Představujeme vám 13letou Evku Hanic ze Slovenska!

Mladých, kteří jdou s progresem raketově nahoru přibývá a to u nás i na Slovensku. Jednou takovou mladou riderkou je 13letá Evka Hanic, která jezdí v partě s Richardem Skanderou. Když je vám 13 a snowboardujete, většinou si moc neuvědomujete věci kolem. Evce je možná 13, ale z rozhovoru pochopíte, že uvědomělá je víc než dost a i to by jí v cestě za profesionálním snowboardingem, mohlo pomoct k úspěchu.

Ahoj Evko, představ se prosím na úvod, ať jsme my i čtenáři v obraze;)
Ahojte. Začnem teda poporiadku... Mám 13 rokov a narodila som sa v Španielsku. Keď som mala 9 rokov tak som sa presťahovala na Slovensko do Liptovského Mikuláša, kde chodím aj do školy. K Snowboardingu som sa dostala tak, že keď som bola malá chodila som na Slovensko v zime na dovolenku a v tom čase ma začali rodičia učit snowboardovať. V Španielsku sme nemali sneh a preto ma to veľmi zaujalo.

Vzhledem k tvému mladému věku mě napadá otázka, od kolika let vlastně jezdíš?
Nedá sa to presne povedať od koľkých rokov jazdím. Na dosku som sa postavila už ako 2 a 1/​2 ročná počas dovolenky na Slovensku v Jasnej. Ale začala som snowboardovať až keď som začala žiť na Slovensku keď som mala 9 rokov.

Děláš kromě snowboardingu i další sporty?Okrem Snowboardingu chodím ešte na gymnastiku a v lete mám rada wakeboarding a skatebording.

Kde jezdíš v zimě nejčastěji? Máš svůj home resort?
Sem tam si rada zajazdím na Štrbskom plese alebo na Donovaloch ale najčastejšie jazdím v DC snowparku v Jasnej a to je zároveň aj môj home resort.

U vás v rodině jsou další snowboarďáci, nebo jsi sama mezi lyžaři?
Tatko aj mamina snowboardujú ale nenútili ma na dosku. Dali mi vybrať. Prvý rok som chodila na Slovensku do lyžiarskeho klubu a popri tom som aj snowboardovala. Po roku som ostala už len pri snowboarde.

Kam už jsi se se snowboardem podívala a kde tě ježdění bavilo zatím nejvíc?
Bola som jazdit v Čechách, Poľsku, Francúzku, Andorre aj v Rakúsku kde majú super parky ako je Stubai či Hintertux. Ale bola som aj v hale v nemeckom Bispingene alebo v holandskom Landgraafe. Ak je dobrá parta a počasie nám výde, tak ma to baví všade.

Jaké triky máš ve svém repertoáru? Čeho si ceníš nejvíc?
Na jiboch je to napr. boardslide, bs grind, fs grind, noseslide pretzel out, lipslide. Na skokoch bs 360 a fs 360. Najviac si asi cením backroll ktorý som sa naučila na konci zimy v Jasnej.

A na jakých trikách nyní pracuješ, nebo bys chtěla pracovat tuhle zimu? Mladí rideři si často dělají trick list a učí se triky podle něj. Máš taky svůj?
Snažím sa naučiť veľa trikov aj keď je jasné, že niektoré mi dávajú zabrať viac ako ostané. Chcem si zdokonaliť a poriadne natrénovat všetky už spomínané triky... a ešte k nim bs rodeo 540 ktoré som už ustála v Jasnej ale iba raz. Chcela by som sa ho túto zimu naučit poriadne. Nemám trik list ale určite mám predstavu čo sa chcem naučiť...

Jak jsi na tom se závoděním? Máš trému, nebo jsi v pohodě?
Ako kedy, ale dá sa povedať, že mám trému.

Trénuješ s Richardem Skanderou a jeho partou. Máš pocit, že ti ježdění s Richardem pomáhá?
Rišo je super. Jazdenie s ním a s partou mi určite pomáha.

Co považuješ za největší výhody ježdění na hory s coachem jako je Richard?
Najväčšia výhoda je, že s ním to nieje len o jazdený, ktoré je samozrejme základ ale robíme s ním aj pravidelný strečing, videokoučing a máme rôzne aktivity ako bazén alebo trampolíny a rôzne teamové hry.

Hecuje tě Richard do nových triků, nebo jsi hrrr a drží tě spíš zpátky?
Ako kedy. Na niektoré triky sa teším a som šťastná sa do nich pustiť a do iných ma musel hecovať.

Co tě na snowboardingu baví nejvíc? Myslím tím, jestli slopestyle, rampa, big air, nebo jiná část snowboardingu. Co tě baví na snowboardingu celkově?
Nemám ešte vyhradenú disciplínu. Snowboarding je svojím spôsobom môj splnený sen. Voľnosť a pohyb na horách spojené s prírodou a s úžasnou partiou ľudí, ktorí ma obklopujú. Ďakujem mu za veľa super kamarátov a zážitkov. Mám šťastie, akých mám rodičov a že ma v tom podporujú a zároveň môžem robiť to, čo mám rada.

Máš nějaké vzory, které tě inspirují?
Áno, mám určite. Je to Klaudia Medlová a Anna Gasser. Obidve majú super štýl...

Co sponzoři? Jezdíš už za nějakou firmu?
Áno. Mám podporu od Roxy, Douk Snowboards UK, Nanukstore.sk a Arny Club Liptovský Mikuláš.

Jaké máš plány na aktuální sezónu?
V pláne mám len sa čo najviac zlepšovať . Možno odjazdiť a dobre sa umiestniť na nejakých pretekoch v Rakúsku alebo v Čechách keďže na Slovensku ich moc v kategorií dievčat nemáme.

Evku můžete sledovat na Instagramu.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!