Představujeme vám 11letou Adélku Dončukovou

Dojeli jsme do druhé poloviny letošní série Just Ride! Winter 2018, v rámci které běží i Horsefeathers Kids snowboard tour. Nyní tu pro vás máme rozhovor s loňskou vítězkou kategorie holek do 15ti let, jedenáctiletou Adélkou Dončukovou. Představujeme vám tak zároveň posilu Horsefeathers rookies teamu, kterou rozhodně nepotkáte jen na sněhu. V létě totiž pro změnu vyhrává skejtové závody, nebo lítá ve vlnách na surfu. O tak našlápnutém životním stylu může leckdo jen snít. Za vším samozřejmě stojí neskutečná podpora aktivních rodičů, kteří Adélku berou po celém světě, a kterým za to patří velký respekt. Tahle nadaná slečna z Pardubic rozhodně stojí za pozornost, a tak jsme se rozhodli ji trochu vyzpovídat.

Ahoj Adél! Na snow a skate scéně nejsi úplný nováček, přesto je ale určitě ještě pár lidí, kteří o tobě neslyšeli. Mohla by ses jim krátce představit?
Ahoj, jmenuji se Adélka Dončuková, je mi 11 let a jsem z Pardubic.

Jak dlouho už jezdíš na snowboardu a co tě k tomu přivedlo?
Na snowboardu jsem začala jezdit v pěti letech. Do té doby jsem si oťukávala hory a sjezdovky na lyžích. Oba rodiče jezdí, takže to, že budu snowboardit byla jasná volba :)

Máš hned několik aktivit a ne všechny jsou vyloženě zimní. Dokážeš si představit, že by ses v budoucnu právě snowboardingu věnovala závodně?
Jojo, nevím, kam dřív a se školou mi to zabírá hrozně moc času. Snowboarding a skateboarding miluju stejně a kdyby mi někdo řekl, ať si vyberu mezi snb a sk8, tak to nedokážu. Ráda bych závodila v obou sportech, ale nevím, jestli to bude vůbec možné. Asi na světě nebude moc lidí, co to dokázali. Já znám jenom Shauna Whitea.

Trávíš raději zimu na českých kopcích, nebo spíš míříš s prknem za hranice?
Mám ráda jak české hory, tak Alpy. Je mi asi jedno, kde jezdím, hlavně když je čerstvý snížek a není to umrzlé na beton.

Loni jsi vyhrála Horsefeathers Kids snowboard tour. Šlo o tvůj první větší snowboardový závod?
Ano, vyhrála a bylo to super! Už předtím jsem jela nějaké závody Snowboard Zezula tour a v Rakousku Valley Ralley. Ale takhle celou sérii závodů jsme objeli poprvé.

Co ty a letošní World Rookie Tour? Chystáš se?
S taťkou jsme spíš přemýšleli o sérii Valley Ralley, ale od podzimu jsem dost marodila a nemám natrénováno tak, jak bych na ten závod potřebovala.

Co všechno jsi už během téhle zimy stihla a co máš ještě před sebou?
Letos jsem jela dva závody, první zastávku Just Ride! v Deštném a World Snowboard day na Mísečkách. Oba dva závody jsem vyhrála :) Teď v sobotu se chystám na Just Ride Bukovka, další týden na Just Ride Karolínka, SNB Zezula tour Brno a 10.března finále Zezula tour v Peci.

Kde tě teda ještě tuhle sezonu můžeme potkat?
Na dvou zastávkách Just Ride!, v Olympijském parku Brno a pak bychom chtěli trénovat na poslední závod v Peci. No a jarní prázdniny si chceme s taťkou užít na Mísečkách.

Přes zimu jsi na horách jako doma. Kdo je tvůj nejoblíbenější parťák na sněhu?
Co to jde tak se snažím trénovat s Richardem Skanderou, je tam super parta a kamarádky Lála, Viky, Anička, Olivka. To mě baví moc :) Myslím, že to nebude dlouho trvat a s těmahle holkama budete taky brzy dělat rozhovor...

Máš nějaký vzor? Někoho, kdo tě inspiruje, a díky komu se snažíš svoje ježdění co nejvíc posouvat dopředu?
Sleduju hodně český holky a poslední dobou se hodně zajímám právě o Shauna Whita, hlavě pro to, jak dokázal vyhrávat, jak v snb tak sk8.

Držíme pěsti, Adél. Nějaký poslední vzkaz čtenářům tohohle rozhovoru?
Děkuju pěkně! Chtěla bych poděkovat hlavně všem, co pořádají akci Just Ride!, protože udělali super závod pro děti s překážkami pro každého.

Adélka se bohužel ještě před vydáním našeho rozhovoru nepříjemně zranila na Bukovce, kde si zlomila vřetenní kost. I to se bohužel stává. Věříme ale, že Adél zabojuje a za měsíc jí zas uvidíme na prkně.
Přejeme brzké uzdravení!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!