Dušan Kříž o svém partu v NEVER TOO LATE MOVIE

Dušan Kříž patří posledních pár sezón bez debaty k nejlepším českým riderům. V jeho trikovém repertoáru najdete několik doublů, hromadu kreativních grabů, ale i street a backcountry skills. Loňskou sezónu se Dušan věnoval natáčení do svého partu v NEVER TOO LATE MOVIE, se kterým jsme nyní na tour po celé České republice a Slovensku. Dejte si rozhovor, mrkněte na termíny premiér a na jednu z nich určitě doražte!

Čau Dušane! Jak sis užil premiéru NEVER TOO LATE Movie v Praze?
Čau Lohy! Tsi kráááso no... Já moc ani nevím, že jsem tam byl hahahaa. Né, super! Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem viděl těch 1200 lidí, co se přišlo podívat na tu naší celoroční práci. To bylo krásné poděkování za tu dřinu. Přece jen to děláme pro vás pro lidi a tohle je prostě nepopsatelný pocit vidět ten full house!!

Jak to vidíš s dalšíma stops celé tour? Kam se ještě chystáš?
No musím se přiznat, že nedám všechny zastávky. Je to časově i finančně dost náročný haha :D Ale určitě chci dát zastávky na domácí půdě na Moravě - Olomouc a Brno. No a potom se určitě pojedu podívat do našeho českýho Quebecu, kterým je Liberec! To bude hodně velký!!

Ve filmu máš last part, což je zlatý hřeb každého snowboardového videa. Kdy jsi zjistil, že to tak bude?
No po pravdě někdy třeba v půlce zimy, kdy jsem měl už dost záběrů, ale vůbec jsem tomu nedával váhu. Snažil jsem se furt točit na max. dál a z každýho spotu jsem se snažil vymáčknout nejvíc jsem mohl. Každopádně na premiéře v Praze, když jsem viděl celý film poprvé, tak jsem si teprve uvědomil, jak moc jsem za to vděčnej a co to pro mne znamená. Protože každej part je absolutní strop!!

Z tvého partu je vidět, že jsi natáčení během loňské sezóny dal hodně. Máš představu, kolik dní jsi strávil stavěním spotů a před kamerou?
Ufff... no to je těžký spočítat. Vím, že za 4 měsíce sezóny jsem byl 2 a půl týdne v parku a zbytek ve streetu a terénu... Já bych řekl, že třeba 50-​60 dní, když budu počítat i hledání spotů, ale je to po pravdě odhad. Nepočítal jsem to.

Jaký spot byl pro tebe nejtěžší?
Tohle je otázka na celý rozhovor, haha. Měl jsem tam spoustu spotů, ke kterým jsem měl až osobní dlouholetý vztah. Viz. Bílej most ve Špindlu, balkón na Bedřichově, taky ve Špindlu. To jsou spoty, které jsem viděl už když mi bylo 13 a říkal jsem si, jak šílený by bylo to dát. Každopádně tohle jsou srdcovky. Nejtěžší spoty byly určitě ty, kde jsem odešel jako poraženej. Př. BC skok v St. Antonu, kde jsme po cca. 10 pokusech odcházeli roztrhaní na hadry (vznikla tam sekačka FS 900). Potom bych řekl Kuks a FS 540. Po tomhle spotu se mi ozvalo staré zranění kolene a nemohl jsem 3 dny chodit. A potom hodně psychická záležitost a to přeskok garáží, kde to byla čistá loterie s rychlostí.

Spot je jedna strana věci… Ale jaký trik byl nejtěžší odjet?
Asi zase ten Kuks. To bylo co neodjetý pokus to bolest. Protože to byl dopad z kuliček ledu a ani vločka sněhu.

Co šlo naopak jednodušeji, než jsi čekal a než to třeba vypadá ve filmu?
Ve finále všechny všechny doubly, hehe. Ty jsem vrátil do 2-​3 pokusů a některé jsem dal poprvé v životě. Tak na to jsem hodně čuměl. 

Kde tě natáčení bavilo nejvíc a proč?
St. Anton!! Procestoval jsem už pár druhů hor, ale takhle krásné hory jsem snad ještě nikde neviděl. Nekonečný playground všude kam se podíváš. Tohle místo je ten place to be! Ostatně důkazem je i to, že tam byly asi další 3 produkce, když jsme tam byli my. Koneckonců jsem tam osobně potkal i Travise Rice, když jsem přejížděl na spot, hehe.

Nechceme moc odhalovat, protože premiérová tour pořád jede, ale trochu prozradit můžeme. Jaký trik ti udělal největší radost?
FS dub 1260 a Ender. Na ten se přijďte podívat!!!

Spoustu lidí překvapil tvůj cruise přes známý špindlerovský bílý most. Jak tě tohle napadlo a jak to vlastně proběhlo?
Jak jsem už říkal, tohle je srdcovka. Jezdím do Špindlu od mých asi 9 let a jako malej kluk jsem se díval po Špindlu a představoval jsem si různé ridery, jak jezdí tyhle spoty a Bílý most k nim patřil jako první. Vždycky jsem si říkal, jak šílený by to bylo, ale tehdá neexistoval ani winch, atd.. takže jsem si myslel, že to je úplně unreal, ale bavilo mě si furt pohrávat s touto myšlenkou v hlavě. Nic méně, byl rok 2017, my měli winch a bylo na čase z myšlenky udělat realitu. Sami kluci docela čuměli, když jsem jim to řekl, haha, ale po pravdě, je to 40cm široké, takže je to, jak velká duhová bedna ve snowparku. Jediné co, že to má takové 3 plošinky do pyramidy, takže vlastně jedeš po hraně té pyramidy a má to tendenci sjížděť na obě strany. Další problém u tohohle spotu byl rozjezd. Ten jsme narvali za provozu přes největší křižovatku směrem od pošty k mostu. To bylo docela vtipný, haha. 

Během natáčení vznikla taky hromada fotek od různých fotografů. Která fotka je tvoje nejoblíbenější a proč? (Fotka je přímo pod Dušanovou odpovědí – pozn. red.)
Tohle je strašně těžký. Všechny fotky jsou absolutně jinde! Kluci mají všichni svoje rukopisy a to mě na tom nejvíc baví - že každá fotka má svůj charakter a emoce. Nic méně mě osobně moc baví FS 900 singl fotka od Michala Prouzy. Líbí se mi, jak po jezdecké stránce, tak hlavně fotografova práce. Tohle je pro mě snowboardová fotka!

Jak se na natáčení koukáš zpětně? Inspirovalo tě to jít touhle cestou i do budoucna?
Byla to moje první sezóna, kdy jsem nedělal nic jiného, než natáčení a po pravdě jsem se v tom našel i jako lidská bytost. Najednou jsem se vymotal z toho závodního kolotoče, kde člověk trénuje ty svoje 2-​3 jízdy a ty jede celou sezónu dokola. Najednou jsem přemýšlel nad ježděním jako nad prázdným malířským plátnem a já jsem ten malíř, kterej to maluje a to mě neskutečně bavilo. Já jsem si našel spot, já jsem si vymyslet trik, kterej by tomu spotu slušel a vůbec jsem nevěděl, jestli to vyjde nebo ne. Byl jsem soupeřem sám sobě a všechno bylo v mé režii a schopnostech. Našel jsem úplně jiný rozměr přemýšlení a motivace při snowboardingu. Pochopil jsem tu frázi, že všechno je možné, když se chce. Je to jen otázka času, kdy člověk potřebuje pochopit všechny aspekty kolem toho triku/​spotu/​situace a pak to přijde a ty odcházíš s tím, že by tě před týdnem ani nenapadlo nad tímhle trikem uvažovat. Tohle je ten pocit, kdy ty porazíš sám sebe a to je asi to co mne na tom nejvíc baví. Furt to posouvat a nebát se snít! Stalo se to mou drogou a vy se máte určitě do budoucna na co těšit!

Zaslechli jsme, že chystáš vlastní projekt. O co jde?
Tichá pošta jede rychle, hahaha. Jojo chystám svůj vlastní projekt, který by měl být na půl cestopisný a měl by mít i takovou celkově hlubší myšlenku. Chtěl bych se podívat na místa, kde moc lidí ani netuší, že jsou hory, sníh a životy místního obyvatelstva jsou tam o dost tvrdší, než u nás. Zatím je to v všechno v plenkách, ale celý projekt by měl být odvysílaný na Nova sport 1, 2 a Nova Action. Takže v zimě laďte tyhle stanice a dozvíte se víc ;-). Budu vám posílat Snow greetings. 

Jaké máš plány na tuhle sezónu? Kde budeš jezdit a čemu se budeš věnovat?
Tuhle sezónu se chci naplno věnovat zmiňovanému projektu Snow greetings a plánuju strávit celou sezonu v Laaxu. Chtěl bych se víc vyjezdit v prašanu. Začal jsem spolupráci s brutálně šikovným kameramanem Kubou Myškou (také bude točit ten můj projekt) a chtěl bych s ním vymyslet i menší edity z Laaxu z prašanu a co podmínky nabídnou. Nápadů na projekty a edity mám spoustu, tak je čas to začít realizovat!

Děkujem za rozhovor yo! See ya na kopci!
Já děkuju ještě víc a doufám, že se uvidíme někde na kopci!!

NEVER TOO LATE MOVIE trailer:

Termíny NEVER TOO LATE MOVIE premiere tour:
Hradec Králové - 11.11.2017 - Událost na Facebooku
Olomouc - 15.11.2017 - Událost na Facebooku
Brno - 16.11.2017 - Událost na Facebooku
Karlovy Vary - 18.11.2017 - Událost na Facebooku
Bratislava - 23.11.2017 - Událost na Facebooku
Liberec - 25.11.2017 - Událost na Facebooku

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!