Šmoula & Kolda ve Vítkovicích by Kuba Laššo

Před nedávnem jsme tu měli Trick Battle, kterej rozpoutal hodně vášnivou diskuzi. A protože dvojka, které se vše týkalo - Honza Šmoula Havlíček a Martin Kolařík - natočila ve svých domácích Vítkovicích moc pěknej edit s brněnským Kubem Laššem, rozhodně si zaslouží prostor. Jelikož se na scéně objevují už celkem slušnou dobu, doplnili jsme ho i o pár otázek. Check it out!

Čau, spousta návštěvníku FR.cz už vás asi zná, ale stejně se můžete krátce představit...

Š: Čau, jmenuju se Honza Havlíček, jibber, šejpr. Sponzoři Bataleon a Boardmania.cz

K: Čau jmenuju se Martin Kolařík, 23 let, student, sponzoři Hell Tattoo and Piercing, Sub Industries, K2 Snowboarding. Povolání Shaper. MILUJU Snowboarding.



Několik sezón jste se pohybovali hlavně ve Špindlu. Čím byl způsoben váš přesun do Vítkovic a co tam vlastně děláte? 

Š: Tak přišla nabídka šejpování, novej snowpark, ve kterým si můžeme dělat věci hodně podle sebe, tak jak se nám to líbí, a hlavně možnost každodenního shredu, takže proč ne...

K: Po sezóně 2010 - 2011 jsem dostal pracovní nabídku od Martina Matouše z K2, která se týkala nového parku ve Vítkovicích, kde šlo konkrétně o spravování parku (shaper). Po seznámení s podmínkami a požadavky jsem nemohl odmítnout. Co se týče Špindlu vs. Vítkovice, tak teďka rozhodně nelituju toho, že jsem ”emigroval” do sousední vesnice. Špindl je super místo díky velký koncentraci lidí. Všichni se znají, Medvědín je ultra shredový místo, ale park? Nechci nikoho urazit, ale stojí to za hovno - vzhledem k tomu, jak je Špindl profláklej, tak si myslím, že by to mohlo vypadat trochu jinak, ale přístup areálu neovlivníš. Co se týče Snowparkdesignu, tak respektuju maximálně, protože oni ví, jak se co staví, takže chyba je někde jinde. Co se týče Vítkovic, tak musím říct, že sám jsem nevěřil, že by to mohlo klapnout, ale pořád jsem si říkal, že Marwin z K2 je srdcař a dopadne to. Teďka se nebojím říct, že Freestyle area patří k lepším parkům u nás. V ČR je těžký se zavděčit všem, protože se pokaždé najde ňákej kokot, kterej absolutně neví wassup a akorát hejtuje, což mě sere, a proto se kolikrát zapojuju do nesmyslných diskuzí. Ale k Vítkovicím - koukejte všichni dorazit a nechte hejt ve skříni, protože jde přece o to si pořádně a přijemně pofellit. 

Většina lidí vás má zaškatulkovaný jako jibbery, baví vás i něco jinýho než železa? A co třeba ostatní sporty? 

Š: Hlavně ty železa... hehe. Přes léto skate every day. S bráškou Filckem chodíme hodně na ryby, není to moc sport teda ale zábava nejlepší.

K: Hele momentálně mě začalo bavit skákat a učím se ňáký nový srandy na starý kolena, hehe. Jinak přes summer zkouším skejtovat, teda spíš se jen tak vozit. Další zábavou v mým životě je moje přítelkyně, škola, řízení a kochání se přírodou z vokýnka a vejletování. Když se naskytne příležitost, tak ledovce a zase jsme u snowboardingu. 




Kolik dnů v týdnu třeba strávíte prací v parku? Dostanete se i někam jinam, plánujete třeba nějaký závody apod? 

Š: Když je třeba zapadlej celej park, tak celej den házíme, nebo když stavíme něco novýho. Většinou ale ranní reshape chvilkovej a zbytek dne ježdění. Dostanem se i jinam, ale nám se moc nechce, tady nás to baví moc. Závody nějaký plánuju taky noooo potkat tam fellaz a dát s nima shred, to je pohodička. 

K: V týdnu trávím ve Vítkovicích cca 5 dnů, protože bývám pondělky a úterky v Praze, kde studuju a žiju se svojí drahou polovičkou. Jinak od středy do neděle snowpark, shredy s bráchou Šmoulou. Pokud vás zajímá jak je práce časově náročná, tak vstáváme ráno kolem půl devátý, shejpnem celej park, což trvá max. 2 hodiny a potom nás čeká celodenní ježdění. Pokud vidíme ňákej problém, nebo někdo přijede, že je něco v prdeli, tak to jdem opravit a that’s IT.  Ale jsou i dny, kdy je park celej zapadlej a to jsem pěkně nasranej, protože vykopávání překážek není nic přijemnýho, ale zase když pak vidím odvedenou práci a zamyslím se nad tím, co mě čeká next day, tak jsem v klidu. 

Poslední otázka musí směřovat na váš Trick Battle... Lidi vás kritizovali za styl oblíkání, ale i za triky, který jim na "first try" připadaly nic moc... Co si o tom myslíte?

Š: Tak styl oblíkání neřeším, je mi uplně jedno, co kdo říká, každej to cejtí jinak! No a triky, tak klasika jako no, nemohli jsme si přece s bráškou davat podpásovky.

K: Uff, ty vole já den před tím all day točil One Day, měl jsem bouračku, unavenej jak pes jsem byl. Šmoula nahulákanej a ani jednomu z nás se to točit nechtělo, ale Matěj zavelel a točilo se. Už jsem si zvykl na to, že lidi kritizujou můj styl oblékání, ale seru na ně. Odjakživa takhle jezdím a myslím si, že člověka nemůžeš odsoudit kvůli tomu, jak se oblíká. Nemám zapotřebí se stylizovat podle příručky. Snowboarding je free. Pokud nademnou člověk ohrnuje frňák, protože mám gatě moc nízko, tak je to jen kvůli tomu, aby neviděl moje ptačí hnízdo, hehe... Trick Battle a triky? No tak padlo tam co tam padlo, co k tomu dodat víc. Lidi sou všichni pomatený z videí, ale ten kdo se nad tím trochu zamyslí, tak mu musí dojít, že to co se točí ve světě není taky pokaždé na firsto. 

Tak každopádně díky za váš čas a přeju povedenej zbytek sezóny!

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!