Kameraman David Vladyka o novém Absinthe filmu “Heavy Mental”

Už příští sobotu proběhne v pražském klubu Roxy tradiční premiéra nového díla od Absinthe Films, kterou pro vás připravuje magazín Freeride.cz. O filmu, jehož název zní “Heavy Mental”, jsme si popovídali s jedním z hlavních kameramanů Davidem Vladykou, který je také organizátorem evropské premiérové tour a přijede ho do Prahy spolu se čtyřmi pro ridery uvést.

Absinthe Films patří už více než deset let k nejuznávanějším snowboardovým filmovým produkcím na světě. Každý podzim fanoušci snowboardingu netrpělivě čekají co nového pro ně "Absinťáci" připravili. Loňská zima byla na podmínky pro ježdění i natáčení hodně náročná a název filmu "Heavy Mental" tak má výrazný podtext:

Nedostatek sněhu ve většině světa a nedostatek stability sněhové pokrývky ve většině zbylých míst způsobily, že tahle zima byla mimořádně náročná. Psychicky i jinak. Něco jako hádanka, bludiště a hra vabank v jednom. S těžkými následky pro ty, kdo tuhle hru nehrají nejlépe ze všech. Naštěstí pro vás (a pro Absinthe) jsme byli ve správný čas na správném místě. To by ale bylo zvláštní a dlouhé jméno pro snowboardový film, takže jsme se rozhodli ho pojmenovat HEAVY MENTAL. “You’ll be rocked.”

My vás tímto zveme na premiéru, která se uskuteční v sobotu 13. září v pražském klubu Roxy a osobně se ho zúčastní kromě Davida Vladyky i jezdci Nils Arvidsson, Victor de Le Rue, Manuel Diaz a legenda Romain De Marchi! Více informací o samotné akci najdete na tomto odkazu. Teď už ale dáme slovo Davidovi, kterému nikdo z Absinthe crew neřekne jinak než "Vlad". Tenhle člověk, který částečně pochází z Česka, strávil stejně jako 12 zim před tím i tu loňskou natáčením pro Absinthe a také se letos zhostil organizace evropské premiérové tour. Právě jeho zásluhou je, že tradiční Absinthe bus dorazí příští sobotu do Prahy. Děkujeme.

Ahoj Davide, ty jsi celkem tichá osoba stojící v pozadí Absinthe Films už dlouhou dobu. Můžeš se nejdřív trochu představit našim čtenářům? My vlastně víme, že máš u nás v Česku kořeny!
Jmenuju se David Vladyka, pocházím ze Švýcarska, v kraji kolem města Lausanne. Natáčím snowboarding už 15 let. Můj tata je z Karlových Varů a v 70. letech emigroval do Švýcarska, kde potkal mojí mámu. Můj bratranec a sestřenice žijí v Praze.

Mluvíš česky? Řekni mi něco!
Ty vole kurva, pivo… To je asi všechno… Ahoj!

Jak se to stalo, že jsi začal pracovat s Absinthe?
Začal jsem natáčet pro Absinthe Films v roce 2002, kdy zbankrotovala francouzská firma, pro kterou jsem pracoval. Rok předtím jsem natáčel na Mt. Hoodu s Romainem De Marchim a potkal tam Justina Hostynka (jeden ze dvou zakladatelů Absinthe Films - pozn. FRed.). Když jsem věděl, že ta francouzská firma půjde ke dnu, tak jsem zavolal Romainovi a on mě přesvědčil o tom, že se mám pokusit získat práci u Absinthe Films. S jeho menší pomocí jsem další rok dostal šanci… a o 12 let později jsem pořád tady.

Jak ses vůbec dostal ke snowboardingu a všemu kolem toho?
Už od svých mladých let jsem byl velkým fandou snowboardingu, měl jsem všechny videa, kupoval si magazíny. Jedno léto jsem vyrazil na camp do Les Diablerets a dost rychle jsem se zranil, takže jsem tam začal fotit pro-​ridery co byli na campu. Tam jsem taky potkal De Marchiho a pár dalších. Svoje fotky jsem poslal organizátorům campu a oni vybrali dvě z nich pro svůj leták a katalog na další rok. Řekl jsem si sakra, můžu si vydělat nějaký peníze bokem tim, že budu fotit snowboarding! Focení ale bylo hodně drahé a ani magazíny ke mně  nebyly moc laskavé, a tak jsem si koupil 16mm kameru. Natáčení přišlo tak nějak přirozeně, myslím že to byl prostě můj úděl. Všechny ty filmy od Standardu nebo MackDawga na mě vždycky hrozně zapůsobily, to byla pro mě velká inspirace. Tehdy mě oslovila ta francouzská firma. Věděli, že mám 16mm kameru a byli ochotni mi dát pevný plat a filmové role. V tu dobu jsem pořád chodil do fotografické školy, takže jsme natáčeli během víkendů a v čase po škole… A potom jsem to už dělal jako svojí hlavní práci.

Nový film, nová premiérová tour. Moc se těšíme až vás zase po roce přivítáme v Praze. Řekni našim čtenářům co mohou očekávat 13. září v klubu Roxy?
Náš letošní film bude rozhodně odlišný od těch z předešlých let, protože jsme v polovině roku všichni přešli jen na digitální kamery. Po 10 letech natáčení na filmový materiál. Dobrou ukázkou co můžete čekat je třeba streetový edit Bodeho Merilla, který s ním vyhrál známý Real Snow Street contest v rámci X Games. Ta sekvence ukazuje na jakém levelu budou letošní jibové party. A samozřejmě si můžete být jistí, že ve filmu bude spousta prašanu.

Jaký byl důvod, že jste přešli na digitál? Absinthe byl vždycky známý tím, že jste léta natáčeli na film, ať už to byly 8mm nebo 16mm kamery...
Filmy se dají čím dál hůře sehnat a cena je pořád vyšší a vyšší, a to jak pořízení, tak jejich zpracování. Už jsme si to jednoduše nemohli dovolit, obzvlášť s tím, jak sponzoři posledních několik let tak šetří se svými rozpočty. Film bude vždycky mojí srdcovkou, o tom není pochyb, ale je potřeba se posouvat dál. Pokud bych si ale měl vybrat, natáčeli bychom i za deset let pořád na film. Film je pro mě jako když jedeš na dovolenou a vyfotíš tam miliony fotek na telefon, ale stejně si koupíš pár pohledů, které pošleš rodině a přátelům, protože pohledy nejsou blízko realitě jako různá selfies a další digitální fotky. Pohled představuje ideální místo, světlo a atmosféru, které člověk může najít jen na těchhle levných kouskách lepenky.

Loni jste s Brustim a ridery neustále opakovali, že Praha je vždycky nejlepší zastávka celé tour. Co myslíš, je to pořád tak?
Určitě, myslím, že celkově východní Evropa je víc nadšená do premiér snowboardových filmů. Energie během promítání, když lidi začnou řvát a aplaudovat tomu co vidí na plátně je dost jedinečné. V západní Evropě jsou diváci o hodně tišší, nevim jestli to je tím, že jsou už snowboardingem a mejdanama namlsaní a rozmazlení, ale v každém případě se to prostě nedá srovnat…

Kdo stojí za filmem Heavy Mental? Je vaše crew pořád stejná, nebo máte nějaké "nováčky"? Slyšel jsem, že se celá Absinthe produkce přestěhovala do USA, je to tak? Ty jsi letos zodpovědný za evropskou tour, řekni nám co je tedy nového...
Patrick Armbruster chtěl jít trochu stranou od produkce a od premiérové tour. Když člověk dělá tyhle věci tolik let, tak může být dost těžké udržet toho správného ducha. Takže ano, hlavní kancelář Absinthe Films se přestěhovala ze Švýcarska do Rena v Nevadě. Také máme nového šéfa, Laninga Andrewse. Zbytek crew je v podstatě pořád stejný: Shane Charlebois, Justin Hostynek, Kyle Schwartz. Letos se nejdřív neuvažovalo o evropské tour, ale mně to přišlo líto, a tak jsem vzal zodpovědnost na sebe a zorganizoval jí na vlastní triko… a docela jsem si naložil… hehehe.

Kolika shootingů ses osobně zúčastnil?
Kolem 7-​8 větších shootingů a několika dalších menších.

Předpokládám, že jste zase natáčeli po celém světě. Jaký byl váš program, které destinace vaše crew navštívila?
My s naší crew jsme v podstatě byli celou dobu v Evropě, hlavně v Dolomitech. Tam jsme letos strávili dohromady asi 7 týdnů. Potom jsme jeli na 4-​5 dnů do St. Moritz a pak zpátky do mých domácích hor - Les Portes du Soleil, Champéry… na jarní session. Potom, co sezóna v Evropě skončila, jsme se všichni vydali do Kanady na Whistler. Nebylo to tentokrát tak dobrý, a tak jsme pokračovali dál na sever, do Haines na Aljašce. Tam jsme vychytali jeden nádherný týden, kdy bylo ideální počasí. A potom už sezóna definitivně skončila.

Minulá zima byla co se týče počasí dost nevyzpytatelná. Jak ostatně píšete v úvodnímu textu k filmu, jeho jméno "Heavy Mental" částečně vyjadřuje jak náročné občas bylo se přizpůsobit podmínkám, je to tak?
Jo, bylo to občas psychicky opravdu hodně náročné. Byli jsme třeba v lokalitě, kde napadlo spousta sněhu, ale počasí se neustále měnilo a neměli jsme dost dobrých dnů na slunce. Nemluvě o počtu lavin v Alpách, během jednoho týdne umřelo jen v oblasti Wallis 11 lidí pod lavinami… Bylo to dost děsivé.

Jsou nějaké změny v seznamu jezdců? Můžeme očekávat někoho "čerstvého"? Opět se na váš riders list vrátil Romain De Marchi… Co na to říct? WOW!
Máme některé nové jezdce jako třeba Austena Sweetina a Victora Davieta, taky se k nám vrátil Johnnie Paxson. Romain De Marchi je také opět součástí crew po hodně vleklém zranění, které ho dlouho drželo mimo sníh…

Který part v Heavy Mental je tvůj oblíbený?
Určitě nemám jeden neoblíbenější, ale Victor Daviet si během svého prvního roku s námi vedl hodně dobře. Austen Sweetin určitě ohromí, stejně jako Bode Merill má svůj jibbový párt i backcountry párt. Bode samozřejmě opět strašně zabíjí, stejně jako Victor de Le Rue… myslím, že každá část filmu má něco výjimečného. Skoro jsem zapomněl na Wolleho Nyvelta a jeho part na svým Asmo (noboard) prkně (snowboard bez vázání - pozn. FRed.), ten udělá dojem na všechny kdo alespoň trochu jezdí nebo jezdili na skateboardu.

Kromě toho přechodu na digitál jste používali nějakou novou technickou výbavu?
Ani ne. Samozřejmě jsme hodně natáčeli z vrtulníku… to jsou vždycky skvělé záběry.

Co soundtrack, na co se můžeme těšit?
Alt-​J, Babyshambles, The Hives, M.I.A, AIR, The Cure… atd. atd… hodně dobrých tracků.

Vzpomeneš si na nějakou zajímavou historku z natáčení?
V Arabbě v Itálii nás "sjezdovkoví policajti" zavřeli do vězení. Zůstali jsme prý moc dlouho na kopci a oni nás chytli… byla to sranda. Začli jsme pak jednat o pokutě a nejdřív chtěli 250 EUR. Jak ale všichni vědí, Itálie je země, kde mají porozumění… obzvláště pak místní policie. Takže asi uhádnete jak to dopadlo.

HEAVY MENTAL - QUICK QUESTIONS

Kolik natáčecích dnů? Více než 100.
Kolik riderů? 18.
Kolik filmařů? 4 na full-​time, 4 part-​time plus jsme nějaké záběry koupili.
Kolik kontinentů? 2.
Kolik zranění? Žádné, o kterém bych věděl.
Kolik natočených hodin materiálu? Pfffffffffffffffffffffffff.
Kolik hodin střihu? 2 a půl měsíce.
Kolik minut finální verze filmu? 45-​55.
Kolik partů? 16.

Poslední slova před premiérou v Praze?
Kurva pivo vodka tyvole! Let’s fucking celebrate! Winter is coming up!

Foto:
Silvano Zeiter (www.silvanozeiter.com)
Julien "Perly" Petry (www.perlyphotography.com)

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!