Smith - zásadní novinky kolekce 16/17

Získat světové renomé v tak silné konkurenci výrobců brýlí a helem, to chce už hodně let praxe a zkušeností. Značka Smith těmito vlastnostmi disponuje, a jelikož je na trhu už přes úctyhodných padesát let, svou silnou pozici na trhu rozhodně zaujímá. Dnes se podíváme na zásadní novinky letošní kolekce, mezi které patří například technologie skel ChromaPop nebo nová helma Quantum.

Smith je americká firma původem ze Sun Valley, Idaho, kterou založil v roce 1965 vášnivý lyžař Bob Smith. Ten tehdy nikde nedokázal sehnat brýle, které by se mu nemlžily při ježdění v prašanu. Sestrojil si tedy vlastní, první brýle s dvojitým termálním sklem a prodyšnou pěnou svého druhu na světě. Fungovaly dobře, nechal si je patentovat a dal základ značce, která v současné době patří ke světové špičce. Smith je i po 50ti letech stále považován za lídra na trhu v oblasti inovací a vyrábí ty nejsofistikovanější helmy a brýle, které v sobě spojují dynamické technologie, maximální výkonnost a čistý design. Smith kromě helem a brýlí na lyže vyrábí i prémiové helmy a brýle na kolo a stylové sluneční brýle pro nejrůznější aktivity.

Pojďme se ale věnovat sekci Snow. Smith nabízí širokou škálu jak snowboardových, tak lyžařských helem a brýlí, které jsou navzájem plně kompatibilní a vytváří tak maximální integraci z hlediska fitu, odvětrávání a prevence mlžení. Helmy i brýle mají spoustu technických a praktických inovací, které vždy dokáží udělat váš den na sněhu lepší. Ať už se jedná o revoluční skla ChromaPop, vyspělé technologie proti mlžení Porex filter5X anti-​fog, nebo speciální materiál Koroyd ve Smith helmách.

Dnes vám představíme dvě největší novinky pro letošní sezónu. První z nich je nová technologie skel ChromaPop, se kterou uvidíte rychleji, jasněji a přesněji. A když uvidíte lépe, budete i jezdit lépe a víc si vše vychutnáte. Jak je to možné? Technologie ChromaPop totiž filtruje světlo ve dvou specifických vlnových délkách. Tím se docílí toho, že obraz je ve větším rozlišení, jasnější, přesnější a v přirozenějších barvách. Další velkou výhodou ChromaPop skel je schopnost pokrýt větší rozptyl světla než klasická skla, což samozřejmě zajistí ještě větší komfort při ježdění. ChromaPop Sun tak můžete s klidem používat i v mírně oblačných podmínkách a ChromaPop Storm naopak pokryje oblačné i zatažené podmínky. S těmito dvěma skly si tak během dne vždy vystačíte. Perfektní na tom je, že to skutečně funguje. Technologie ChromaPop už je úspěšně prověřena u Smith slunečních brýlí.

Když pak spojíme ChromaPop skla s nejvyšší řadou Smith brýlí, do níž patří všechny bezrámové modely I/​O7, I/​O, I/​OX a I/​OS, je na světě opravdová pecka, s níž si budete užívat každý moment na svahu. Díky absenci rámu mají brýle z řady I/​O vynikající ventilaci, širší výhled a skvělou přiléhavost k obličeji. Balení obsahuje 2 vysoce výkonná zrcadlová sférická ChromaPop skla zkonstruovaná technologií postupného vrstvení TLT pro zcela nezkreslený výhled a vybavená karbonovou vrstvou proti poškrábání a šmouhám. Patentovaná technologie dvojitých skel Vaporator slouží jako vynikající tepelná přepážka a eliminuje tak možnost vzniku zamlžení. Porex Filter tuto funkci ještě umocňuje tím, že do prostoru mezi skla propustí pouze molekuly vzduchu a žádné molekuly vody a tím vyrovnává teplotu na vnitřní a vnější straně skel. Další vychytávkou je patentovaná technologie 5X Anti-​Fog, což je speciální vrstva na vnitřní straně skla, která dále významně redukuje možnost mlžení. Výměna skel je díky jedinečnému systému ukotvení skel v rámu brýlí velice snadná. Rám brýlí je potažen třemi vrstvami antibakteriální pěny DriWix, která je velmi příjemná a citlivá k vaší pokožce. Samozřejmostí je silikon na pásku brýlí a přezka pro snazší a komfortnější zapínání. 

Druhou novinkou je nejnovějšími technologiemi nabitá helma Smith Quantum. Zkonstruována pro ty největší fajnšmekry tak, aby poskytla maximální komfort, fit, funkčnost, odolnost a co nejvyšší ochranu. Smith Quantum v sobě spojuje patentované technologie a inovace jako revoluční konstrukci Aerocore Koroydem, vložku MIPS, unikátní magnetický systém na zapínání přezky Wayfinder Fidlockem nebo třeba 360-​ti stupňové Boa.

Jedinečný exoskeleton je hybridní kombinací ABS bombshell konstrukce zajištující lepší zónovou ochranu a inmoldové konstrukce na zadní části helmy pro nižší hmotnost. Nový patentovaný systém Wayfinder Fidlockem nabízí velice jednoduchý a pohodlný způsob zapínání přezky na helmě. Systém funguje na bázi magnetu, kdy do sebe obě části intuitivně zapadnou. Dá se ovládat pomocí jedné ruky a i v rukavicích. Aby vám helma co nejlépe padla, používá Quantum nejvyšší řadu utahovacího systému Boa FS360, který obepíná hlavu po celém obvodu.

Vzhledem k tomu, že chce Smith dodržovat svůj závazek, převyšovat globální standardy bezpečnosti ve všech kategoriích, pokračuje ve využívání kombinace výplně z EPS Koroydu, která zabezpečí vyšší ochranu při nárazu a současně mnohem lepší ventilaci, což samozřejmě redukuje i možnost mlžení skel brýlí. Pro ještě větší bezpečnost mají všechny helmy Quantum integrovanou MIPS vložku pro snížení rizika zranění při multi-​rotačních nárazech. Unikátní vychytávkou pak je laserové vyříznutí MIPS vložky tak, aby nebránila ventilaci vzduchu v klíčových průduších a nezvyšovala riziko mlžení skel. Kromě toho slouží pro maximální integraci helmy a brýlí ještě propracovaný systém kanálků a průduchů AirEvac. Quantum je vybavena 22 průduchy, které systematicky odvádí teplý vzduch pryč z helmy a zabraňují tak případnému mlžení skel brýlí.

Smith podporuje spoustu atletů mezi lyžaři a může se tak ve svém týmu pyšnit jmény jako Sage Cattabriga-​Alosa, Bobby Brown, Xavier de le Rue, Scotty Lago, Mark Abma, Elena Hight a další. 

Pokud vás předchozí řádky zaujaly, rozhodně navštivte i přehled vybavení Freeride.cz Buyer´s Guide 2017, kde najdete kompletní kolekci 2016/​2017.

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...