Bern - Jak to celé začalo

Značka Bern reprezentuje americkou společnost specializovanou na ochranu hlavy. Je jedním z největších výrobců helem na snowboard, skate, kolo, ale také in-line a vodní sporty. Svým individuálním přístupem ke každému jezdci vyzdvihuje jeho osobnost a styl. V naší pravidelné rubrice o značkách prezentujících své letošní produkty v přehledu vybavení Freeride.cz Buyer´s Guide, se podíváme i na Bern.

Jak to celé začalo? Na úplném začátku značky Bern stojí Dennis Leed, který v roce 2004 rozběhl její samotný vývoj. Dennis je vášnivý sportovec, který se věnuje řadě extrémních sportů, mezi nimi například snowboardingu, jízdě na motokárách, ale i bruslení. Již během svých tréninků dokázal nejlépe ocenit, jakou hodnotu má správná ochrana hlavy. Bylo mu jasné, že povědomí o využití helem je potřeba zvýšit, a tak je sám začal testovat.

V roce 2004 shromáždil tým partnerů, s nimiž rozproudil vizi značky "Bern Unlimited". Vzápětí na to, spolu s přítelem Brucem Wilsonem, postavili vedle jeho domu obrovskou halu, kam se přestěhoval i s dalšími vývojáři, jako jsou například Adam Godwin Josh Walker. S designerem Jonathanem Bakerem úzce spolupracovali na návrhu a konstrukci přilby, která by měla zajistit nejlepší ochranu hlavy. Vymysleli univerzální helmu s vyměnitelnými úplety, které jsou speciálně přizpůsobeny pro letní nebo zimní sporty. 

Během tohoto období se Dennis seznámil s Johnem QuilgleyemBuzz Studia, s kterým společně vymysleli samotný brand, logo a marketing. Byl to obdivuhodný projekt plný kreativity, nadšení a tvrdé práce.

Dennis využil své výrobní zkušenosti, oslovil továrny, které se specializovaly na výrobu přileb, aby proměnil vizi do hotového výrobku. Po několika cestách do Číny se rozhodl pro Lucky Bell Plastic Factory, která splňovala největší očekávání. 

V září 2005 se značka Bern zúčastnila výstavy "Action Sport Retailer". V únoru 2006 americký snowboardista Seth Wescott představil značku světu, když vyhrál olympijské zlato ve snowboardingu v Turíně. Od tohoto momentu návštěvnost webu Bern stoupla ze 120 návštěv denně na 9850.

Od té doby prošly helmy spoustou inovací a designů. Nejnovějším upgradem jsou vnitřní, vyměnitelné úplety. A dnes si právě tuto novinku představíme.

Nové knity mají kompletně předělané suché zipy, kterými se k helmě připínají. Jejich náušníky jsou do čelenky vložky všity, čímž je zajištěno ještě větší pohodlí. BOA systém na novém knitu dopřeje zhruba o 50 % větší plochu pro nastavení velikosti. Při výrobě knitů byl použit nový mesh materiál a polstrované segmenty v horní části a po obvodu.

Vzhledem k nové pletené konstrukci a vylepšenému BOA systému knit bez problémů sedí na všechny velikosti.

Nyní se podíváme na modely, které jsou novou vložkou vybaveny.

Watts
Jedna z nejoblíbenějších pánských helem, která se inspirovala skejtovým stylem. Watts využívá tenkou skořepinu ABS vyloženou EPS pěnou pro vytvoření bytelné, avšak lehké helmy. Je navržená, aby absorbovala veškeré nárazy, se kterými se můžete na kopci setkat. Dalším přínosem helmy Watts jsou klapky na uších, do kterých vložíte sluchátka a můžete jezdit za poslechu svojí oblíbené hudby.

Lenox
Lenox je postavená na ikonickém designu pánské helmy Watts, ale s nižším profilem, navrženým speciálně pro ženy.

Macon
Prvotřídní helma Macon s ikonickým skate designem, je mimo jiné i oblíbenou volbou top freeskiera Henrika Harlauta. Model Macon je už dlouhou dobu považován za helmu pro všechny druhy outdoorových aktivit. 

Brighton
Bern Brighton pro dámy, co mají rády skejtový design helmy a možnost použití po celý rok. Konstrukci helmy tvoří tenká ABS skořepina vyložená EPS pěnou.

Kolekci letošních helem najdete i v našem přehledu vybavení FREERIDE.CZ BUYER´S GUIDE 2017 nebo na oficiálních stránkách www.bernunlimited.com. Pro nákup navštivte stránky českého distributora www.snowboard-zezula.cz.

Další zajímavé články

Kuba Hroneš přepisuje historii a jako první na světě odjíždí sw triple underflip ze zábradlí

Ze svého rodného Špindlu Kuba Hroneš vyráží dech celému světovému snowboardingu, když na speciálně postaveném spotu v průsmyku posílá jako první na světě switch boardslide to switch triple uderflip 1170. Co k tomu předcházelo a jak se trik nakonec povedl mrkni v tomto článku!

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!