World Snowboard Junior Championship 2017 - Špindlerův Mlýn

V redakci nám přistál report z právě zkončeného Mistrovství světa juniorů ve freestyle snowboardingu. Report je doplněn i o mega galerii od Přemka Vidy, která vás provede celým mistrovstvím.

FIS Mistrovství světa juniorů ve freestyle snowboardingu zažilo finálové jízdy mužů i žen v disciplínách slopestyle a big air. Bohužel nikdo z našich jezdců se neprobojoval z kvalifikace do semifinále a tak si diváci ve skiareálu Svatý Petr nebo u obrazovek ČT4 Sport mohli vychutnat dravé jízdy nastupující snowboardové generace z USA, Japonska či Nového Zélandu a Austrálie. 

V pátek se jelo semifinále a finále v disciplíně slopestyle, kde si mezi kluky nejlépe vedl Američan Chris Corning, který se tak stal juniorským mistrem světa a o týden dříve zde vyhrál také závod profesionálů Audi Snowjam 2017. Chris jel navíc s nalomenou kůstkou v kotníku a pro svou jízdu si vybral triky, kde nemusí dopadat tolik na zraněnou nohu. O to víc je jeho vítězství v obou závodech fenomenální. 

Mezi děvčaty kralovala v obou disciplínách Australanka Tess Coady, která ve Špindlerově Mlýně nenašla mezi juniory přemožitelku. Nejdříve skončila o týden dříve šestá v závodě profesionálů Audi Snowjam 2017, v pátek pak vyhrála na MS juniorů v disciplíně slopestyle a v sobotu také disciplínu big air. „Vůbec jsem takový úspěch nečekala, dvě zlaté medaile za sebou, jsem moc šťastná. V poslední jízdě jsem chtěla ještě předvést lepší skok, ale málo jsem se odrazila. Moc se těším na další rok“ řekla po závodě Tess Coady. 

Mezi muži předváděli nejlepší skoky japonští letci, kteří se předháněli v náročnosti triků a přítomní diváci je dokázali patřičně ocenit. Nejlépe si vedl Yuri Okubo, který se stal juniorským mistrem světa v big airu. „Jsem moc šťastný a spokojený se všema jízdama, které jsem zde zajel. Chtěl bych také poděkovat celému našemu teamu za skvělou podporu a přípravu. Moc se těším na další sezonu“, řekl po závodě vítěz Yuri Okubo.

Nejlepší jízdu z našich jezdců předvedl Ladislav Hrstka ve slopestyle, ale bohužel skončil v kvalifikaci těsně pod postupovou příčkou. 

„Naši junioři zajeli maximum, snažili se předvést nejlepší jízdy, bohužel konkurence je v dnešní době ohromná a v naší zemi je přístup ke snowboardingu nulový, kromě podpory svazu lyžařů, která je pro nás důležitá. Přestože jsme v posledním desetiletí získali medaile na olympiádě, křišťálové glóby z mistrovství světa a spoustu dalších velkých úspěchů, tak slíbené peníze na tréninkové centrum pro mládež nedorazily a nemáme za co s mládeží pracovat. Což je v tuto chvíli zásadní, protože věková hranice na světových pohárech se opět snížila, viděli jsme to například na Audi Snowjamu, který vyhrál sedmnáctiletý kluk. Potřebujeme systém fungování s mládeží od 12ti let a ne začínat v 15ti, kdy ve světě jsou již v tomto věku hotový jezdci“ řekl po mistrovství Martin Černík, hlavní trenér české snowboardové reprezentace. 

Slova doplnil další trenér naší reprezentace Přemysl Vida: „Nemáme teď silnou generaci, která by byla tak úspěšná jako v minulosti, kdy jsme vozili medaile z juniorských závodů. Děti, se kterými jsme začínali před deseti lety, dnes už všechny jezdí v dospělé kategorii. Naši jezdci se na MSJ snažili, ale momentálně nemáme takovou sílu, jakou jsme mívali dříve. Je to vidět na světových šampionátech, kde se junioři nedokážou probojovat do semifinále. Je třeba podchytit tu mladou generaci a začít s ní zase intenzivně pracovat. Pokud se na to podíváme dnes, tak juniorský věk je ve freestylu posunutý na hranici 18ti let, což v ostatních snowboardových disciplínách je až 21 let. Takže začátek vrcholového freestyle snowboardingu je posunutý na daleko dříve, ve 14ti či 15ti letech jsou ty kluci schopni jezdit světový pohár a předvádět velké rotace a triky." 

"Všechno to vyplývá z toho, jak se ostatní země posunuly, co se týká tréninku. Nám by obrovsky pomohlo, kdyby se u nás podařilo vybudovat tréninkové centrum, které jsme byli vyzkoušet například v Japonsku, nebo které nyní postavili také na Slovensku. Je to vidět i na ježdění slovenských jezdců, konkrétně pak Sama Jaroše, který je schopen jezdit semifinále jak v big airu tak ve slopestyle a dostat se zde i do finále. Dnes jsou trochu dál, ale věřím, že se nám podaří vybudovat podobné centrum i u nás, abychom tu další generaci měli opět na vrcholu a děti u nás měly kde jezdit a trénovat, protože trávit sezonu v Alpách či Americe, je strašně ekonomicky náročné. Vybudovat centrum u nás doma je jeden z úkolu, na kterém v rámci Czechsnowboardingu s Martinem pracujeme a věřím, že díky takovýmto projektům se nám podaří přilákat děti ke snowboardu či sportu obecně."

SLOPESTYLE
Muži
1. CORNING Chris USA
2. HENKES Judd USA
3. COLLINS Tiarn NZL
4. MIYAZAWA Yutaro JPN

Ženy
1. COADY Tess AUS
2. IWABUCHI Reira JPN
3. PIKKUJAMSA Elli FIN
4. PARKKISENNIEMI Emmi FIN

BIG AIR
Muži
1 .OKUBO Yuri JPN
2. MIYAZAWA Yutaro JPN
3. VALAX Enzo FRA
4. COLLINS Tiarn NZL 

Ženy
1. COADY Tess AUS
2. IWABUCHI Reira JPN
3. PIKKUJAMSA Elli FIN
4. YANEZ Antonia CHI

Zdroj: Tisková zpráva

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!