíli její poslední závody. Dianka se zranila při photoshootingu v Penkenu, kam odjela po závodě, a momentálně je po operaci klíční kosti. Držíme palce ať vše dobře dopadne a uvidíme se ještě letos na kopci.

FOTOGALERIE OD PŘEMKA VIDY

Nejlepší na konec:-). Po vítězství v kvalifikaci jsem s napětím očekávali zda sběratelka druhých míst Kačka Vojáčková přepere nervozitu, ustojí backflip, přidá trojku a s rukama nad hlavou dojede vítězně do cíle. První úkol se nepovedl, backflipa ustála, trojku bohužel nedala, ale i tak z toho stříbrná medaile nakonec opět byla a my jsme rádi, že jsme se domů nevraceli s prázdnou.

VIDEO NA FREECASTER.COM:

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!