Two Stoked - splitboard friendly video project

Na konec roku jsme si pro vás připravili rozhovor s Jirkou Hrůzou z WeDare Films, který stojí za splitboardovým filmem Two Stoked. O něm jsme vás informovali ve vstupech druhého hlavního představitele filmu, kterým je náš hlavní splitboardový přispěvovatel Míra Kube. Podrobnosti z natáčení a samozřejmě i celý film si právě nyní můžete dát na našich stránkách Freeride.cz.

Na podzim minulého roku jsme se s Jirkou Hrůzou rozhodli, že společně prožijeme sezónu v horách. Ambice jsme neměli velké. Spíš jsme chtěli jezdit v co nejlepších podmínkách a zachytit jedinečnost míst, na která se díky tak geniálnímu nástroji jako je sptliboard, můžeme podívat. A to jsme taky udělali. Nyní je video hotové a já se nemůžu zbavit pocitu, že se nám ten projekt občas skutečně vymkl z rukou. Ale tak to má asi být. Možná se to nezdá, ale šlapat po horách s těžkým batohem plným drahého vybavení skutečně není prdel. Jirka si to se mnou dal a nakonec z toho našeho ježdění pro zábavu udělal, dle mého názoru, parádní podívanou. Doufáme, že vás to bude bavit, tak jako to baví nás…

Čau Jirko, jak se vede?
Dobrý, až na to že se nechumelí a to mě sere!

Jak si se dostal k snowboardingu a potažmo splitboardingu?
Tak to je docela paradox. V roce 1999 jsem se odstěhoval z Londýna na jih Španělska do Malagy. Tam je totální pařák. Začal jsem hledat hory a ty byly na dostřel. Určitě znáte pohoří Sierra Nevada. Poprvé jsem vyrazil na snowboard a od té doby v tom jedu. Split přišel následně, když jsem se v roce 2006 pro změnu stěhoval na sever Španělska, nedaleko od Pyrenejí. Tenkrát mě kámoš, horolezec, vzal na hory. Já si vzal prkno na záda, protože jsem nemínil šlapat z kopce dolů, a tak to začalo.

A jak si se dostal do Španělska?
To je dlouhej příběh, ale ve zkratce: když mi bylo 17, tak jsem sbalil batoh a zdrhl do světa, kde jsem potkal jednu Španělku, která je zkrátka ženská jak má bejt! Potom přišla svatba, pes, dcera atd…

Jak jsi poznal Míru?
Zaregistroval jsem ho na facebooku, kde jsem zjistil, že v Česku existuje poměrně aktivní “splitboard scéna”. Skrz Gara Splitboards a SplitUnite jsem se proklikal až k Mírovi. No a ten pták se zrovna tou dobou stěhoval do Barcelony. Domluvili jsme se a potkali se v Pyrenejích, kde jsme společně vyšláply na Maladetas. Ten magor přijel z Česka a rovnou na split! Ani se nezastavil doma, byla to bomba!

Jak vznikl nápad začít natáčet Two Stoked?
Míra už je starej pařez a potřebuje video, co vám budu vyprávět, hehe. Teď vážně, každej kameraman sní o tom, natočit sezónní video a kdo tvrdí, že ne, tak kecá. My měli oba chuť ukojit naše kreativní choutky a jezdit, tak jsme začali natáčet.

Existoval nějaký koncept, název, scénář nebo to vznikalo spontánně?
Naprosto spontánně, totálně amatérská záležitost. Převážnou většinu času jsme neměli ani vysílačky, tak jsme na sebe hulákali nebo se prostě nějak domluvili a jeli naostro.

Jak jste volili destinace pro natáčení?
Míra v podstatě naplánoval sezónu. Něco vyšlo, něco ne. Dost jsme se přizpůsobovali aktuálním sněhovým podmínkám. To je dnešní realita. Pokud chceš jezdit v dobrých podmínkách, tak musíš být otevřený tomu cestování, protože pokud budeš čekat, až napadne u tebe, tak je možný, že se kvalitní nadílky během sezóny vůbec nedočkáš.

Mohl sis během natáčení taky zajezdit?
Najezdíš a nadupeš toho poměrně dost. Nemůžeš ale jezdit na 100% plynu, protože máš na zádech velký batoh a s tím si to moc neužiješ.

Jak jste měli rozdělenou práci?
Práci? Spíš zábavu spojenou s ježděním a natáčením. Co se týče plánování, tak Míra je dost perfekcionalista, což je v pořádku pokud se jde natáčet někam vysoko do hor, mimo civilizaci, kde musíš počítat se zvýšeným rizikem. Často moje “práce” spočívala jen v tom, sledovat skrz hledáček objektivu, co se v danou chvíli děje.

Jaké pro tebe bylo vrátit se do ČR na hory?
Super! Já už jsem 22 let pryč, tak pokaždé, když se do Česka vrátím, tak šíleně kalím, nehorázně! Česko mě baví moc, hlavně ty naše párky, rohlíky, hořčice. A chybí mi svíčková.

Jak na tebe zapůsobily Tatry a Slovensko všeobecně?
To samé jako v Česku a navíc tam měli halušky. Čím víc cestuješ, tak si občas uvědomíš, jak parádní věci máš doma, za barákem.

Kde to bylo nejlepší?
Těžko vybírat, ale hodně mě bavily závody Split to Win. Nikdy jsem nic podobnýho nezažil. Nejlepší počasí, perfektní sněhové podmínky a úlet místo. Určitě musím zmínit i Tavascan, protože se mi zdá, že tak autentických míst se super terény, bez front a permicí za babku, už dnes není mnoho.

Co bylo nejhorší?
Nic hroznýho, spíš jen že není sníh, že se věci občas poserou a nevyjdou, tak jak bys chtěl. Ale nenaděláš nic.

Kde jste vzali čas a peníze?
Dneska ti nikdo nedá nic zadarmo, hlavně ne prachy. Takže musíš makat, aby sis to mohl dovolit. A potom musíš makat 2x tolik.

Jsi spokojen s výsledkem?
Jo! Jsem nováček, amatér. Tohle byl můj první rok ježdění s kamerou. Samozřejmě, že to může být lepší, ale my pracovali s nulovým budgetem a jen jednou kamerou. Míra navíc sere na akční kamery. Nechce být teletubies. A já ho vlastně i chápu. Jak jsem řekl, tak jsme neměli velká očekávání a rozhodně jsme se nechtěli rovnat s projekty profesionálních produkcí. Chtěli jsme spíš zachytit jedinečnost míst, na který se díky tak geniálnímu nástroji jakým je splitboard, můžeme dostat a taky ukázat, že se tam může podívat v podstatě každý. Rozumíš, aby se divák mohl s tím, co děláme, ztotožnit. Je to zkrátka snímek o sezóně 2 kámošů, co je baví splitboarding.

Kdo a jak projekt podpořil?
Jak už jsem řekl, tak většina šla z našich vlastních kapes. Mimo to nám Tavascan pro natáčení poskytl permice. Saboredo ubytování. Mírovi sponzoři poskytli vybavení či slevu na vybavení a zaplatili mi letenku do Česka. Nyní čekají na výsledek a já jsem zvědav, jak se jim to bude líbit. Doufám, že bude a kdo ví, třeba mě někdo do budoucna osloví s dalším projektem. 

Změnil bys něco?
Milión věcí, ale to už by nebylo Two Stoked.

Proč název Two Stoked?
Barkas s dvoutaktním motorem a v něm dva šulini, jako my. 

Jaké máš plány na nadcházející sezónu?
Plány mám poměrně ambiciózní, ale zatím o tom nechci mluvit. Snad se o tom s vámi budu moct podělit příští rok. 

Děkovačky či vzkaz na závěr?
Díky patří sponzorům, kteří se rozhodli náš projekt podpořit. Hlavně však díky Mírovi, že mě vozil po světě. Taky holkám (žena, dcera), hlavně protože jsem byl pořád pryč a pochopily to. Nakonec to byla super sezóna. Viděl jsem a zažil toho tolik, že by mě to ani ve snu nenapadlo. Perfektní sezóna ve společnosti super lidí. 

Foto: Míra Kube, Jirka Hrůza, Marc Sixto
Video: WeDare Films

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!