Martin Černík o letošním Quiksilver Snowjamu

Už za pár dní, v pátek 15. a v sobotu 16. března 2013 se Česká republika dočká největšího a nejlépe obsazeného snowboardového závodu v historii. Špindlerův Mlýn totiž hostí tradiční Quiksilver Snowjam, letos ale pod hlavičkou FIS Snowboard World Cup, což znamená, že Krkonoše vezmou útokem ty největší snowboardové hvězdy současnosti. V tomhle rozhovoru vám všechny novinky přiblíží jeden z hlavních organizátorů Martin Černík.

Tak Martine, první otázka je na snadě a určitě zajímá spoustu lidí. Co vedlo k tomu, aby se po několika letech Quiksilver Snowjam přeměnil z akce v rámci World Snowboard Tour na závod pod hlavičkou lyžařské federace FIS? Jak ty osobně vnímáš celý ten vývoj kolem WST vs. FIS, obzvláště před Olympiádou?
Osobně FIS a WST již dávno neřeším. V USA se dokonce letos jel svěťák, který byl WST i FIS. Každopádně teď je jasné, že všichni jezdí FIS kvůli Olympiádě. Vzhledem k tomu, že jsem chtěl Snowjam zase posunout o level výš, tak jsem začal před dvěma lety jednání o možnosti organizace Světového poháru u nás. Byla to jediná možnost jak akci někam upgradovat a mám radost, že to vyšlo, protože k nám přijedou opravdu ti nejlepší.

Ať už je pohled snowboardové veřejnosti na FIS jakýkoliv, začlenění do Světového poháru garantuje, že letošní Snowjam bude jednoznačně nejlépe obsazeným závodem v naší historii. V neposlední řadě pro to, že jde o jeden z několika závodů, kde můžou závodníci nasbírat body nutné pro kvalifikování na Olympiádu v Soči. Koho můžeme příští víkend ve Špindlu čekat? Hrň do nás jména ať víme na koho se těšit!
Na rovinu, pohled snowboardové veřejnosti by se měl zabývat snowboardingem a ne politikařením. První Snowjam v roce 2006 nastavil novej standard snowboardovejm eventum u nás. Každý ročník se posunoval o kus dál a přinášel vždy nějaký upgrade jako první velké parties, koncerty,na horách, hodinový záznam v TV nebo triky poprvé odjeté na našem území. Letošní ročník bude fakt nářez. Chystá se první živý přenos ze snowboardového eventu u nás a kromě ČT Sport to půjde i ve světě na Eurosportu. A ten největší masakr je, že máme 210 jezdců a mezi nima fantastický jména jako aktuální dvojnásobný mistr světa (Big Air a Slopestyle) Roope Tonteri (FIN), Ulrik Badertscher (NOR) vítěz Air&Style z Pekingu, Eric Willett (USA) vítěz evropských X-​Games a vítěz Air&Style, Halldór Helgason (ISL) vítěz X-​Games, Sage Kotsenburg (USA), Marko Grilc (SLO) vítěz Air&Style, Staale Sandbech (NOR), Gjermund Braaten (NOR), Janne Korpi (FIN) nebo Sebastien Toutant (CAN). V holkách uvidíme v akci Šárku Pančochovou, která se těší z letošního prvenství ve světovém žebříčku World Snowboard Tour, bojovat o body a tedy i o prize money bude například vítězka X-​Games Jamie Anderson (USA), olympijská medailistka Kjersti Buaas (NOR), Amie Fuller (GBR), mistryně světa Enni Rukajarvi (FIN), Silje Norendal (NOR) či Němka Silvia Mittermüller.

To, že se Špindl stal dějištěm Světového poháru ve snowboardingu v disciplíně slopestyle, je určitě velkým překvapením. Na světě jsou desítky středisek, kde by to člověk čekal spíš. Jak se vám podařilo pro Českou republiku získat Svěťák a co to všechno obnáší, jaké jsou kritéria a požadavky ze strany FISu?
Těch požadavků je celá řada a příprava je o mnoho náročnější. Museli jsme také upravit trať, prodloužit a změnit to víc na slopestyle... Teď už je to ready. Myslím, že uvidíme fantastické jízdy. Dále jsme museli navýšit prizemoney na 1 100 000Kč... A samozřejmě jsme to celkově vytunili, dole bude tribuna, party stan bude mít víc sekcí a celkovou plochu okolo 1000m2. Bude to prostě mazec!

Přibliž nám podrobněji program akce, na co všechno se můžeme těšit, tušim že tréninky budou probíhat už od zítřka (úterý)?
Tréninky budou v úterý, středu a čtvrtek v hodinu a půl dlouhých sessions pro 70 lidí. V pátek se pojede kvalifikace a večer bude zahajovací mejdan. V sobotu pak semifinále a od 14 hodin finále. Večer koncert Portless, Snickers Best Trick a ve stanu celou noc Snowjam Party...

Jak probíhají práce na slopestylové trati a jak bude přesně vypadat? Kolik lidí na tom maká?
Na trati maká parta Snowparkdesign pod vedením rakouského shapera Alliho a musím říct, že se jim to opravdu povedlo. Tahle trať prověří univerzálnost jezdců. Po startu to narvou na corner, z něj do rampy, z rampy na raily, které jsou na kopingách, pak na street rail a na konci je čeká klasickej macatej big air. 

Součástí Quiksilver Snowjamu je každoročně i program mimo kopec a jak je vidět z prvních informací, ani letos to nebude jinak. Na co se v tomhle směru můžeme těšit? Budou to zase legendární Snowjam afterparties?
Letos to bude velký! V pátek zahrají Bohemienz, Robot, Ed Bass... k tomu bude špindleorvská premiéra mýho dokumentu Snow Way. V sobotu přímo venku zahrají Portless, po Snickers Best Tricku to pak ve stanu rozjedou Sunshine, Friky, headliner večera bude anglickej rapper Deadly Hunta a po půlnoci zahrajou Jorgos a Ladida. Budou to intenzivní dva dny a dvě noci!

Pokud se někdo nedostane do Špindlu, aby mohl akci vidět na vlastní oči, bude moct závod sledovat v přímém přenosu, respektive potom v záznamu?
Doporučuju všem dorazit. Je to jedinečná šance vidět vítěze X-​Games a mistry světa v akci u nás ve Špindlu... Jinak to půjde živě na ČT Sport a na Eurosport 2, v pondělí pak ještě 60minutový highlights opět na ČT Sport.

Ty jsi zároveň reprezentační trenér, a tak máš přesný přehled o tom kdo se ve Špindlu objeví z našich. Předpokládám, že česká repre tu bude v plné síle, včetně největší favoritky a tvojí svěřenkyně Šárky Pančochové, která letos sbírá jeden úspěch za druhým. Komu všemu budeme moct fandit?
Z našich pojede kompletní repre doplňená o naše nejlepší jezdce. Za kluky to bude Horis, Neči, Matěj Novák, Dušan Kříž, Martin Mikyska, Tomáš Tuzar, Dan Pauliček, Dan a Ondra Porkertovi, Miki Pajer a za holky samozřejmě Šárka, Katka Vojáčková, Lucka Zábranská a Didi Augustinová, tak doufám, že jim přijdou fandit všichni snowboardový nadšenci.

Oproti minulým ročníkům Snowjamu se zvedlo do neuvěřitelných výšin i prize money. Opravdu se pojede o milion korun?
O milion a sto tisíc k tomu. Je to rekordní částka, o kterou se jede na snowboardovym eventu u nás. Půlka je pro kluky, druhá pro holky...

Co k tomu dodat. O víkendu ve Špindlu prostě nesmíte chybět, protože se jednoznačně chystá největší snowboardová akce historie českého snowboardingu a zažijete show, jakou asi hodně dlouho u nás nebude možné vidět. Veškeré info hledejte na www.snowjam.cz nebo na Facebook stránce eventu. Freeride.cz crew se na místo chystá už zítra, takže čekejte pravidelné updaty!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!