Radek Sieber - vítěz Ride Public Gallery 2012/2013

V Ride Public Gallery se společně snažíme motivovat mladé nadějné fotografy a kameramany k progresu svojí práce v rámci snowboardingu. Každý měsíc v sezóně vyhlašujeme tři nejlepší a po zimě pak celkového vítěze. Tím se letos stal Radek Sieber, který se vám právě teď blíže představí v rozhovoru.

Tak Radku první otázka pro tebe, i když odpověď asi známe. Máš radost, žes vyhrál? :)
No jasně že mám. Obrovskou :) Pořád tomu trošku nemůžu uvěřit. Je to pro mě velký úspěch. 

Kdy a jak vznikla tvoje vášeň k focení, jak dlouho fotíš?
Fotím asi 3 roky. Na začátku jsem zkoušel fotit koncerty v Plzni, protože kamarád psal články o muzice. Občas jsem dostal vstup zadarmo a byl jsem rád :D Měli jsme doma starší zrcadlovku od Canonu, která se pak rozbila a já najednou neměl s čím fotit. Chvíli jsem si foťák musel půjčovat od dědy a asi před rokem a půl mě focení úplně pohltilo a koupil jsem si svojí zrcadlovku. K extrémním sportům jsem měl vždy blízko a nakonec jsem si v tom našel obrovskou zálibu.

Public Gallery vyhrála tvoje fotka jibbingu, ale to ještě neznamená, že jezdíš. Takže otázka jasná - na čem ty vlastně jezdíš když nefotíš?
Jezdím na prkně :) Začal jsem asi před osmi lety a skákání mě od začátku hodně bavilo. Vždycky jsem obdivoval starší kluky co hrozně sázeli a chtěl jsem lítat jako oni.

Kdy a kde jsi začal jezdit, tvý oblíbený spoty /​ resorty?
Začal jsem jezdit na Šumavě. Začínal jsem na lyžích, ale jakmile se mi do ruky dostalo prkno, bylo rozhodnuto. Pořád na Šumavu jezdím rád. Je tu hodně fajn lidí a taky skupina Harakiri Gang, která sjednocuje vyznavače extrémních sportů a pořádá různý akce. Ze zahraničních resortů mám hodně rád Kronplatz. Staví tu super park a celej areál je hodně velkej a každej rok je tu něco novýho.

Freeride vs. park vs. street?
Z pohledu fotografa jasně vítězí street. Je to těžší jak pro jezdce, tak pro fotografa, ale o to cennější ta fotka může být. Z pohledu jezdce mám rád park i freeride. Když jsou dobrý podmínky a zrovna nasněžilo, tak asi každej jde prášit ne? :) Na streety si moc netroufám a radši fotím :) 

Když máš třeba super spot nebo freeridovej sjezd, nedělá ti problém se rozhodnout jestli fotit nebo jezdit?
Ideální by to bylo zkombinovat, ale občas to nejde. Dřív jsem chtěl jezdit i fotit, ale teď radši fotím :) 

Máš nějaký fotografický vzory?
Hodně se mi líbí fotky Kuby Križa, Davida Blažka a Dana Vojtěcha. Tyhle lidi mě inspirujou k tomu, abych fotil to, co mě baví. Spoustu věcí o focení jsem se dozvěděl z publikací Scotta Kelbyho. Líbilo se mi, že vždycky o focení psal bez zbytečných řečí okolo. Prostě dej tam tenhle čas a tuhle clonu a asi to bude fungovat :D Ovlivnilo mě ale mnohem víc lidí. Většina fotografů co jsem potkal mi radili a pomohli mi, takže za to velký díky všem!

Co si myslíš o soutěži Ride Public Gallery?
Je tu super projekt a výborná příležitost pro všechny začínající fotografy. Já se o ní dozvěděl poprvé loni od Tomáše Běla, ale fotky jsem zkusil poslat až letos. Vám i firmě Ride za tohle patří velkej dík, protože málokdo tímhle způsobem motivuje mladý fotografy k progresu. Rady a doporučení od poroty taky nejsou k zahození, protože tyhle lidi už toho mají za sebou celkem dost a ví, o čem mluví. 

Co děláš kromě snowboardingu a focení? Škola, práce?
Nedávno jsem odmaturoval a chystám se na vysokou. Snažím se být co nejvíc s přítelkyní a když je trošku čas, tak si rád pinknu kulečník. Dřív jsem hrával hodně, ale teď už je to jen rekreační :) No a nakonec brigády, protože foto výbava není nejlevnější. 

Jak vypadá tvoje momentální výbava a jak jí plánuješ vylepšovat?
Tělo mám od Canonu EOS 5D Mark II, pár objektivů, stativy a dva blesky s odpalovačkama. Teď si asi nejvíc chci koupit fish eye a časem asi další světla. Foto výbava se bohužel dá vylepšovat pořád.

Když si představíš ideální spot, počasí, světlo... kde bys chtěl nafotit krutou fotku. Co vidíš?
Poslední dobou mě dost fascinujou opuštěné továrny. Zkoušel jsem tam už párkrát s někým fotit, ale chtěl bych zkombinovat extrémní sport a starou opuštěnou budovu. Do toho trošku tajemné svícení a brutální trik :D

Co nejradši fotíš kromě snowboardingu?
K extrémním sportům mám velký vztah a strašně rád je fotím. Ať už je to skate, snb, bike nebo jakákoliv jiná šílenost :) Dál mám rád focení koncertů a když je chuť a dobrý nápad, tak práce s lidma je taky fajn.

Díky moc za rozhovor, ještě jednou gratulujeme a přejeme co nejvíc úspěchů nejen ve fotografování!

Ride Public Gallery bude pokračovat i letos, takže si všichni nažhavte foťáky a připravujte fotky, odstartujeme zase v listopadu a ve hře bude opět hromada věcných cen od Ride Snowboards. A pokud budete nejlepší, tak vyhrajete takovou nálož cen jako Radek, kterého Ride vybavil od hlavy až k patě věcmi v celkové hodnotě přes 30 tisíc Kč!

Další zajímavé články

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.

Zúčastněte se "Woodstocku snowboardingu" Longboard Classic 2024!

Letos se již po dvacátépáté uskuteční legendární akce Longboard Classic, které se přezdívá Woodstock snowboardingu. Vyrazte na místo dění do Stuben am Arlberg a poznejte to na vlastní kůži!