Nitro Snowboards 28 Winters

Ani letos v přehledu vybavení Freeride.cz Buyer´s Guide nechybí jedna z nejvýznamnějších snowboardových značek, kterou je Nitro Snowboards. V dnešním článku si představíme novinky, které zdobí produkty jejich 28. kolekce.

Značka Nitro Snowboards vznikla v roce 1990 (historickou lekci lze získat shlédnutím aktuálního movie 28 WINTERS), na českém trhu pak působí již 20 let. Každým rokem přichází s inovacemi, které dělají váš snowboarding lepší a tedy zábavnější. Nitro však nejde cestou inovací za každou cenu. V jeho nabídce naleznete i léty prověřené modely, které jsou prostě tak dobré, že by bylo škoda je měnit.

Nitro Quiver Series

Quiver je série snowboardů navrhovaná Bryanem Foxem (který mimochodem letos zazářil ve filmu Depth Perception) a Austinem Smithem, tedy jezdci s freestylovými kořeny, kteří se stále častěji uchylují do prašanu. Letos má jejich kolekce tři novinky. Dlouhá vlaštovka Canyon byla zkrácena na 173cm. Slash dostal nové 3D jádro z balzy, a to není to jediné, co má společného se surfy. Podobný surfu je i jeho tvar a také pocit jízdy na něm při rochnění v hlubočáku.

Jednoznačně nejzajímavější novinkou v Quiver sérii je ale Squash. Toto relativně tuhé prkno pochopitelně perfektně carvuje. Díky tvaru ocasu je ale i plnohodnotnou prašanovou mašinou. Jeho tvar a nakonec i vlastnosti si oblíbili týmoví jezdci a Squash se tak často podívá i do snowparků (mrkněte se například na sociání média Eerro Ettaly).

Nitro Team

Nitro nabízí snowboard Team již 17. sezónu. Na to, aby toto prkno zůstalo nejoblíbenější deskou, jak teamových riderů, tak zákazníků po celém světě, potřebovalo za tu dobu jen drobné úpravy. Tenhle snowboard má pefektně poladěný flex, takže ho milují jak drtiči railů a butterů (jako Jeremy Jones či Dominik Wagner), tak i kosmírní letci na těch největších kickerech (třeba Sven Thorgren nebo Marcus Kleveland). Je to snowboard výkonný, který ale díky svému vykrojení Dual Degressive dokáže odpouštět drobné hříchy. Nitro nabízí Team ve dvou variantách prohnutí – klasickém Trüe Camber a rockeru Gullwing. Můžete si vybrat ze dvou šířek a dokonce dvou designových variant. Ztvárnění verze Team Exposure dostal na starost fotograf Lorenz Holder. Speciálně pro design těchto snowboardů vyvolal fotografie pradávnou technikou kyanotypie. 

Nitro Phantom

Nitro byla první firma, která představila vázání s dvoudílnou základnou (tedy baseplate plus posuvný patní oblouk). A výhody tohoto konceptu (především možnost perfektního nastavení velikosti vázání k botě) využívá dodnes. Nitro Phantom přichází letos s dvěma zásadními novinkami. Ráčny MicroDrive mají více zubů, a tak umožňují perfektní a jemnější dotažení bez použití brutální síly. Verze Phantom Carver je, jak z názvu plyne, určena milcům rychlé palby po hranách. Má proto karbonem vyztuženou patku. Nášlapná deska také dostala 4 milimetrový podpatek, to aby to na heelsidu lépe krájelo. Do základní výbavy obou verzí Phantomu pak patří například všechny pásky vyztužené ocelovým lankem (pevně drží při utažení a nelámou se), 3° zkosení nášlapné desky (pro přirozený postoj při jízdě) i bezkonkurenční systém tlumení nárazů za pomoci Airbagů. 

Nitro Rambler

Rambler je horkou novinkou této sezony. Jedná se o základní vázání s dvoudílnou základnou, které však má spoustu vychytávek od svých dražších sourozenců. Jeho základna Transmission je plně nastavitelná, tak aby vám přesně sedla na nohy. Opěrka Ergo vás podrží při rychlé jízdě, je ale i dostatečně ohebná pro frestylové kousky. 3° zkosení nášlapné desky, polstrované přezky i ocelovým lankem vyztužené spojovací pásky se postarají o pevné, ale pohodlné usazení boty do vázání. Vázání přimontujete k prknu pomocí 2x4 Mini Disců, které zmenšují plochu, kterou vázání brání prknu v přirozeném pružení. Mini Disc je navíc vybaven aretací nastaveného úhlu, a tak je montáž vázání výrazně jednodušší.

Nitro boty

Nitro nekompromisně panuje i v oblasti bot. Vše podřídilo pohodlí. Začíná to už u utahování. Nitro utahovací systém TLS je léty prověřený a zaručuje vám, že vás nevyšplouchne. Používá totiž běžné rozmístění oček pro tkaničky. Pokud tedy nedej Bože dojde k poruše utahovacího systému, můžete tkaničku s kevlarovým jádrem jednoduše uvázat. Všechny Nitro boty mají tepelně formovatelnou vložku. Někteří Nitro dealeři jsou vybaveni speciálními termofukary k urychlení procesu úpravy bot na míru. Nic méně, boty se samy přizpůsobí vaší noze po několika ježděních. Všechny Nitro boty také mají speciální latexovou (materiál s nekonečnou tvarovou pamětí) výstelku ve tvaru písmene L u kotníku. Vaše noha je tak perfektně a jemně usazována přesně tam, kde má být. Při konstrukci a výrobě bot také Nitro využívá expertů zvenčí. Ochranu proti nárazům tak u některých bot obstarává D3O, další modely jsou zas vybaveny Vibram podrážkou a jiné jsou zase dodávány s vnitřními super pohodlnými vložkami Ortholite.

Nitro batohy

Nitro v posledních letech výrazně šlape i do sekce batohů. Kromě osvědčených batohů pro běžné denní používání nabízí samozřejmě i bágly pro snowboarding. Jedná se o dva modely - Rover Slash 25 Pro. Rover je čtrnáctilitrový batoh pro ježdění ve střediscích a kratší výšlapy. Slash je větší a je připraven na delší túry. Oba nabízejí systém pro uchycení snowboardu pro šlapání vzhůru. Při sjezdech pak oceníte úchyty na hůlky. Samozřejmostí je speciální kapsa na napájecí systémy. Do obou lze také vložit chránič páteře z materiálu Koroyd.

Kompletní kolekci značky Nitro Snowboards s vybavení pro snowboarding najdete jak v letošním přehledu Freeride.cz Buyer´s Guide tak i na oficiálních stránkách www.nitrousa.com.

Další zajímavé články

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.

Zúčastněte se "Woodstocku snowboardingu" Longboard Classic 2024!

Letos se již po dvacátépáté uskuteční legendární akce Longboard Classic, které se přezdívá Woodstock snowboardingu. Vyrazte na místo dění do Stuben am Arlberg a poznejte to na vlastní kůži!