Přemek Vida o české repre v kvalifikaci na ZOH

Jak víte z našich pravidelných updatů, během minulých několika měsíců probíhala v rámci kolotoče Světového poháru kvalifikace na Olympijské hry v ruském Soči, kde proběhne historická premiéra slopestylu. V nadupaném kvalifikačním ohni jsme měli i několik našich želízek a přestože se do Ruska nakonec dostala jen Šárka Pančochová, český freestyle snowboarding určitě zaznamenal velký krok dopředu. O průběhu kvalifikace a Olympiádě jako takové jsme si popovídali s trenérem české repre Přemkem Vidou.

Poslední závod Světového poháru se jel na konci ledna v kanadském Stonehamu a naši Honza Nečas, Petr Horák, Martin MikyskaKačka Vojáčková měli poslední šanci se na Olympiádu kvalifikovat. Bohužel se to nakonec nepovedlo a Horisovi opravdu o fous. Skončil na celkovém 24.místě, Neči na 33., Martin na 49. a Kačka v ženách na 24.místě. Šárce Pančochové už ve slopestylu nešlo o moc, protože nominaci na OH měla v kapse. I tak ve slopestylu obsadila parádní 4.místo a v rampě 12. příčku, čímž potvrdila svou nominaci do Soči i v této disciplíně. Neči si zkusil po dlouhé době i rampu a zajel dobré 27.místo. Na programu byl i večerní big air v Quebecu, kterého se naši také zúčastnili (Horis 14., Martin 17. a Neči 21.) Škoda kluků a Kačky, ale život jde dál a my tak budeme během Olympiády fandit třem našim snowboardistkám - Šárce Pančochové, Evě SamkovéEster Ledecké.

Tak Přémo je to za váma... Jak vidíš vystoupení našich ve Stonehamu, jak závod probíhal?
Poslední závod byla velká naděje a šance zlomit ještě dobrým výsledkem kvalifikaci do Soči. Věděli jsme, že to nebude lehký, že nás nejspíš čeká klasicky ledová hora, ale taky jsme počítali s tím, že se na startu přecijen neobjeví všechny esa jako napříkla v Copperu. Obojí se potvrdilo, ale navíc tam byla ta nervozita, která hodně svazuje nohy když víš, že musíš zajet svoje maximum a není čas na žádné jistoty.

Co jeli kluci a Kačka za jízdy?
Začnu od nejstaršího a nejzkušenějšího Honzy Nečase, který si naplánoval jízdu bs rodeo 540 melon, cab double 900 mute, fs 1080 melon, boardslide do fakie, cab 270 do railu a switch tailslide 270 out. Bohužel tam byly vždy poté desítce troche ruce na dopadu a semifinále mu uteklo. Horis zajel cab 900 (bohužel ruce na dopadu), fs 1080, bs 1080 double, fs blunt do bora 270 out, cab 270 - 270 out a fs180 - cab 360 ven. Horise to šáhnutí stálo postup do semifinále. Martin měl plán switch backside 900 mute, frontside 720 tail, backside 1080 mute, frontside blunt 270 out, fs 270 transfer na doublekinku a grind fs 360 out na hokejce a v druhé pak přidat fs 1080 melon na druhém skoku. V tréninku odjel obě varianty, v závodě ho zradila ta switch bs 9, kdy neodhadl měnící se podmínky a přeletěl skok, v druhé jízdě pak nedotočil bs 1080 a neudržel odjezd na hraně. Kačka jela stejnou jízdu jako v Copperu, takže frontflip na prvním skoku, bs 360 na druhém, ale místo backflipu na posledním dala jen rovňák, necítila dost rychlosti a v druhé jízdě spadla na frontflipu. Body byly v jejím heatu vysoko a ten rovňák potom mrzel.

Jakých výsledků kluci a Kačka museli dosáhnout, aby se dostali na Olympiádu, kolik chybělo?
V podstatě se museli všichni dostat do semifinále, respektive do finále. To nebylo nic nereálného, vloni se to tady i přes větší konkurenci povedlo Martinovi i Kačce. Letos to bylo bohužel jinak. Na kdyby se nehraje, takže nemá cenu spekulovat, ale ty jízdy a body byly letos celkem blízko. 

Jak hodnotíš celkově poslední dvě sezóny, kdy naši bojovali o nominaci a objeli jste v podstatě všechny svěťáky. Jsi se svýma svěřencema spokojenej?
Byla to dlouhá a náročná cesta a i když na konci jede pouze Šárka, tak je potřeba říct, že tam jede s medailovými ambicemi. Olympiáda je jen jeden závod a i ostatní členové repre nasbírali opravdu hodně zkušeností z velkých závodů a co je hlavní hodně se vyjezdili a zlepšili svůj trikový repertoár. Je ale pořád na čem pracovat a zlepšovat. Hlavně je velký rozdíl mezi tím když jezdíš a točíš v parku, a když závodíš. Tam se promítne celá řada dalších faktorů, který se musíš načit zvládnout tak, abys byl schopnej odjíždět velký triky v závodě a za každých podmínek. 

Naší jedinou zástupkyní na OH bude za freestyle Šárka. Co myslíš jak v Soči dopadne?
Nechci předvídat, ale věřím v medaili. Šárka má kolem sebe super tým Jožina (Toufara) a Martina (Černíka) i další podmínky ze strany svazu a sponzorů a je opravdu hodně vyježděná. Během léta navíc přidala nové triky v Japonsku do bagů, tak je v Soči snad využije. Konkurence je ale obrovská a stejně jako u kluků může ze špičky vyhrát kdokoliv. 

Šárka, Evka a taky Ester Ledecká mají poměrně reálné šance na medaile. Kdyby se tak stalo, jak to podle tebe konkrétně může ovlivnit situaci v českém snowboardingu?
Tohle je často diskutovaná otázka už teď před OH. Když se holkám daří ve Svěťáku, jsou jich plné zprávy a noviny a to je celkově dobře pro snowboarding. Ta široká medializace snowboardingu je dobrá, i když lidi zatím moc nevidí rozdíly mezi alpine, sbx a freestylem. Bylo by super kdyby se povedl výraznější výsledek aspoň jedné z nich a mohly se tak stát určitými vzory pro mladší generace, která nám teď na horách chybí a bohužel chybí i ve všech jiných sportech. Proč tomu tak je by bylo na delší článek. Jinak nelze předem říct jaký efekt by to přineslo pro snowboarding. Tohle je hodně individuální, záleží pak na osobnosti sportovce, jeho aktivitě ve vztahu k členské základně, jeho sponzorech a ochotě udělat něco víc i pro komunitu atd. Příklady tu určitě jsou viz Aleš Valenta, který například ze své medaile vytěžil opravdu hodně pro sebe, ale i svůj sport.

Poslední dobou se víc než kdy jindy zvedla vlna diskuse o tom, že profesionální snowboarding se blíží spíš akrobatickému lyžování a vytrácí se z něj to, co bylo vždy tak důležité - styl. Jak to vnímáš?
Máte o tom hezký článek i když na můj vkus celkem bulvárně nazvaný "Zabijí rozhodčí snowboarding?" (rozhovor s  Ingemarem Backmanem). S tím se dá souhlasit. Každopádně by bylo zajimavé vyzpovídat na tohle téma Klárku Suchanovou, která rozhoduje poslední roky velké závody FIS i WSF a bude i rozhodcovat v Soči.

Kde budeš sledovat Olympiádu?
Pravděpodobně na Letné v Olympijském parku, kam bych touto cestou pozval i všechny ostatní ať společně vytvoříme parádní atmosféru a užijem si tenhle moment, kdy se poprvé objeví slopestyle na ZOH. (Více informací o Olympijském parku najdete tady - pozn. red.)

Jak to vidíš do budoucna, už máš v hlavě plány na další "poolympijské" období?
Teď nás čeká domácí Snowboard Zezula Tour 2014 (budeme informovat ve zvláštním článku brzy - pozn. red.) a mezi tím pár akci v Rakousku a na Slovensku. Taky bychom jeli rádi na pětihvězdu do Andory a Kačku čeká tour po evropských závodech, kde by chtěla obhájit titul mistryně Evropy. Na začátku března je svěťák v Kreischbergu, kam se určitě vypravíme. Příští rok se tam pojede Mistrovství světa, tak by bylo dobré to omrknout. No a juniory čeká Mistrovství světa juniorů v italském Valmalencu, takže kalendář je pořádně nabitý. Mimo závodění se chystáme i točit a fotit a užít si snowboardingu s kámošema v parku i mimo něj. Jen doufám, že bude dost sněhu.

Díky mockrát za rozhovor a během Olympiády samozřejmě budeme držet palce našim holkám!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!