Horsefeathers SCOPES

Když k nám před časem dorazilo video SCOPES, které vzniklo při teamovém shootingu Horsefeathers crew v Dolomitech, bylo nám jasné, že tohle si zaslouží větší pozornost, než jen mrsknout ho do novinek. Co se v Itálii vlastně dělo, se dozvíte v následujícím textu…

Ještě před pár lety byla běžná praxe, že prakticky všechny české teamy alespoň jednou do roka vyrazily za naše hranice, aby nafotily a natočily ten nejlepší eňo ňuňo materiál. Jenže pak přišla bída na kozáky a podobných akcí znatelně ubylo. O to větší radost jsme měli, když k nám dorazila zpráva, že se v druhé polovině ledna na shooting chystá parta z Horsefeathers. Cílem byly nepříliš prozkoumané svahy italských Dolomit v okolí městečka Alta Badia. Jediným z českých HF riderů byl Darek Bergmann, kterého doplnila mezinárodní parta Ville Uotila, Stephan Wimmer, Killian Viget, Lukino Ramelli a za zraněného Flo Gallera zaskočil Michi Zirngibl. Spolu s nimi se do Itálie vypravili také zkušení lovci záběrů a fotek Petr PTRSN Velek, Vítek Kratochvíle David Blažek. Právě Davida Blažka jsme spolu s Darkem Bergmannem vyzpovídali.

Na shooting jste vyráželi do Dolomit, což je sice častá destinace českých lyžařských zájezdů, ale co se prašanových spotů týče je to pro nás trochu země neznámá. Probíhala nějaká speciální příprava?
David: Příprava, hmm, příprava asi klasická. Všichni pípák, sondu, lopatu a pak se uvidí. Já osobně jsem měl v Dolomitech premiéru, takže to byla trochu cesta do neznáma.

Kolik dní jste v Itálii trávili a jaké jste měli podmínky?
David: Strávili jsme tam deset dní z dvanácti původně plánovaných. Na fotkách a ve videu to není vůbec vidět, ale neměli jsme moc štěstí se sněhem. Asi tři týdny tam nesněžilo, takže jižní svahy byly kompletně nepoužitelný a na severních se muselo hódně hledat. K tomu bylo třeba v noci i -30. Ve finále nejvíc zafungovalo objevení Valparola passu a spotů kolem. Rozhodně bych se tam rád ještě někdy podíval. 

Celá parta byla trochu různorodá. Kdo všechno z jezdců se tripu účastnil a jak to fungovalo dohromady?
David: Jo tohle bylo celkem zajímavý. Do Itálie jsme vyrazili ve složení já, Darek, Ville a Peterson. Přímo na místě a po příjezdu sraz s Flo Gallerem. Následovali Michi Zirngibl, Stephan Wimmer, Kilian Wiget a Lukino Ramelli. Víceméně jsme vytvořili takovou základnu a kluci se tam točili. Největší smůlu měl Flo, když si první den na prvním spotu při prvním pokusu udělal paty a kompletně se vyřadil. 

Jak vypadala a kde byla vaše základna, odkud jste vyráželi nebo jste se přesouvali?
David: Základna byla ve městě Corvara. Bydleli jsme s místníma shapers ve dvoupodlažním apartmánu. Pohoda.

Focení v BC je hodně o hledání spotů. Jak tohle probíhalo? Hledali jste podél sjezdovek, hikovali po hřebenech?
David: Po pravdě řečeno to tentokrát zafungovalo trochu jinak. Projeli jsme pár resortů, ale nikde nebyl sníh. Respektive byl, ale totálně sedlej nebo zakrustovanej. Nezbylo nic jinýho, než hledat po okolí a omrknout ty pasy. Ty jsou prostě vždycky tutovka :).

Jak fungovala spolupráce jezdců a mediální party? Museli jste jezdce do něčeho tlačit, nebo naopak jsi nestíhal fotit a točit?
David: Bylo to naprosto super a všem ještě jednou moc děkuju. Jen víc takových akcí. 

Street tedy úplně v plánu nebyl, ale nakonec na něj taky došlo...
David: No muselo se po zjištění, že se sněhem jsme to tentokrát opravdu nevyhráli. Jednu chvíli to dokonce vypadalo, že se to celý zvrtne do street akce, a že přivezeme jenom urban materiál. Haha. Naštěstí jsme v půlce pobytu využili den volna k totálnímu prozkoumání okolí a objevili ten ráj v okolí Valparola passu.

Nejlepší spot?
David: Asi ten poslední megahu kicker. Nejlepší.

Nejlepší zážitek?
David: Nejlepší zážitek? Hmm, jednoznačně moment, kdy nám ve dvou tisících metrech odešlo turbo na Transporteru a v sekundě bylo jasný, že touhle károu se dál nepojede. Na to asi nikdy nezapomenu :).

Darku, jak se ti jezdilo s touhle partou? Sestava to byla celkem různorodá, každý odjinud...
Darek: Bylo to boží. Jak říkáš, každej odjinud a to bylo super, protože každej viděl na jednom místě jinej spot. Taky každej dělal jiný věci. 

Znal ses už s klukama, nebo jsi je viděl poprvé?
Darek: S klukama už jsem se viděl buď na natáčení, závodech nebo někde na horách.

Natáčení a focení začíná hledáním spotů, jak to probíhalo?
Darek: První den jsme se jeli kouknout do parku, tam ale byla mlha, že se dala krájet. Druhej den jsme nejeli nahoru, ale podívat se po různejch spotech v okolních vesničkach. Měli jsme k dispozici dvě auta, a tak jsme se rozjeli každej na jednu stranu, já, Florian, Ville a Šůů jsme vyrazili jako jedna parta do jednoho pasu. Bohužel na tomhle kopci foukalo tak, ze všude byl jen led! Po pár dnech menšího trápení se zmrzlým sněhem jsme jeli do druhého pasu, a tam se to stalo! BENG a ráj před náma! Jeli jsme autem a jen kolem silnice bylo tolik spotů, že jsme nevěděli kam dřív skočit. Pak pár výšlapů v BC a videjko je na světě :).

Který ti zůstane v hlavě nejdéle a proč?
Darek: Jeden z BC skoků. Chyběl kousek a měl jsem double cork! Škoda, ale alespoň vím jakej to je pocit.

Ve videu SCOPES máš i double beko do prašanu. Jak ses do něj nahecoval?
Darek: Hecovat jsem se nemusel. Jediný co, tak jsem se ptal Šuby, jestli to stihnu. Šu řekl, ze jo, tak jsem se rozjel a udělal ho :).

Jaké největší jiné hodnoty padly?
Darek: Já jsem měl už v tu dobu nataženej vaz, takze jsem jezdil opatrně. I tak mám ale radost třeba z double becka, fs 7 indy jsem dlouho nedělal, a tak dál... ale třeba Ville zabil nejhezčí double cork 9 nebo macatou 7.

Co jste ještě pokořili kromě backcountry?
Darek: Měli jsme například rail do dropu, step up rail, transfer do dřevěný zdi nebo kluci bonkovali chalupu a podobný srandy. 

Jde tohle natáčení srovnat s tím, co jsi zažil například v Bulharsku? Byl v tom rozdíl?
Darek: Ne takovej, ale byl. V Bulharsku jsem natáčel a fotil s cizíma fotografama a kameramanem. V Itálii jsem fotil a natáčel s klukama, se kterýma se znám, a tak jsem věděl co dělat za triky a jak je mám dělat. Jinak bych řekl, shooting jako shooting.

Zkus na závěr zhodnotit celý trip...
Darek: Po prvnich dvou dnech jsem myslel, že to bude nejhorší shooting, ale nakonec to bylo božský! 

Následuje video Horsefeathers SCOPES, které má na svědomí již zmiňovaná dvojka PTRSNVítek Kratochvíle...

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!