Honza "Kaňůs" Kaňůrek - Big Interview

Honza Kaňůrek alias Kaňůs je takovou dalo by se říct extraordinerní persónou česko-slovenské scény extrémních sportů. Fotograf, sportovec, kameraman, producent, herec, snowboardista, wakeboardista, parkourista, organizátor kempů, trenér... A právě tenhle muž mnoha tváří a povolání zasedl za pomyslný FRedakční majk. Interview s Kaňůsem právě teď a tady!

Kaňůs kde a kdy my jsme se vlastně poprvý potkali, pamatuješ si to? Já totiž asi ne čoveče, sorry...
Myslím, že to bylo tak cca 6 let zpět v Rejdicích na závodech 4x4. Byl jsem tam se vsetínskou bandou (Kupča, Vyroubal, Mára a můj bratr tušim), tehdy známí jako Foshna.cz.

Ještě než se vrhneme na ty nudnosti jako tvůj život atd., tak by mě zajímala jedna věc a to je tvůj humor, na kterým si v podstatě stavíš všechny svoje projekty. Ty si jedeš takový humor co třeba já mám moc rád, ale často s tím člověk může narazit. Kde jsi k němu přišel? To se podle mě jen tak nenaučíš... A nepotýkáš se někdy s nepochopením?
He, he... Znám se s lidmi, kteří mají daleko složitější humor a hrozně mě baví. Já se právě snažím, aby ten humor pochopili i ostatní a když je to něco složitějšího, tak je v tom většinou i nějaké skryté sdělení, které někteří pochopí, někteří nepochopí vůbec, no a někteří pochopí třeba až za pár let. He, he... Jo a naučil mě to asi sám život, nebýt vážný je někdy fajn, zkuste si to ;-D

Ok, tak začnem jako skoro všechny rozhovory. Pověz nejdřív odkud jsi, kolik ti je let, tvoje míry, IQ, jaký máš školy... To by na začátek asi stačilo.
Pocházím z hodně pohodové dědiny Velká nad Veličkou, která se ukrývá na jihu Moravy a momentálně se nejčastěji vyskytuji ve Vsetíně, ale spíše by se dalo říct, že po celém světě. Věk neřeknu, jsem už moc starý, IQ už vůbec, to byste mi záviděli, tak snad jen tu školu, která vás asi pobaví i příjemně překvapí. Vyučil jsem se uměleckým kovářem, což je pořádně tvrdé řemeslo, raději si to vygooglujte ;-D

Co teď děláš a kde zrovna jsi?
Teď jsem právě v Dubaji a dávám si jeden luxusní drink ve stříbrné vaně plné překrásných nahých holek, které mě navíc do toho brutálně vzrušivě masírují, že jim dám asi brzo facku! Nee sranda, právě jsem na pár dní ve Vsetíně a zrovna si začínám balit kufry do Laaxu.

Fejsbuk mi prozradil, že jsi strávil Silvestra v Londýně. Cos tam dělal prosimtě?
Stavil jsem se za mojí holkou, ať nejsme na svátky osamoceni jako nějací trosečníci. Mohl jsem tam dokonce i zůstat, ale když jsem zjistili, že Londýn už je spíše Indie a skoro nikdo tam nemluví anglicky, vzali jsme oba dva nohy na ramena a zkusíme to jinde. He, he...

Jsi narcista?
Nejsem, ale někdy je to bohužel z reklamních důvodů třeba :-D

Jsi na děvčata nebo na chlapce? Máš přítelkyni či přítele?Jsem na Zabil holky, ale jednu dokonalou už mám, takže teď stagnuji a užívám si to :-)

Jak začal tvůj kladný vztah ke sportům, co jsi dělal v útlém mládí za sporty?
Začalo to asi v druhé třídě, nejprve atletika a pak se na to nakupil fotbal, volejbal plus další menší sporty, jo a všude jsem jezdil na skejtu, ale to jsem ještě nevěděl, že se na tom dají dělat i triky a stejně jsem byl postrach dědiny... Dodnes se tomu směji, stačilo někde projet, dropnout pěticentimetrový obrubník a hned jsem si připadal jak nějaký vyvrhell :-D

Kdy přišla doba těch extrémnějších? Co bylo první? Skateboarding?
Bavily mě salta, žíněnky, trampolína, vždycky jsem chtěl chodit do gymnastiky, ale ta u nás byla jen pro holky, tak bych se musel stát taky holkou a to se mi zrovna moc nechtělo. He, he... Takže nakonec byl první ten skateboarding a pak pomaličku snowboarding a jelikož jsem si triky musel vymýšlet a nikde jsem se na ně nemohl podívat, tak možná už i odhadnete můj věk :-D

Kdy a jak jsi začal snowboardovat?
Tak díky téhle otázce jsem se mrkl do archivu a mám to dokonce i natočené :-D Málem jsem umřel smíchy... První dochované záběry jsou z roku 2003 z Jeseníku a Sachovy studánky. Dělám tam například frontroll na asi půlmetrovém skočíčku atd. No budu to muset asi nějak dostat i na YouTube. He, he...

Předpokládám, že pak někdy začala tvoje kariéra závodníka. Jakého úspěchu si ceníš ze všech závodů nejvíce?
Nikdy jsem necenil úspěch dle nejlepších umístění, ale spíše dle atmosféry, odjetých triků a celkového dojmu dobře stráveného dne. Naposledy to bylo v minulém roce na Snowboardfestu na Slovensku, kde jsem odjel poprvé switch double backflip a zajel tak skvělé sedmé místo. Radost jsem měl hlavně proto, protože od mé operace kolena neuplynula zrovna dlouhá doba, skákal jsem jen asi třikrát a pak se najednou ocitnu ve finále s evropskou špičkou! Fakt úlet a už jen to byla pro mě čest, stát na startu vedle lidí, kteří tráví na prkně každý den, za snowboarding dostávají peníze a ne jako já, zajezdím párkrát za rok na své náklady. Taky mám doma cenu za nejlepší trik (underflip method chycený za přední hranu), který jsem odjel poprvé v Kremnici v roce 2010 a tam to mám taky moc rád.

Tušim že po období závodním přišlo období fotografické. Kdy a jak jsi začal fotit a jak se to s foťákem vyvíjelo až do současnosti?
Zkusím to vzít hopem... Jediný trochu zručný člověk s fotoaparátem jsem byl já, takže jsem musel fotit, což se časem převážilo v práci. Fotografoval jsem pro spoustu časopisů a medií, včetně Freeride.cz, žil jsem si jako boháč, jenže pak přišla náhle krize, za fotky skateboardů a snowboardů se přestalo platit, a tak jsem začal zase více jezdit. Momentálně fotografuji nejvíce svatby, lidi, děti, ženy, tabla, různé akce a sem tam, když mám čas, tak si moc rád cvaknu samozřejmě i ještě něco extrémního! Vlastně i můj svatební styl focení je někdy trochu extrémní, můžete se klidně i mrknout tady ;-D

Zkus si vzpomenout na vůbec nejzajímavější věc /​ osobu /​ sport co jsi kdy fotil. Prostě největší zážitek z focení...
Z Tonyho Hawka jsem byl trochu mimo, toho jsem znal od dětství a najednou jsem měl možnost si ho do pohody cvaknout. Jinak občas fotím akce fakt na vysoké úrovni, různé večírky atd., tak se někdy moc bavím. Když mě například nějací zbohatlíci oslovují, jako bych byl jejich nějaký poskok, povyšují se atd. Vždycky se jen usměji a hraji tu jejich hru spokojeně dále. He, he...

Vim o tobě, že celkem často fotíš holky a většinou nejsou úplně oblečený. To je co za práci?
Tak teď jsi mě fakt pobavil. He, he... To je úplně ta stejná práce, jen s "miniaturním" rozdílem. Např. když fotíš snowboarding někde v backcountry dva dny, jsi zmrzlý jak debil a nakonec ti výjde jen jedna fotka kvůli tomu, že nikdo nic neodjel, a pak za tu fotku nedostaneš ani zaplaceno, tak je to celkem super. Oproti tomu, když fotíš třeba nahou holku (třeba jen hodinu), někde v teple, pohodičce, výjde ti x fotek a dostaneš za to hned zaplaceno! Prostě opruz a nechápu, jak to může někdo dělat!!!

Pokud vim, tak ty jsi vůbec vystřídal strašně moc různých prací. Umíš je vůbec všechny vyjmenovat?
Neumím, ale docela dost mě bavily výškové práce, pokrývání střech atd. A nyní mám nejraději coachování snowboardingu. Focení už nepočítám, to mě baví odjakživa a je to mé nejčastější povolání.

Před nějakým časem jsi rozjel vlastní projekt Zabil.cz/sk. Jaké byly na začátku tvoje cíle, čekals že se to rozjede až takhle? Celkem vám to šlape, ne?
Vyvíjíme se stále a za chodu, takže nejde přesně říct jaké byly na začátku naše cíle, ale stále držíme hlavní myšlenku, což je motivovat dnešní mládež k pohybu a správnému životnímu stylu, plus se snažíme co nejvíce posunout extrémní sporty v ČR.

Co je současnou náplní Zabil.cz party? Vy často postujete různý zajímavosti ze světa extrémních sportů, ale zároveň produkujete i spoustu vlastních věcí. Zkus je vyjmenovat.
Doporučuji zavítat na naši webovku a to přímo sem. A zároveň se omlouváme za její vzhled, který chceme od první chvíle změnit, ale neděje se tak a to hlavně díky tomu, že náš čas a naše peníze věnujeme důležitějším věcem v oblasti extrémních sportů. Komu se nechce číst na našem webu, tak to lidem usnadním. Zabil.cz rovná se charita adrenalinovým sportům. He, he... Samozřejmě to není úplně tak, ale předejdeme další miliardě zpráv končící v naší poště, ať např. postavíme někde skatepark, ať uděláme někde vystoupení atd. S tímhle samozřejmě souhlasíme a moc rádi bychom to i dělali, ale zatím nemáme opravdu za co. Z toho plyne, že se momentálně zabýváme méně náročnějšími věcmi, jako je např. pořádání různých campů, spoluorganizace a pomoc při tvorbě různých akcí, ale taky se hlavně podílíme na tvorbě nových videí, jako je např. teď aktuálně wakeboardový projekt This is the WAY (mrkněte tady) nebo film Gravitation (tady). No a samozřejmě čas od času nejraději tvoříme svá vlastní videa.

Kdo všechno tvoří Zabil.cz partu?
Založil jsem ji já s Michalem Beranem (bmx pro rider) a patřit k nám může takřka každý, kdo žije stejný styl života jako my a má podobné úmysly jako my. Samozřejmě musíme mít i nějaké tahouny, kteří vystupují z řady a k těm nejznámějším patří např. Jim Dohnal (parkourista/​freerunner), Daniel Hanka (freeskiier a in-​liner) a snad už brzy představíme dalšího! ;-) Jinak s lidmi, kteří sdílí naše myšlenky, žijí sportem naplno tak jako my a prošli naší spoluprací, je fakt spousta. Je těžké to korigovat, musíme ještě zamakat, sehnat si pořádného sponzora nebo rozjet svůj vlastní byznys. Pak už to bude jednoduché a budeme stíhat daleko víc věcí a víc riderů.

Jak jsi zmínil, mezi činnosti Zabil.cz patří i organizování kempů. Jak ses k tomu dostal a na co se přesně zaměřujete? Jsou vaše kempy něčím odlišné od ostatních?
Vždycky jsem jezdil na různé campy učit, měl jsem tedy hodně zkušeností a jelikož u nás na Moravě campy moc nefrčely a nikdo to nechtěl dělat, zbylo to klasicky na mně. He, he... A Zabil.cz campy se samozřejmě liší od ostatních, snažíme se lidem nabídnout toho co nejvíce, třeba na letním campu v areálu BigAir.cz jsme toho měli tolik, že jsem sám koukal. Freeskiing, snowboarding, skateboarding, in-​line, longboarding, parkour, freerunning, wakeboarding, masér, fyzioterapeut, street workout, poradce na úrazové pojištění, trampolína, slack line atd. A samozřejmě ke všem těmhle věcem zde byli na místě zkušení odborníci! Tohle ale stejně není to hlavní a neberu to jako přednost, spíš si myslím, že jde hlavně o naši celkovou náladu campu, pohodu a lidi fakt cítí, že pro ně uděláme první/​poslední, i když se třeba něco nepovede. 

V poslední době působíš i jako osobní trenér Diany "Didi" Augustinové. Jak taková spolupráce probíhá?
Úplně normálně, běhám po kopci s obřím bičem a dělám pro Didíška vše co jí na očích uvidím :-D Jednodušeji řečeno tlačím do ní metodou “škola hrou”, hlavně triky, koordinaci pohybu, posilování, chování, disciplínu, stravu, pohodu atd.

S jakými partnery a sponzory spolupracuješ? Kdo tě podporuje?
Stále hledám sponzora, který by mě podpořil i finančně, protože táhnout to všechno sám je fakt úlet, nicméně bez materiální podpory by to taky nešlo a za tu moc děkuji Snowboards.cz, Gang Snowboard, Meatfly, Gohd.cz dále taky např. BigAir.cz, Red Bull, Vans, Slingshot, SkiWakePark.cz. Snad jsem na nikoho nezapomněl.

Celkem boduješ na sociálních sítích. Tvoje osobní fun page má skoro 15 tisíc fans a to je celkem dost, když si vezmeš že například Šárka Pančochová nemá ani 10k a třeba Vávra Hradilek má 7 tisíc. Čoveče jak ty to děláš?
Úplně jednoduše :-D Používám Facebook a jiné sociální sítě mozkem... Tím nechci nijak shodit Šárku ani Hradilka, ti na to asi spíš pravděpodobně nemají čas nebo lidi. Celkově mně totiž příjde dnešní doba moc jednoduchá, dříve se někam dostat bylo fakt těžké. Teď jsou sociální sítě, je jich několik a jsou většinou všechny moc dobře propojené, takže jde všechno fakt lehce... Stačí natáčet videa a pomaličku oslovuješ víc a víc lidí. Ovšem já osobně tento styl neuznávám a dělám to jen proto, abych byl příkladem, byl vidět a dával lidem nějaký smysl života, motivaci atd. Každý den přemýšlím jak to udělat bez Facebooku, nejraději bych ho spálil, ale kam pak půjdou ty lidi, kterým jsem vzorem? Fetovat? Chlastat? Žrát burgery? To mě trošku štve... :-/ 

V neposlední řadě se musím zeptat na Óčko. Na tomhle kanálu totiž vystupuješ poslední dobou celkem často a dokonce jste tam rozjeli svůj vlastní pořad. Jaký je koncept a jak to bude dál pokračovat?
Koncept je jednoduchý, opět nemáme sponzora, takže už to dál neutáhnu, ale hned co naberu sílu, chci se k tomu vrátit! Mám před sebou ještě moc osobních projektů, tak je těžké do toho dělat ještě kameramana, střihače, producenta, scénáristu, kulisáka, účetního a já nevím co ještě všechno dohromady abych utáhl pořed v televizi.

Další projekt, kterého se aktivně účastníš, je třeba film Gravitation. Jak tohle probíhá?
No a to je například jeden z projektů, který bych chtěl aktivně dokončit! Kvůli Óčku jsem neměl čas ani na tréninky a film Gravitation je o překonávání sama sebe, motivaci atd., takže si nechci trhnout ostudu.

Jak momentálně vnímáš českou a světovou snowboardovou scénu? Začni tou českou :)
Českou dost špatně a jsme moc rád, že tu funguje aspoň Šárka. Ostatní se musí opravdu moc snažit, protože ta světová scéna trénuje asi někde v jiné galaxii!!! Fakt úlet, kam se ten snowboarding posouvá...

Co budoucnost? Jaké jsou tvoje nejbližší plány, tedy ještě na tuhle zimu a na příští léto?
Konečně po 150-​ti letech jsem si našetřil na snowboarding a chci si co nejvíce užít zimu a to v Laaxu, no a pak je mi to už jedno... Asi wakeboarding, nějaké natáčení atd.

A ty vzdálenější? Třeba kde se vidíš za deset let?
Jelikož nemám moc přehled ani o tom, kde se uvidím za týden, tak bych se opravdu nedivil, když bych např. zmizel s mojí ženou na Sejšli a žil konečně klidný a ničím nerušený život :)

Nějaká slova na závěr, poděkování?
Děkuji všem lidem, kteří nesedí na Facebooku a neřeší pičoviny, ...děkuji všem lidem, kteří nepřispívají do stupidních diskuzí, které z 99% nikdy nic nevyřešily, děkuji všem lidem, kteří nesledují zprávy TV Nova, nečtou bulvár a podobné hovadiny, děkuji všem lidem, kteří vstanou ze židle i když byli několikrát shozeni a stále se snaží něco dělat. Jo a taky moc děkuji všem, kteří to dočetli až sem, protože tak velký rozhovor jsem nikdy neměl, tím pádem děkuji moc i redakci Freeride.cz.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!