Horis & Dušan - U.S. summer trip

Tytam jsou doby, kdy se českým jezdcům zdálo naprosto nereálný vyrazit v létě za oceán a slova jako Mt. Hood, Windell’s, High Cascade a podobná vídaná v nejlepších světových videích zněla jako ze science fiction. Důkazem je letošní výlet dvojky Petr “Horis” Horák & Dušan Kříž. Co všechno kluci na Mt. Hoodu prožili vám napoví následující rozhovor.

Tak nejdřív Horis, kámo jak se to všechno semlelo, že jste takhle vyrazili, kde jste na to sehnali finance atd.? Tys byl na Hoodu už loni, takže jsi asi měl na čem stavět a věděls do čeho jdeš..?
Horis: Jo, věděl jsem přesně do čeho jdu, i když na jednu stranu vlastně ani moc ne, protože jsme se s Dušanem rozhodli, že to vezmem ve stylu low budget, abychom co nejvíc ušetřili, tak jsme to zakotvili v národním parku ve stanu mezi medvědama a dalšíma druhama zvěře, heh...

Dušane pro tebe to nebyla první výprava za ježděnim do USA, ale na Mt. Hood jsi pokud vim jel poprvý. Cos od toho čekal a jak se tvoje očekávání naplnily?
Dušan: No to je pravda, poprvé jsem byl v Coloradu a teď jsme byli v Oregonu. Od vyprávění jsem slyšel, že tu je pěkná příroda a hluboký lesy a musím říct, že se to neříká jen tak.

Jak probíhala cesta, jak jste letěli? Nějaký speciální zážitky, ztracený bagy, neplánovaný platby za nadváhu..?
Horis: Cestu jsem taky ošmelil co to šlo, ale Dušan už takový štěstí neměl :-D Já si narval všechny věci na měsíc do boardbagu, takže to sice vypadalo jako že tam mam mrtvý tchýně, ale přineslo to ovoce :-) měl jsem asi o 10kg nadváhu, ale muj fígl funguje vždycky! To je ten, že mám batoh, ve kterým mám počitač, nejdřív si nenápadně položim batoh před váhu a pak na ní pošlu boardbag a konec bagu posadím na batoh kde je comp a ten to na tu chvilku podrží a stáhne mi aspoň 15kg :-)) Děkuju, těšilo mě, jedu dál :-)

Na jak dlouho jste tam vlastně jeli?
Dušan: Tak jeli jsme hned po Rookie kempu ve Val Senales a na necelý měsíc.

Ve vašem prvním vašem editu je vidět, že jste to fakt vzali hodně low-​budget. Opravdu jste bydleli ve stanu někde v lese..?! Celou dobu?
Horis: Kámoo opravdu jo! Uprostřed národního parku nedaleko vesnice! Musim říct, že to bylo šílený, ale zároven nejlepší a největší dobrodružství v mým životě! Každej den jsme usínali a poslouchali zvuky přirody, který mě nabíjely, a druhej den jsem se cejtil jak znovuzrozenej. S veverkama jsme bojovali každej den, protože to byly drzý svině, a medvěd nás vzbudil jak nám žere jídlo asi metr od stanu! To byla schíza, ale nakonec všecko dobře dopadlo. No a dalšich milion zážitků... Původně jsme planovali být ve stanu jen dva týdny, ale zalíbilo se nám to a dotáhli jsme to až do konce :-)

Hustý... No ale jak se vám vůbec podařilo sestříhat ty dva edity..? Liščím ohonem jste vytřeli elektřinu a tim napájeli kompy?
Dušan: No, tak edity jsme stříhali jeden v Huckleberry Inn a druhej v prádelně, ale taky náš stan byl při zrodu, hehe :)

Jak probíhal váš život, řekni jak vypadal váš normální den. Jezdili jste pořád? Jaký bylo počasí?
Horis: Jezdili jsme v podstatě furt, počasí nám přálo. Den vypadal asi takhle. Budík někdy v 6, někdy v 7 nejpozdějš, vstávačka, beru kartáček a jdu asi 30m k malýmu čistýmu potůčku, kde si ošplíchávám xicht a čistim si zuby, jdu zpátky ke stanu, oblíkám se do věcí, který byly většinou ledový jak nanuk od Algidy! Když přežívám oblečení, tak už míme dávno roztopenej gril, kde si děláme třeba čaje nebo toasty, cokoliv... Po snídani vše uklízíme, vyndáváme odpadky ze stanu a okolí do igelitek od nákupu, aby to nelákalo medvědy nebo podobný divoký kámoše, a vyhazujem to cestou do popelnice. Někdy jsme ješte chodili do obchodu když nam nestačila snídaně a z něj šli cca 2 km na stopovací spot, kde jsme většinou chytli káru do 3 minut! Prostě Amíci jsou jiný a fungovalo to lip než bus! Vyjeli jsme nahoru, tam jsme ještě někdy posurfovali na netu, protože jsme elektroniku nemohli nechávat ve stanu, a pro jistotu jsme jí každej den tahali s sebou a nechávali to všechno na kase :-) Potom utahujeme boty a jde se jezdit. Celej den s úsměvem jezdíme, po ježdění si jdem pro věci, zase stopovat a jedem ”domu” :D Přijdem ke stanu, kde někdy veverky okupujou zbytek odpadků, svlíkáme se, věci rozhazujem na naše spoty, kde svítí sluníčko. Sedíme v rybářskejch židlích, točíme to, grilujem oběd a po obědě jsme většinou šli něco dělat - skejt, koupání v jezeře nebo jsme měli nějaký povinnosti. Pak příšla noc a prostě jdem nějak spát. Podle aplikace v iPodu jsme nachodili průměrně 17km denně a to nepočitám odpolední aktivity! No prostě nejlepší léto v našich životech! :-)

Dušane řekni nám jak to na Hoodu vypadá. Ze záběrů a fotek to je hora plná šutrů, na který jsou trochu záhadně obrovský fleky sněhu, kde jsou postavený parky. Je to tak? Na kolik parků tam narazíš a jak vypadaj, co všechno bylo k dispozici?
Dušan: Tak hned první zajímavost je, že Mt. Hood je sopka a ne ledovec. Takže je tam sníh ze zimy, ale jsou tam i ledovcové jazyky. V létě jsou tady čtyři parky. Jeden je public park, kam může kdokoliv, potom jsou tady Windell’s a High Cascade. Tyhle dva jsou privátní parky, za které platí firmy a probíhají zde kempy, které stojí ranec jako prase, cca$2500. Tady můžou jezdit jen kempeři a lidi s team passem. No a nakonec je tam ještě další private park, ale ten je jen pro fellas, o tom moc nevím.

Proběhl progres? Co považuješ za trikový highlights vejletu?
Horis: Progres rozhodně proběhl! Zkusil jsem třeba tam věci do railu, který jsem nikdy nedělal. Říkali jsme tam tomu “Pojď, jdem dělat nějakou Ameriku,” protože tyhle všechny nový triky prostě vznikaj v Americe.

Nějakej speciální zážítek k dobru co vám zůstal nejvíc v paměti?
Dušan: Haha, to mám. Když jsme šli od americkejch felláků, měli tam šíleně prudký schody a jeden jim chyběl. První šel Horis a ten si toho všiml, bohužel za ním šel Bíša a ten tolik štěstí neměl, stoupnul do díry a letěl hlavou přímo do schodů a do sloupku. Tam se zasekl a začli jsme se smát, ale jemu moc do smíchu nebylo no :D

Na jaký známý jezdce jste na Hoodu narazili, s kym jste jezdili, kdo vás nejvíc zaujal?
Horis: Bylo tam hrozně známejch jmen. Napřiklad Kazu Kokubo, Danny Davis (tomu jsem dával follow na gopro, heh... viz edit), Scotty Lago, Šárka dorazila, Chas Guldemond, Lucas Magoon, Dylan Thompson, Rya Aono, Zack Hale, JP Walker, Jeremy Jones a mnoho dalších. Mě nejvíc baví Kazu, protože jeho přistup k životu a k snowboardingu je takovej jakej má bejt... Love, peace & freedom!

Když porovnáš prosincový ježdění v Coloradu a letní na Hoodu - co tě bavilo víc, plusy, mínusy?
Dušan: Tak to bylo úplně jiné ježdění. V Coloradu byla zima a bylo to tvrdší, kdyžto Mt. Hood, to byl slashík. Myslím si, že to vyšlo tak nastejno, ale v Coloradu je to příjemnější ježdění v tom, že nejste spocení hned po dvou jízdách.

Když chce Čech vyrazit takhle na léto místo na Hintr na Mt. Hood, kolik kaček by si tak cca měl připravit?
Horis: Mě stála letenka 30t tisíc a za celej měsíc žití jsem utratil asi 12k, ale to jsme ještě vyhustlili sezónku zadarmo od Steva... Díky Steve, jsi bůh! Jinak si myslim, že aspoň 60 tisíc. Základní pravidlo je posrat systém! A díky DC za team pass!

Jaký plány máte teď a co zimní sezóna? Pomalu se to blíží, máte už jasno kdy co kam jak?¨

Dušan: Tak celý podzim budu jezdit na Hintr a v listopadu pojedeme zase do Colorada, kde budu zůstávat až do ledna a budu se vracet hned na Rookie Fest do Livigna. Letos plánuju, že nepojedu tolik závodů, ale budu se věnovat více tréninku a progresu.

Horis: Já už mám celou sezónu až do jara naplánovanou. V nejbližší době budu většinu času trávit na Hintru, do toho mi tam skočí nějakej svěťák v big airu v Londýně a pak ve Stockholmu, možná Pleasure Jam a pak měsíc Breckenridge! No a pak už jsou Vánoce :-)

Díky kluci a ať se daří!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!