Představujeme vám nadějného slovenského ridera Martina Józsu

Martina Józsu jsme zaznamenali na letošních zastávkách Just Ride! tour, kde v rámci Horsefeathers Kids Contestu vždycky na railech vystřihl na svůj věk několik technických i stylových triků. Udělali jsme si tak poznámku, že bychom s ním rádi časem udělali rozhovor. No a ta chvíle přichází právě teď. Tak se usaďte a dejte si rozhovor s mladou nadějí slovského snowboardingu jménem Martin Józsa.

Čau Martine! Tuhle sezónu jsi byl na českých horách dost vidět, ale u nás na Freeride.cz máš premiéru. Představ se těm, kdo tě neznají, prosím.
Ahoj, volám sa Martin Józsa a mám 12 rokov. Tento rok som nastúpil do prvého ročníka na osemročný gympel a mordujem sa so španielčinou, najviac ma však baví šport.

Odkud pocházíš? Na všech zastávkách letošní Just Ride! tour ti podle mě pokaždé minimálně jeden člověk spletl jméno…
Na to som zvyknutý, každý deň ho niekto popletie... (smích) Som zo Slovenska, z Bratislavy, ale priezvisko je maďarske, aj keď v našej rodine už nikto nevie po maďarsky.

Jak jsi začal se snowboardingem?
Najprv som to asi ako 2ročný videl v detskom filme Jack opica na snowboarde... Zapáčilo sa mi to a chcel som to skusiť. Prvý krát som stal na snowboarde, keď som mal asi 3 roky, nikto v mojom okolí však nevedel snowbordovať a tak ma ako väčšinu malých deti nútili najprv na lyže. Našťastie som si presadil svoje a asi od 5-​tich rokov som začal jazdiť na snowboarde. Najprv som sa učil sám a neskôr ma rodičia prihlásili do snowbordového klubu Frontline SNB.

Dělal jsi předtím i jiné sporty, nebo byl pro tebe snowboarding první jasnou volbou?
Skúšal som aj iné športy a stále aj skúšam. Najprv som začal chodiť na gymnastiku, ale robiť kotúle s babami ma dlho nebavilo. Od 5-​tich hrám futbal, tomu som asi venoval najviac času. Snowboarding bola pre mňa len taká zábava v zime a až neskôr som sa mu začal viac venovať. Posledný rok som začal skateboardovať, tiež robiť parkour a viac snowboardovať.

Co tě na snowboardingu baví nejvíc? Řekl bys, že máš radši skoky, nebo raily?
Na snowboarde mam najradšej to, že mám voľnosť pohybu a tiež, že si možem vymýšlať, čo budem robiť - jazdiť raily, skoky alebo jen tak freeride. Teraz ma viac bavia raily, lebo myslím, že som v nich lepší.

Co bys vybral jako tvůj nejlepší /​ nejstylovější trik na railu /​ na skoku?
Najlepší trik BS Lipslide 270 out, najštylovejší bol asi BS 270in a 270 out. Na skoku BS 540 Mute a to bol zaroveň asi aj najštýlovejší.

Máš už představu, jakou cestou se chceš do budoucna ve snowboardingu vydat? Chceš třeba více jezdit závody?
Neviem, najprv musím mať natrénované a ak mi to pôjde dobre, tak určite chcem aj závodiť. Teraz sa chcem hlavne sústrediť na tréning.

Kde bereš inspiraci na ježdění? Koukáš na videa? Máš nějaký vzor v pro snowboardingu?
Keď mám čas, pozerám videa. Ale pri jazdení sa zvyčajne inšpirujem staršími chalanmi, s ktorými jazdím. Moje vzory zo slovenských riderov sú Zolo Strcuľa a Samo Jaroš. Zo zahraničnych je to Marcus Kleveland.

Viděli jsme tě snad na všech zastávkách zimní Just Ride! tour, kde jsi se i párkrát umístil v rámci Horsefeathers Kids Contestu. Kde ještě jsi byl jezdit?
Ano, Horsefeathers Kids Tour je super akcia s dobrou atmosférou, preto som sa tento rok snažil príjsť na všetky zastávky. Okrem toho som odjazdil aj tri zastávky Snowboard Zezula Tour a v decembri som bol aj na Zillertal Valley Ralley v Rakúsku. Na Slovensku žial veľa pretekov pre deti nemáme.

Máš svůj home resort? Nebo zkrátka snowpark, kde tě to baví nejvíc?
Z Bratislavy je to do najblizšieho snowparku v rakuskom Stuhlecku 1:40 autom, a tak najčastejšie chodím tam. Zo slovenskych snowparkov chodím do Jasnej a na Donovaly, ale najviac sa mi asi páčilo na Dachsteine.

Jezdíš a v partě s Richardem Skanderou. Jak jste se dali dohromady a jak ti to vyhovuje? Cítíš progres? Co si myslíš, že jsou největší výhody ježdění s coachem jako je Richard?
Veľa deti, s ktorými som sa stretol na pretekoch minulu sezónu poznalo Riša a trénovalo s ním, tak som to chcel skúsiť. Prvý krát sme spolu boli minulý rok v máji na Dachsteine a bolo super. Okrem progresu, ktorý som hneď cítil, bola aj zábava. Okrem tréningu na svahu robíme pravidelne strečing, máme videokoučing a iné doplnkové aktivity ako bazén, bycikel alebo trampolíny. Tiež už zvládnem aj niečo uvariť. (smích)

S kým z vaší party i mimo ni tě baví jezdit nejvíc?
Rád jazdím s chalanmi z Frontlineu. Túto sezónu som si parádne zajazdil s Kubom Hronešom, ale aj Kikin Salač a Láďa Hrstka sú inšpiráciou.

Kam v zahraničí už jsi se se snowboardem podíval a kde tě to bavilo nejvíc?
Mimo Slovenska som bol v Rakúsku a Česku. Najviac ma to bavilo na Dachsteine, Stubai a u vás vo Vítkoviciach a v Deštnom. Toto leto som bol prvý krát aj v mrazáku v nemeckom Bispingene - to bolo parádne letné osvieženie.

Kam by ses se snowboardem chtěl podívat ještě tuhle a příští sezónu?
Túto sezónu by som ešte chcel ísť na jar na Hintertux. A ďalšiu sezónu aspoň to čo som išiel tento rok. Dúfam, že sa to podarí. Ale sen by bol Bear Mountain.

Někdo má v tvém věku ambice vyhrát X-​Games, někdo natočit nadupaný full part se světovou produkcí, někdo jezdit co nejčastěji a nejdéle a bavit se u toho. Tahle rozmanitost dělá snowboarding tím, čím je. Jaké ambice máš ty?
X-​Games? To je asi snom každého... minimálne sa zúčastniť. Teraz by mi stačilo aj poraziť Kubu a preto musím trénovať. Do budúcna by som chcel chodiť na súťaže a napredovať ďalej. Neskôr možno aj nejaké video, ale hlavne to musi byť stále zábava, inak by to nebolo ono.

Díky za rozhovor a ať se daří!
Dík, tak sa hádam vidíme zas niekde na svahu... :-)

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.