Výsledky 2016 WSL Big Wave Awards

Další šílená Big Wave sezóna, která se nesla ve znamení El Niña, je za námi. Byli jsme svědky spousty gigantických jízd ale i wipeoutů na hranici smrtelnosti. A jako každý rok je nutností ty nejlepší heroické výkony odměnit...představujeme vám vítěze ocenění jednotlivých kategorií 2016 WLS Big Wave Awards!

Začít musíme určitě u kategorie 2016 Pure Scot Barrel Award. Surfovým feministkám po celém světě určitě srdce zaplesá, jelikož ocenění za nejlepší barrel roku totiž vyhrála poprvé v historii žena! 

A není to nikdo jiný, než Keala Kennelly, jejíž monstrózní vlnu na Teahupo'o zvěčnil Tim McKenna. Gratulujeme!

Pokračujeme kategorií, která je pro jezdce nejbolestivější, zato pro diváka snad nejoblíbenější. Asi nikoho nepřekvapí, že ocenění 2016 TAG Heuer Wipeout putuje do rukou Niccola Porcelli, také na ďábelském Teahupo´o. Jak by řekl Ali G: R.E.S.T.E.K.P.!

Po druhé v řadě vyhrál fenomenální Shane Dorian kategorii 2016 Billabong Ride of the Year za nejvyšší odhodlanost při úspěšné jízdě. Shane chytil monstrum v odpoledne 10 února na Jaws, kdy se Eddie nakonec nejel.

Po druhé za sebou si Shane odnesla také zlatou příčku v žebříčku 2016 Surfline Performance. Několik swelů letos nadělila matička příroda: Hawaii, West Coast v US, ale také severní Atlantik v Evropě. A téměř na každé obří session byl Shane přítomen a předváděl jeho umění. Zasloužené vítězství!

Celkové pořadí:
Surfline Overall Performance Nominees
WINNER: Shane Dorian
(Kona, Hawaii, USA) - video
2. Jamie Mitchell
(Currumbin, Queensland, Australia)
3. Greg Long (San Clemente, California, USA)
4. Aaron Gold (Haleiwa, Hawaii, USA)
5. Kai Lenny (Haiku, Hawaii, USA)
6. Nic Lamb (Santa Cruz, California, USA)
7. Mark Healey (Haleiwa, Hawaii, USA)
8. Trevor Carlson (Haleiwa, Hawaii, USA)
9. Pedro Calado (Rio de Janeiro, Brazil)
10. Will Skudin (Long Beach, New York, USA)

Říkávalo se, že existuje limit toho, co je schopen člověk napádlovat...avšak každým rokem posouvají tuto hranici surfaři z celé zeměkoule o kus dál. Tento rok putuje pocta Aaronu Goldovi za fotku, kde napádloval do 63 stop velké vlny na Jaws, pořízenou Brentem Brozou. Zároveň tak dokázal i pokořit nový světový rekord pro paddle-in! 

Video:

Největší vlna byla oceněna také v kategorii, kde už surfaři využili pomoci techniky. 2016 TAG Heuer XXL Biggest Wave trofej si odnesl Yuri Soledade, kterého cvakl na Jaws Jimmie Hepp v 73 stop (22 metrů!) velké vlně!

Video:

Na závěr musíme složit poctu ženám, které krotí big wave mostra. První příčku v žebříčku 2016 Women's Best Performance získala Andrea Moller, která zažila na konci sezóny nepříjemné zranění. Gratulace a klobouk dolů!
(video zde)

Na fb stránkách World Surf League můžete shlédnout celý záznam z galavečera předávání 2016 WSL Big Wave Awards! Tak zas za rok, aloha!

Další zajímavé články