Mistrovství světa juniorů Valmalenco 2011

Zimní sezóna 2010/2011 je v tuto chvíli již minulostí. My se ale ještě vrátíme do dní, kdy ze jezdilo, prášilo, skákalo, jibbovalo, shredilo a také závodilo jak o život. V multirozhovoru hned s pěti jezdci naráz se podíváme na FISové Mistrovství světa juniorů....

Pokud jste se při Burton Špindl Spring Sessions rozhlíželi na všechny strany, abyste zahlédli Petra Horáka, Martina Mikysku, Ondru Porkerta, Katku Vojáčkovou nebo Klaudii Medlovou a nedařilo se vám to, nebyla to náhoda. Všichni jmenovaní totiž se slzou v oku místo do Špindlu vyrazili na FIS Mistrovství Světa juniorů, které se jelo v Italském resortu Valmalenco. Zmíněnou partičku doprovázel Přemek Vida, který pořídil hromadu fotek a s mlaďasama udělal doslova multirozhovor. Tady je...

Byla to pro tebe premiéra, nebo jsi na podobné akci už závodil?
Martin Mikyska:
Byl to pro mě už třetí start na MSJ. Na ten první z Valmalenca asi nezapomenu. Bylo mi teprve čtrnáct a proto jsem směl jet pouze rampu. Ale nedalo mi to a chtěl jsem si skočit tréninkově i Big Air. Komprese na odrazu udělal svoje a já se pak prolít vrtulníkem do Sondala do nemocnice. Druhý den jsem ale startoval v rampě. Podruhé jsem startoval v létě na Zélandu, kde už jsem jel slopestyle i rampu.
Horis: Konkrétně MSJ byla pro mě premiéra, ale nějaký zkušenosti s FIS závodama už mám, například MS v lednu ve Španělsku .
Ondra Porkert: MSJ byla moje premiera a ve čtráncti slušný zážitek, který si rád zopakuji.
Klaudie Medlová: Podobných závodov som sa už zúčastnila toto leto na Zélandě, kde som startovala v slopestyle a v big airu.
Katka Vojáčková: Start na mistrovství světa juniorů byla moje premiéra. Byl to pro mě velký zážitek, ale zároveň i velký stres. Všechno moc prožívám, byla jsem jedna z nejmladších a byla to obrovská zkušenost.

S jakými ambicemi jsi na MSJ odjížděl a jak to vyšlo?
Martin Mikyska:
Z podobných akcí vím, že konkurence ve světě je obrovská a neměl jsem žádné přehnané ambice. S výsledky jsem celkem spokojený. V rampě i ve slopestylu jsem se umístil v lepší polovině startovního pole.
Horis: Můj plán bylo omrknout úroveň ježdění mlaďasů ve světě a dostat se do finále, Po kvaldě to vypadalo, že bych mohl atakovat i bednu, ale finále jsem pokazil, tak z toho bylo nakonec 13.místo. V rampě jsem zajel životní jízdu a byl 34.
Ondra Porkert: Mojí ambicí na MSJ bylo hlavně sbírat závodní zkušenosti a zajezdit si v kvalitním snowparku a rampě. S výsledkem nejsem spokojený, ale můj čas teprve přijde. Spokojený jsem ale s triky které se mi podařilo odjet v trénincích.
Klaudie Medlová: Na fisové pretěky chodí celkom málo báb, o ktorých viem, že dobre jazdia. Chcela som byť vo finále a tajne dúfala v medailu. Bohužial sa mi nepodarilo dostať sa ani do finále. Čo ma samozrejme mrzelo ale nevadi nabudúce to hádam bude lepšie.
Katka Vojáčková: Pro mně byl už úspěch být nominována na MSJ. Překonala jsem sama sebe a nebyla jsem poslední. (Katka byla 28.)

Teprve podruhé v historii se jel na MSJ slopestyle, jak vypadal set up parku a jak se ti líbil?
Horis:
Set up mě bavil od shora až dolu. Začínalo to shredovou rourou s hokejkou na konci, pak na nás čekaly tři pohodový kickery a poslední srandou byla platforma shredu, kde jsme měli na výběr ze speed railu, rovné roury a lámané bedny.
Martin Mikyska: Rampa byla vzhledem k vysokým teplotám docela měkká a na dně se tvořily boule. Stejný problém byl i na slopestylové trati, ale organizátoři se snažili udržet vše v kondici.
Ondra Porkert: Kéžby tohle stávalo v Čechách to by šel progress všech mnohem více nahoru.

Jak vypadaly tvoje závodní jízdy?
Horis:
V kvaldě jsem dával cab 1 bs out, cab5 invert, fs 7, bs doublecork 10 a fs 270 transfer do lámačky, ve finále jsem chtěl dělat cab 9, fs 10 a bs 10 doublecork, ale ani jednou sem to nedal čistě, takže smůla. Ale závodu bude ještě mega, tak si na to počkám.
Martin Mikyska: V rampě jsem jel svojí klasickou jízdu složenou ze dvou airů, dvou pětek, frontside 720 a cab 540.Během dvou tréninkových dnů ve slopestylu jsem si stihl vychytat jízdu cab 720, ss bs 540 a bs 900, kterou jsem ale v závodě nakonec kvůli měkkým odrazům nedělal a odjel jsem jízdu cab 540 fs 720, bs 900.
Ondra Porkert: V rampě jsem měl připravenou jízdu back to back 540, bs air, fs 720, cab 360.V tréninku slopestylu jsem odjel cab 540, bs 720 a fs 900.V závodě jsem si ale vždycky lehnul u tý devítky.
Klaudie Medlová: Ja som mala naplánovanú jazdu rodeo do switch rodea a fs 3. Ale v pretěku sa mi uz nedarilo a spadla som.
Katka Vojáčková: V rampě jsem jela svojí klasickou jízdu, která se skládala ze čtyř airů a fs 360 do cab 360.V tréninku jsem si zkoušela i fs 540. Ve slopestylu jsem skákala na prvním skoku rovný air s indy, na druhém back flip a na posledním rovný air s tailem.

Mistrovstvím světa pro tebe sezóna skončila? Jaké máš další plány?
Horis:
Jo jo, tohle byl pro mě poslední pojezd, protože letos maturuju, tak musím vzít do ruky zase po roce sešity a šprtat se na maturu, kterou mam za dva tejdny. Po matuře chci jezdit co to dá a posouvat se dál a dál!
Martin Mikyska: Po MSJ jsme se s partou přemístili potrénovat do haly do Laaxu odkud jsme zamířili na finále World rookie tour do Ischglu. Momentálně jsem v Livignu. Potom si dám dva měsíce školu a surfing ve Franci. Na prkno se pak dostanu až v létě na Schnalu, kde budu coachovat a kam se už teď těším.
Ondra Porkert: Jel jsem s Martinem a zbytkem bandičky do Laaxu a pak do Ischglu. Už jsem ale nepokračoval do Livigna, ale mazal jsem za bráchou a do školy. Takže to je konec sezóny přátelé, ale mám jet ještě na focení s Nuggetem a Flow, takže asi ne tak úplně.

Klaudie Medlová: Ďalej nás ešte čakal jeden závod WRT a tým sa už pre mna závodna sezóna skončila. Teraz budem musiet ísť do skoly, potom este pojdem so Sportovní akademiou na tux a potom už iba skola.V létě by som tiež chcela íst surfovat a neskôr zas na dosku pojazdit na nejaky ladovec :)
Katka Vojáčková: Po MSJ jsme společně zamířili do Laaxu a poté na finále World Rokiie Fastu. Na WRF jsem si vybojovala 1.místo, kterým jsem uzavřela letošní sezonu . Teď mě už čeká jen škola.

Jak už v rozhovoru padlo, mlaďasové za sebou mají mimo jiné i finále World Rookie Tour, které se jelo v Ischglu. Článek i fotogalerie jsou ve výrobě. Stay tuned!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!