Tricktip na Freebordu - Bonk by Fešák Hubert

Máme tu léto, což znamená, že se opět vracíme k trick tipům od kluků z Freebording.cz, kteří nám dnes ukážou, jak se na freebordu dělá bonk. Průvodcem jak psaným slovem tak v roli herce nám bude Fešák Hubert…

Když někdo řekne „dal jsem si hustej bonk“, většina lidí si zřejmě bude myslet, že si ustřelil hlavu vodní dýmkou (bong). Vám, jako všem ostatním snowboardu znalým je ale hned jasný, že se mu povedl trik vycházející ze snowboardingu, takzvaný „Bonk“. Abychom se vyvarovali potencionálnímu konfliktu, bonkovat se samozřejmě dá i na jiných věcech jako třeba skate, lyže nebo prakticky na čemkoliv. My se dnes budeme zabývat bonkováním na freebordu, což je defakto „letní snowboard“ a snowboardingu je svým chováním úplně nejbližší. 

Pro ty z vás, kteří si nejsou 100% jisti, o co že tady u freebordu vlastně jde, doporučujeme shlédnout Freebording – 1. Lekce – Smýkaný a řezaný oblouk by Jakub „JP“ Petr, případně tricktip Jackson by Frýmen, či kouknout na www.freebording.cz.

O co tedy vlastně jde? Tap, neboli bonk, je ťuknutí častí desky do překážky. Překážek může být mnoho druhů, stejně tak způsobů, jak překážku bonknout. Základní dva způsoby bonkování jsou BSFS bonk, které se odvozují podle toho, jakou stranou bonkujete překážku. Když ťuknete kolečkem, na straně kde máte paty, půjde o bs bonk. V opačném případě, tedy tam, kde máte špičky, půjde o fs bonk. Zatím jsme stále pouze u ťuknutí, samozřejmě můžete být více kreativní a přidat k bonku í rotaci. Většinou rotaci provádíte do opačného směru, než samotný bonk. Pokud jezdec bude například bonkovat zadním kolečkem fs hrany, rotace bude směřovat do bs a naopak. Nejjednodušším tedy asi bude fs bonk revert o 180 stupňů, což znamená bonknutí předním kolečkem a následná rotace na bs o 180°. Počet otoček, respektive rotačních stupňů, závisí na jezdci a na překážce. Teď si řekneme, jak provést základní bonk a nějaký ten spin k tomu. 

Obonkovat se dá celkem cokoliv, ať je to veřejné osvětlení, či blinkr auta nepříjemného souseda, kde nepotřebujete žádný odrazový skokánek, až po uměle vytvořené překážky ve skateparcích, kde odrazové rampy jsou. Nejprve tedy zvolíme překážku, pro jednoduchý příklad si vybereme nějaký sloupek někde v ulicích vašeho města, kde budete mít možnost rozjezdu s přijatelným povrchem. Freebord si nastavíme z downhillového módu, kdy jsou středová kolečka co nejvýše, a dáme je trošku níž. Vzhledem k faktu, že se jedná o freestylový trik, tak není třeba využívat maximální smýkané pozice, která je méně stabilní při menší rychlosti. Rychlost zvolíte takovou, abyste k překážce vůbec dojeli. Nepřežeňte to ale, mohli byste si urazit kolečko. 

Máme tedy optimální rychlost a jsme u překážky, odraz začínáme stejně, jako u ostatních triků, kde se potřebujete odrazit. Provádíme olíčko a jakmile se ocitáme ve vzduchu, děláte mírně shifty (vytočení prknem do strany) a zadním kolečkem ťukáme do překážky. Ve fázi, kdy bonkujete, se v podstatě odrazíte zpět zadní nohou, pohled a ramena se točí do opačné rotace, než bylo provedeno „shifty“, tzn. provedli jsme fs bonk a nyní točíme backside 180. 

Freebord má stejně jako u snowboardu tu výhodu, že odjezd nemusí být 100% čístý, ale můžete si nějaký ten kousek hezky smýknout a dat tomu trošku stylu. Jakmile si osvojíme odraz, bonknutí a otočení na bs, dopadáme do pokrčených kolenou a trik odjíždíme na switch. S tím už vám snad poradí někdo jiný. Je to velice jednoduchý trik se spoustou variaci a je velice zábavný. Přeji vám, ať si hezky zabonkujete a uvidíme se někde na kopci. 

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!