Keegan Valaika

Dalším z kalifornských snowboardových zabijáků, kterého jsme vyzpovídali je Keegan Valaika. O Keeganovi toho moc napsat nejde, jelikož je to hodně specifický člověk, který je snowboardově i myšlením jinde, než většina z nás. A výraz "jinde" mám na mysli v tom nejlepším slova smyslu. Keegan věci kolem nás prostě vnímá jinak, což ho pravděpodobně dělá tak dobrým a hlavně jedinečným, obzvláště na snowboardu. Právě odlišnost a styl, nikoliv contesty nebo „lajky“ na Instagramu, dovedly Keegana tam, kde je teď - na dráhu profesionálního snowboardera pro značky jako adidas nebo dříve Burton. Pojďme Keegana poznat alespoň trochu blíže skrze interview, fotky a videa níže…

Ahoj Keegane, jak se daří? Co teď v posledních dnech děláš?
Hey Keegan, how are you? What have you been up to these days?

Mám se dost dobře. Byl jsem v listopadu dva týdny v Mammoth Mountain s kámošema. Jezdili jsme každý den a dokonce jsme i pár dní prášili.
I’m doing really good. I’ve been up here in mammoth for the last 2 weeks riding every day with my friends. Already got a couple powder days :)

Jak bylo v létě? Jakým aktivitám se věnuješ, když nejsi na sněhu?
How was your summer? What hobbies/​activities do you like to do when you are away from snow?

Rád čtu, kreslím, maluju, skejtuju, surfuju a fotím. Taky si rád zajamuju na různé hudební nástroje s kamarády. Ve skutečnosti toho ale dělám mnohem víc, záleží, co mě zrovna v dané chvíli baví.
I enjoy reading, drawing, painting, skating, surfing, taking photos and playing music with friends. these are just some. I have a lot of hobbies. whatever is fun at the time.

Ve snowboardovém světě se šíří hodně fám o tom, jací jsou skutečně tví sponzoři. Možná to je taky proto, že během sezóny nejezdíš na jedné značce prkna. Mohl bys tedy čtenářům ujasnit, kdo tě sponzoruje?
I read some bullshit on the internet, people were spreading rumors about what sponsors you have at the moment. Probably because you don´t ride boards from the same brand all the time. Could you please clarify it? (List of the sponsors)

Nemáš tedy žádného sponzora vyrábějícího snowboardy nebo vázání. Dostáváš od různých firem nabídky? Pokud ano, proč ty nabídky odmítáš?
As far as I know, you dont have any board or binding sponsor. Do you get approached by some companies? If yes, why do you decline their offers?

Líbí se mi ta svoboda, když můžu jezdit na jakémkoliv prkně nebo vázání, které si zrovna vyberu.
I enjoy the freedom of being able to ride whatever board or bindings I feel like.

V jednu chvíli jsi býval celkem dost zaneprázdněný – profi snowboarder, spoluvlastník Gnarly, spoluvlastník videoprodukce Givin a student na Coloradské Univerzitě. Jak ta věc se školou vůbec dopadla, dostudoval jsi?
At one point you were (and maybe still are) pretty busy - pro snowboarder, running Gnarly, running a movie production and studying at the University of Colorado. How did that uni thing work out? Did you get the degree? And what led you to become a full time student?

Ne, titul jsem nakonec nezískal. Po dvou letech na univerzitě jsem si uvědomil, že netrávím dost času na snowboardu, tak jsem školy nechal.
No i never graduated. I did 2 years and then realized I wasn’t snowboarding enough. 

Po dvou hodně povedených filmech, tvoje a Aaronova (Aaron Hooper - pozn. HonzaFR) videoprodukce Givin přestala dělat snowboardové filmy. Aaron ale pokračuje v natáčení svojí vlastní produkce Film for Food. Co se stalo s Givin? Chtěl bys nebo plánuješ zase začít se svou vlastní produkcí?
After two really sick movies, your (and Hoopers) movie production called Givin stopped making movies. Aaron continues filming his own thing called Film for Food. What happened to Givin? Would you like (or do you plan) to start your own movie project again maybe?

Určitě bych chtěl udělat další snowboardový film. Tento týden jsem si zrovna koupil novou kameru, abych mohl natáčet moje kámoše, jak jezdí na skateboardu nebo snowboardu. Uvidíme, jak to půjde. Snažím se ale nic neplánovat. Když člověk tu celou věc kolem produkce bere moc vážně, tak se z toho stane noční můra, řešit kolem všeho tu logistiku a finance. Kazí to tu zábavu.
I would love to make another movie. I actually just bought a camera this week so that I could film my friends. We’ll see where that goes. I’m not trying to plan anything though. It really becomes a nightmare dealing with all the logistics and funding, ends up sucking the fun out of it. 

Celkem škoda, že comeback Bozwreck snowboardů a filmů nevyšel. Vypadá to ale, že se tvojí firmě Gnarly docela daří. Pořád se rozrůstáte nebo to už máte stabilnější než na začátku? Můžeme od Gnarly očekávat v budoucnu nějakou novinku?
Kinda sucks that the Bozwreck boards comeback didn´t work out. But looks like the Gnarly thing is doing quite well. Are you guys still growing, or did things get settled down? Can we expect something new from Gnarly in the future?

Gnarly se daří dobře. Snažím se co nejvíc zapojit do firmy, co se týče kreativity. Jak ale jde o byznys jako takový, tak se radši držím bokem. Ta věc s Bowzreck snowboardy je smůla, ale asi to tak mělo být. Dělat prkna nás bavilo.
Gnarly is doing well. I help out as much as possible on the creative side of things. As far as the business side I try to stay out of it though. The Bozwreck thing is unfortunate but it’s okay, it was fun while it lasted.

Před filmem Eversince od Absinthe jsi měl naposledy full part v roce 2012 ve filmu Givin Too. Co tě vedlo k tomu nenatáčet fullparty?
Before Absinthe´s Eversince, your last full part was in Givin Too (considering VG Last Ones not a full part). What made you decide to take a break from filming full parts? (considering adidas Russia and Japan were just teamtrips). Are you filming a full part this winter as well? If yes, what production?

Upřímně ani nevím, jestli jsem to nějak plánoval udělat. Po tom co jsem ukončil smlouvu s Burtonem, mě nějak snowboarding přestal bavit. Už mě jízda na sněhu nedělala tolik šťastným, takže jsem se začal víc věnovat umění, surfingu a věcem, kterých jsem si užíval víc. Vůbec jsem neměl motivaci natočit dobrý part do videa. Potřeboval jsem snowboardovat pouze a jen pro sebe, a skrze to jsem se snažil zjistit, proč vůbec na snowboardu už tak dlouho jezdím. Tím, že jsem jezdil jen pro sebe a nepohyboval se pořád v hledáčcích objektivů, jsem začal mít snowboarding zase rád. Teď už si natáčení zase užívám, stejně tak ale dobře vím, že je někdy dobré nechat kameru raději doma. Celkem ironické je, že když celou zimu natáčím fullpart, tak vlastně jezdím mnohem méně, než bych ve skutečnosti mohl. Spoustu času člověk zabije stavěním skoků, cestováním atd. Prostě čas, který strávíš ježděním na prkně je minimální. Takže jsem potřeboval být těch pár let zase v horách a snowboardovat a zároveň trávit co nejméně času v autě nebo s lopatou v ruce.
Honestly I’m not sure if it was a conscious thing. I was really bummed on snowboarding for a while there around the end of the Burton days. It wasn't making me happy any more so I got more into painting, surfing and things that were making me truly happy. I really wasn’t very motivated to have a sick part or anything I just needed to snowboard for myself and really figure out why I had been doing this for so long. By taking the time to just ride instead of constantly trying to film I was able to find my love for it again. Now I can enjoy filming again, but realize the importance of leaving the cameras at home sometimes. the Irony is that when you’re constantly filming you’re actually snowboarding a lot less. So much time is spent digging, driving, etc. The amount of time your actually strapped in is so minimal. I just needed to get back on the mountain and spend more time on my snowboard than in a car or shoveling. 

Pojďme k tomu Burtonu. Pár let tě sponzorovali, měl jsi s Mikkelem svůj promodel snowboardu Love, později dokonce vlastní promodel Mr. Nice Guy, což je u "Béčka" docela velká věc. Pak jste se ale s Burtonem celkem nečekaně rozešli…přišlo to rozhodnutí od tebe, od nich nebo to bylo víceméně oboustranné?
You were sponsored by Burton for quite a few years. You even had the opportunity to have your own pro models Love and Mr. Nice Guy. Did the decision (ending the contract) come from you, them or was it from both parties?

Najali nového člověka do managementu, já a on jsme měli úplně odlišný pohled na snowboarding, takže to rozhodnutí přišlo víceméně z obou stran najednou.
They hired a new guy, He and I have two completely different ideas of what snowboarding is… I think it was pretty mutual. 

Narodil ses v jižní Kalifornii. Pak ses postupně přestěhoval do Utahu a do Colorada. Teď už jsi ale zase v Laguna Beach. Co tě vedlo se přemístit zpátky k oceánu?
You were born in SoCal. You moved to Utah and Colorado for a few years. Now you are back in Laguna I think? Why did you move away from the mountains back to the beach?

Zamiloval jsem se do surfingu. Jsem opravdu vděčný, že tento sport můžu dělat. Ten pocit, když jsem v oceánu, mi hodně pomáhá i duchovně. Je to podobné, jako když jsi na horách. Když není sníh, tak se snažím trávit co nejvíce času ve vodě.
I fell in love with surfing. It’s nice for me to be able to do that and I think it really helps me spiritually, just being in the ocean. Similar to being in the mountains. When theres no snow I like to spend as much time as I can in the water.

Celkem dost cestuješ. Jedna z Tvých cílových destinací byla před pár lety i Česká republika. S kým jsi tu byl a jak se ti v Praze líbilo?
You travel quite a bit and you went on a snowboard trip to Czech Republic as well. Could you tell us more about it? With who, for what project? How did you like Czech Rep. overall, what are your impressions of this mid-​eastern european country? 

Přesně tak! V Česku to bylo super! Měli jsme skvělou partu ve složení: Harrison (Gordon), Oli Gagnon (fotograf), Java Fernandez, Louif Paradis, Jed Anderson a Tyler Verigin. Víceméně jsem se prostě přidal k Salomon crew. Moc se mi líbily všechny ty staré budovy, to u nás v Kalifornii nemáme. Během pobytu v Česku mi vypršela platnost cestovního pasu, takže jsem v Praze zůstal ještě 3 dny po tom, co zbytek party odletěl zpátky do Ameriky. Ty dny jsem strávil tím, že jsem se poflakoval po městě a fotil jsem všechnu tu zajímavou architekturu a lidi kolem. Jedna z mých nejoblíbenějších fotek - slepý pán hrající na xylofon na Karlově mostě - byla vyfocena právě během tohoto tripu.
Hell yeah! I loved it. We had a great crew Harrison, Oli G, Java, Louif, Jed, Tyler Verigan, the list goes on but yeah, I was pretty much tagging along on a Salomon trip. I Love all the old buildings - we don´t get that here in California. My passport expired while I was there so I spent an extra 3 days or so after everyone left just cruising around shooting photos of all the cool architecture and people. I shot one of my favorite photos on that trip of this blind guy ripping the xylophone on the bridge.

Nejoblíbenější snowboardový a skateboardový film z loňského roku?
Your favourite snowboard movie from last year? Favourite skateboard movie?

Popravdě jsem jich zas tak moc neviděl. Zhlídnul jsem Videograss video a celkem se mi líbilo. Hlavně part Danimalse, ten to zabil nejvíc. Jinak Wyatt a Cory Stasinos společně s Nickem Russellem natočili video s názvem „Free“. Mělo by vyjít někdy během roku a podle mě to bude jeden z nejlepších snowboardových filmů za poslední dobu. Co se týče skejtu, zrovna jsem se díval na povedené video od Omara Salazara, které natočil pro firmu DoomSayers.
I can’t call that considering I’ve barely seen any. I guess I did watch the new VG movie and I liked it a lot. Especially Dan, he's the best. Wyatt and Cory stasinos along with Nick Russel have a movie “free” that should be coming out this year, that will be the best thing to happen for snowboarding in a while. I just watched Omar’s new vid for that company DoomSayers, it is really good, as far as skating goes.

Tři nejoblíbenější ne-​snowboardové filmy?
Favourite (top 3) non-​snowboard movies or series?

Tak to je těžká otázka…ale užiju si cokoliv, co natočil Tarantino, Scorsese, Harmony Korine nebo Alejandro Jodorowsi.
That’s too hard. Anything by Alejandro Jodorowski, Harmony Korine, Scorsese or Tarantino I enjoy. 

Co tě dělá více šťastným - skateboarding nebo snowboarding?
What makes you more happy and why: skateboarding or snowboarding?

Obě dvě věci úplně stejně
Same thing.

Poslední slova, děkovačka?
Last words, shout-outs?

Díky Robot Food.
Thank you Robot Food.

Pozn.: Keegan si v prosinci zranil koleno na wallridu v Mammoth Mountain. Nyní už opět snowboarduje, ale full part od něho v příštím roce čekat nejspíše nemůžeme... Pojďme si tak společně dát jeho part z filmu Eversince.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!