Skateboardový film King Skate potřebuje i tvou pomoc!

Redakce Freeride.cz moc dobře zná situace, kdy je potřeba na dobrý projekt sehnat dostatek peněz od sponzorů, ale ne vždy se podaří tento cíl dovézt do zdárného cíle. V tu chvíli je potřeba sáhnout po variantě oslovení fanoušků. Tímto směrem se vydala i tvůrčí skupina, která stojí za filmem King Skate. Ten mapuje počátky skateboardingu u nás a jelikož komunita skateboardová má hodně blízko k té, kterou našim magazínem oslovujeme i my, přidáváme se k podpoře tohoto projektu a žádáme o pozornost i naše čtenáře. 

Film King Skate, mapující fenomén skateboardingu v ČSSR 70. a 80. let, byl ve světové premiéře uveden v nesoutěžní části hlavního programu MFF Karlovy Vary. Snímek, v němž tvůrci zpracovali desítky hodin unikátních archivních záběrů dnes již kultovní skateboardingové komunity, natočil režisér a spisovatel Šimon Šafránek.

„Je to film o partě lidí, která si za železnou oponou vytvořila vlastní svobodný svět plný nekonečné energie, radosti, adrenalinu, přátelství a hudby,“ říká o filmu Šafránek. Právě hudba je jednou z nejdůležitějších a také nejnákladnějších složek filmu. Aby film mohl vstoupit do českých kin s hudbou 20 ikonických světových i domácích kapel, žádají tvůrci o pomoc veřejnost a spustili tak crowdfundingovou kampaň na serveru HitHit. Podrobné informace o promítání na Štvanici najdete zde na facebookové události.

Počátky skateboardingu se v Československu datují do 70. let. V té době skupinka prvních nadšenců, mezi které patřil například Petr Forman, Ivan „Zobák“ Pelikán, či budoucí mistr světa Luděk Váša, začala objevovat kouzlo tohoto sportu. Brzy se začaly stavět první u-​rampy, organizovat hromadná setkání a později i závody. „Máme štěstí, že se okolo té party průkopníků vždycky pohyboval někdo s kamerou, a že jsme se k těm unikátním dobovým záběrům dostali. Není na nich jen ježdění a závodění, ale taky spousta emocí a lidí samotných,“ říká režisér Šimon Šafránek. „Začali jsme objíždět republiku a hledat hrdiny té zvláštní doby. Každý má jiný osud, ale jedno se opakuje. Radost, mládí, ta doba, kdy člověk chce zažívat každý den nová dobrodružství. Byl to, jak říká jedna z postav filmu, ‚nekonečnej mejdan‘. Tu mimořádnou energii se snažíme co nejlépe předat.“

Žádný mejdan se neobejde bez hudby!

Hudba byla se skateboardingem vždy silně propojena. „Brzy nám bylo jasné, že bez kapel jako jsou The Clash, Sex Pistols nebo Devo autentickou atmosféru do filmu nikdy nedostaneme,“ vysvětluje skladatel Martin Přikryl. Výsledkem několikaměsíční práce ve střižně byl vedle samotného filmu také soundtrack čítající 40 skladeb od dvou desítek více či méně kultovních kapel. Cena za práva k hudbě se vyšplhala na dvojnásobek původně plánovaného rozpočtu. Tvůrcům se podařilo vyjednat práva pro festivalové uvedení v Karlových Varech. Nyní žádají o pomoc veřejnost, aby mohli zaplatit práva také pro distribuci v kinech. Na serveru HitHit je spouštěna crowdfundingová kampaň, kde si přispěvatelé mohou vybrat z řady odměn. K dispozici je například plakát k filmu, limitované edice triček a skateboardů nebo lekce skateboardingu s hrdiny filmu. 

Snímek vznikl v produkci společnosti Negativ, v koprodukci s Českou televizí, společností Magiclab a za podpory Státního fondu kinematografie. Distributorem v českých kinech je společnost Aerofilms.

Fotografie ze světové premiéry a další informace o filmu najdete na facebookovém profilu filmu.

Navštivte kampaň na serveru Hithit a podpořte tento ojedinělý snímek, mapující počátky skateboardingu u nás. Zbývá již jen několik posledních dnů. Děkujeme!

www.kingskate.cz

Zdroj: Tisková zpráva

Další zajímavé články

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

Dejte si Live stream z X OVER RIDE 2024 na Kaprunu!

Zpříjemněte si ráno živým vysíláním z prosluněného Kaprunu, kde právě probíhá X OVER RIDE 2024 aneb 4* FWT Challenger, který slouží jako kvalda do Freeride World Tour 2025 a bude se zde rozhodovat, kdo si stoupne příští rok na starověku těchto legendárních závodů! Konec závodu je plánovaný kolem 11:00.

Zúčastněte se "Woodstocku snowboardingu" Longboard Classic 2024!

Letos se již po dvacátépáté uskuteční legendární akce Longboard Classic, které se přezdívá Woodstock snowboardingu. Vyrazte na místo dění do Stuben am Arlberg a poznejte to na vlastní kůži!