Sage Kotsenburg @ Nine Knights

Dnes vám přinášíme exkluzivní interview s člověkem, jehož sláva sahá za pomyslné hranice snowboardové scény. Sage Kotsenburg loni ve svých 20 letech vyhrál historicky první slopestylový závod na Olympijských hrách a tím se jeho život obrátil naruby. My jsme měli tu čest se s tímhle americkým hrdinou sejít a popovídat během akce Suzuki Nine Knights v italském Livignu.

Před každým rozhovorem s obecně známým člověkem má člověk vždy očekávání a nejinak tomu bylo i před tímhle. Díky Monster Energy a organizátorům Nine Knights jsme dostali svých 10 minut s největší hvězdou akce, alespoň co se týče jména podle měřítek široké veřejnosti. Od té doby, co Sage Kotsenburg vyhrál v únoru loňského roku historicky premiérový slopestylový závod na Olympijských hrách v Soči, se z mladého a uznávaného top snowboardisty stala superstar a miláček americké veřejnosti. Pokud by snad ale někdo čekal, že Sagovi několikaměsíční tour po večírcích, talk shows, setkáních s celebritami a celkové mediální masáži takzvaně vleze na mozek, ten by se hodně mýlil. Ostatně pokud sledujete jeho výstupy v médiích nebo na jeho sociálních kanálech, tak víte, že tenhle sympatickej blonďatej kluk má smysl pro humor a všechno včetně svého triumfu na Olympiádě bere hodně s nadsázkou.

"Mr. Holy Crail" navíc patří mezi ty jezdce, kteří neustálě posunují snowboarding dál nejen tím neustále diskutovaným "gymnastickým" zvládnutím technicky náročných rotačních triků, ale také neuvěřitelnou inovativností a kreativitou svého ježdění. Ať už to je právě jeho "Holy Crail", kterým na sebe upozornil v Soči a totálně tak překopal pohled rozhodčích na snowboarding, nebo stylové stoosmdesátky, trojky a pětky bez grabu, nebo naopak s neuvěřitelnými kombinacemi různých grabů. A když k tomu přidáte fakt, že je to strašně sympatickej, skromnej a jak je pro Amíky vlastní "pozitivně ukecanej" týpek, nedá se říct nic jinýho než: Sage Kotsenburg je prostě PÁN.

Tak Sagi, kdes byl posledních několik dní?
Musim říct, že poslední dny byly dost hektický. Byl jsem v Saas-​Fee ve Švýcarsku, pak v Arlbergu v Rakousku, pak jsem byl chvíli tady v Livignu, zase jsem jel zpátky do Arlbergu a teď jsem znovu tady na Nine Knights. Je to trošku crazy, ale baví mě to, protože natáčíme pro novej projekt jménem "The Other Side". Minulej rok jsem toho po tý Olympiádě bohužel tolik nenajezdil.

Letos jsi byl tady v Livignu vůbec poprvé?
Vlastně jo, je to poprvé a zatim to na mě tady udělalo velkej dojem. Máme za sebou několik parádních dnů…

Co si myslíš o setupu letošních Suzuki Nine Knights?
No, co na to říct… Ten setup je šílenej, rozhodně nejvíc cool setup co jsem kdy viděl. V minulejch letech jsem něco málo viděl, protože někteří moji kámoši jsou freeskieři a byli tady, takže jsem od nich věděl, že to je mega. A když mě letos Nico pozval ať dorazim, tak jsem vůbec neváhal a hned odpověděl že přijedu. Jsem nadšenej, že tu můžu být, protože setup je obrovskej (Sage použil slovo “humongous” :) - pozn. FRed.), kreativní, progresivní, prostě všechno co člověk může chtít. Je tam strašně moc možností a navíc to vypadá skvěle na fotkách a záběrech, což je super.

Makáš poslední dobou na nějakym novym triku?
Nemyslim si, že konkrétně na nějakym triku, ale poslední dobou jsem hodně jezdil streetový spoty a v powderu… mám nějaký triky, který chci zkusit, ale zatim jsem na nich cíleně nepracoval. Mám je v hlavě, ale zatim nebyl čas nebo jsem se prostě bál.

Takže něco jako tvůj proslavenej "Holy Crail"?
Jo jo, určitě bych chtěl dál zkoušet různý crazy graby do rotací jako 1620, loni jsem se taky naučil backside 1260 ze zadní hrany, možná to zkusim na switch, ale momentálně mi taková věc spíš trošku nahání hrůzu (smích).

Samozřejmě mi to nedá se nezeptat. Kolikrát jsi byl u nás v Český republice, tušim že jednou předloni?
Jo jo, přesně, bylo to jednou, ve Špindlerově Mlýně ("in Spindleruv" - pozn. FRed.) a byla to sranda, je to cool místo a taky hodně studený, byla tam v tu dobu šílená zima (smích). Měli jsme čas si i prohlídnout Prahu, což bylo úžasný, je to nádherný město s neuvěřitelnou architekturou.

Kolem celýho toho Svěťáku se vedla celkem velká diskuse, je to takovej unikát, že se jela rampa, raily a skoky v jedný jízdě. Jak se to tobě zamlouvalo?
Když jsem přijel na místo, tak mi to přišlo hustý, protože spousta snowboarderů si přesně o tohle pořád říká… aby byly různý tratě, různý překážky, kreativní atd… a pak když to tu je, tak jsou všichni naštvaný, protože to neni klasická slopestylová trať… Osobně si myslim, že to bylo super, i když to bylo hodně těžký. Možná to někdo bral jako že to je na hraně, což bylo určitě hodně tim jak zmrzlý to bylo, ale s tím nikdo nic nenadělá. Myslim, že kdyby bejvalo bylo ten tejden tepleji, tak by to všichni vnímali úplně jinak. Celkově si myslim, že je super mít takový tratě - měls tam hip, rampu, raily, jump… Připomíná mi to trochu Peace Park (projekt Dannyho Davise - pozn. FRed.) a když to není contest, tak nikdo nikdy neni naštvanej… Nevim no, je potřeba se na tyhle akce dívat prostě jinak než na normální slopestyle.

Zmínil jsi projekt "The Other Side". Můžeš nám k tomu říct víc?
Jasně, tenhle rok je to hodně crazy co se týče různých projektů, je toho strašně moc a rozhodl jsem se udělat čistě vlastní věc. Nejsem v tom samozřejmě jen já, bude tam spousta mých kámošů, všichni co s náma jezdili tenhle rok… Vydali jsme se na místa, kde jsme nikdy předtím nesnowboardovali - byli jsme třeba v Sarajevu v Bosně nebo v Murmansku na severu Ruska, taky ale v Alpách nebo v Colorado backcountry. Dostal jsem se tak na spoustu zajímavých míst, kde jsem doteď nikdy nebyl nebo přinejmenšim nejezdil.

Takže to bude jeden velkej film nebo můžeme čekat nějaký webisody?
Zatim je to nastavený tak, že to budou nejdřív webisody a poslední díl by měl bejt o dost delší a bude z toho takový mini movie. Ty jednotlivý epizody budou podle lokalit, takže třeba parkový ježdění v Park City, streety v Rusku, backcountry v Coloradu atd. V tom posledním bude všechno najednou plus další záběry.

Co si vlastně myslíš o současnym trendu, kdy všichni natáčej tyhle "webisody" a krátký edity? Před několika lety to všechno bylo o velkých filmech, který vycházely na DVD a na který všichni celou sezónu čekali. Teď se všechno šíří skrze sociální sítě a je to spíš o rychlosti a aktuálnosti, často na úkor kvality.
Jo, je to přesně tak jak řikáš… Na jednu stranu to je na hovno, protože DVD bylo strašně silný. Když někdo měl full part nebo dokonce závěrečnou pasáž, tak to něco znamenalo. Časy se ale mění, strašně moc lidí už dělá právě online věci, když to ale vezmu z druhý strany, tak to má taky hodně do sebe a je to cool… Všichni teď mají mnohem snazší přístup k internetu a ke všemu co umožňuje tyhle věci posílat do světa, a právě ta rychlost je tím, kam všechno směřuje. Prostě musíš bejt aktuální, dávat o sobě pořád vědět. Takže na jednu stranu je blbý, že se ztrácí ta síla DVDs a velkých filmů, ale na druhou stranu je super, že spousta lidí co by se normálně k těm DVDčkům ani nedostala, může náhodně sledovat třeba mě nebo další ridery na facebooku nebo instagramu a dostane se k tomu mnohem jednodušejc. Tyhle věci se strašně rychle vyvíjej a ty se buď můžeš snažit držet minulosti nebo se měnit společně s tím. Tenhle rok se třeba snažíme dělat hodně online věcí a je to dobrý, ale i tak by bylo stejně super udělat i nějaký to DVD. Letos to asi nevyjde, ale už jsme se bavili o tom, že by to mělo být naším cílem na příští sezónu.

Když už se bavíme o těch sociálních sítích, jak to je třeba s tvym instagram nebo facebook kanálem, staráš se o to úplně sám nebo na to někoho máš, kdo ti s tim pomáhá?
Svůj twitter, facebook a instagram si dělám sám, myslim, že by to bylo asi trochu divný, kdyby se o to staral někdo jinej, protože by tam třeba bylo řečeno něco co bych já třeba takhle nikdy neřekl a tak podobně… Většina lidí by to asi nepoznala, ale někdo určitě jo (smích)… Ale je pravda, že znám ridery, který na to kašlou a řikaj něco jako "Mě to nebaví, nevim co tam dávat, nechám to na svym manažerovi," což mi přijde celkem úlet. Takže jo, já si všechno dělám sám.

Klasická otázka, která tě asi nemine v každym interview. Jakej byl tvůj rok po triumfu v Soči?
Ten rok byl strašně divokej a pro mě to byla strašná změna. Předtím jsem prostě pořád snowboardoval a nikdo se o mě zas tolik nezajímal a najednou se o mě ze dne na den začali zajímat skoro všichni. Lidi mě všude poznávali, zastavovali mě, fotili se se mnou a někdy úplně šíleli… Prostě úlet, předtim jsem na to vůbec nebyl zvyklej. Určitou dobu to bylo super a užíval jsem si to, ale taky to bylo dost hektický. Je to taky důvod toho, proč se snažim tuhle sezónu jezdit co nejvíc to jde, natáčet a cestovat. Po tak šílenym roce je to pro mě hodně osvobozující a jsem rád, že jsem z toho poolympijskýho šílenství vypadl.

Po Olympiádě jsi potkal spoustu zajímavých lidí, dokonce tě přijal i prezident Barack Obama. Jak tohle změnilo tvůj život, jak ty změny vnímáš takhle s odstupem?
No jo, bylo to hodně zajímavý, potkal jsem spoustu crazy lidí, třeba Denzela Washingtona, prezidenta Spojených států, všechny ty lidi z různejch talk show a tak… Bylo to cool, ale ve finále mi to jenom dokázalo, že do tohodle světa rozhodně nepatřim. Skoro by se dalo říct, že mi to otevřelo oči. Pořád jsem někde cestoval po šílenejch banketech, talk shows v televizích, bydlel jsem v luxusních hotelech… až jsem si hodně rychle uvědomil, že tohle neni pro mě. Už jsem toho měl prostě plný zuby a strašně jsem se těšil až budu moct zase jezdit, jenže jsem nemohl, protože jsem byl uprostřed týhle šílený mediální tour. Na jednu stranu jsem si to hlavně na začátku hodně užíval, byla to zábava, chtěl jsem to dělat, bylo to bezprostřední a hned po tom úspěchu na Olympiádě, ale na druhou stranu jsem si řikal, že už mi chybí snowboarding a nejradši bych byl s kámošema někde na horách, stranou všeho tohodle humbuku. Pokud to tak někomu vyhovuje, úplně to chápu, já jsem ale udělal jen to, co bylo potřeba, a teď už se zas naplno věnuju snowboardingu. Občas tam i teď něco sem tam je, letos zase půjdu ke Conanovi (Conan O’Brien je protagonista jedné z nejúspěšnějších amerických televizních talk shows", minulé vystoupení Sage u něj si můžete pustit pod odstavcem - pozn. FRed.), ten mě baví (smích). Takže to je sranda, on je v pohodě, ale i tak je to úplně jinej svět.

Měl jsi i nějaký pozvánky třeba na Grammy, Oscary nebo něco takovýho?
Nooo… loni jsem vlastně odmítl pozvánku na Oscary, abych mohl jet s Halldorem a Ethanem do Švýcarska jezdit v prašanu (smích)

Tak to myslim mluví za všechno, hehe. Díky moc za rozhovor a ať se daří!
Já děkuju za rozhovor i za tuhle flašku Jägera, už se na něj těšim (smích).

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!